İnternet bu kafayla asla ucuzlamaz

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İnternet erişiminin ucuzlayabileceğinin sinyallerini vermiş. Nasıl mı ucuzlayacakmış İnternet Türkiye'de...

Bakanın bulduğu dahiyane çözüme göre abone sayısının artması ve yatırım maliyetlerinin azalması sonucunda İnternet ücretlerinde indirim yapılabilirmiş...

Tamam çıkmaz ayın son perşembesini bekleriz öyleyse ama benim aklım karıştı. Telekom hizmetleri Türkiye'de serbestleştirilmemiş miydi? Bu serbestleşmenin sağlanması ve özelleştirilen Türk Telekom'un pazarda tekel oluşturmasının engellenmesi için de Telekomünikasyon Kurumu adında, teorik olarak bağımsız bir kural koyucu ve denetleyici kurum kurulmamış mıydı?

Ne bu perhiz, ne bu lahana turşusu?

Yıllardır yazıyorum, Türkiye'nin İnternet altyapısı Türk Telekom'un tekelinden kurtarılmadıkça İnternet Türkiye'de ne ucuzlar ne de hızlanır... Hele hele Türk Telekom özelleştirildikten sonra hiç umut yok.

TEKEL SÜRDÜKÇE BU İŞ ZOR

Çünkü piyasa kuralıdır. Eğer bir hizmetin, bir servisin verilmesi tek bir özel şirketin tekelindeyse, o şirketin minimum yatırımla maksimum kárı elde etmeye bakması, serbest piyasada oyunun doğası gereğidir. Bu kurala uymayan şirket enayilik etmiş olur. Türk Telekom da, İnternet altyapısını tekelinde tuttuğu sürece mümkün olan en az yatırımla en fazla kárı elde etmeye çalışacaktır. Ve bunda haklıdır da.

Telekomünikasyon Kurumu'nun kurulmasının nedeni de budur. Piyasadaki hiçbir oyuncunun tekel oluşturmasına izin vermemek...

Türkiye'de İnternet'in hızlanmaması ve ucuzlamamasının tek nedeni, Türk Telekom tekelidir. Bu tekele son verilmedikçe, Türkiye'nin geleceği karanlıktır.

Peki ama Ulaştırma Bakanı, telekomun özelleştirildiği ve serbestleştirildiğinin iddia edildiği bir dönemde İnternet'i ucuzlatabileceklerini nasıl söyleyebiliyor? Ulaştırma Bakanlığı'nın görevi İnternet'in yaygınlaşmasını sağlayacak politikaları yürütmek midir, yoksa "hele bir İnternet yaygınlaşsın da bir icabına bakar İnternet'i de ucuzlatırız alim Allah" demek midir?

TAM SERBESTLİK ŞART

Ulaştırma Bakanlığı'nın görevi İnternet'i yaygınlaştırmaksa, İnternet'i ucuzlatmak için yaygınlaşmasını beklemesi mi doğrudur yoksa İnternet'in yaygınlaşması için ucuzlamasını sağlaması mı?

Yok eğer Türk Telekom artık özelleşti, biz onun uygulayacağı fiyatlara karışamayız diyorlarsa, İnternet'in ucuzlayabilmesi için yaygınlaşması gerektiğini söyleyerek özel bir şirketin savunmasını yapmalarının mantığı nedir?

Ben hiçbir mantık göremiyorum ve yıllardır söylediğimi tekrarlıyorum. İnternet'in Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlamak hükümetin görevidir. Bunun tek yolu İnternet altyapısının Türk Telekom'un tekelinden çıkartılmasıdır. Bu da Telekomünikasyon Kurumu'nun görevidir. Hükümet ve Telekomünikasyon Kurumu elele verip telekom piyasasında tam serbestliği sağlamakla yükümlüdür. Artık özel bir şirket olan Türk Telekom'a tekel ayrıcalıkları vererek kollamak ne hükümetin, ne de Telekomünikasyon Kurumu'nun görevidir.
Yazarın Tüm Yazıları