Intel işlemcilerde büyük hata

Güncelleme Tarihi:

Intel işlemcilerde büyük hata
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 07:34

Hyper Threading Teknolojisine sahip 6. ve 7. nesil Intel işlemcilerde önemli bir hata keşfedilmiş durumda. İşte, Intel Skylake ve Kaby Lake işlemcilerde bulunan hata ve bu hatadan korunmanın yolu.

Haberin Devamı

Öncelikle, dünyaca ünlü çip üreticisi Intel’in Skylake ve Kaby Lake kod adına sahip işlemcilerinde bulunan hatadan etkilenmemek için önlem olarak BIOS/UEFI üzerinden Hyper Threading teknolojisinin devre dışı bırakılmasının ya da güncelleme yapılmasının gerektiğini belirtelim. Hali hazırda durumun farkında olan şirket, kullanıcılarının ciddi sorunlarla karşılaşmaması için bazı işlemcilere Nisan ayından itibaren düzeltmeler sunmaya başladıklarını ifade ediyor.

Debian.org’a göre, sorun Intel yongalarındaki bir mikrokod hatasından kaynaklanıyor. Bazı durumlarda kararsızlaşan işlemciler olası uygulama ve sistem kararlılığı sorunlarına sebep oluyor ve veri hatalarına ya da kayıplarına sebep olabiliyor. Ayrıca, bu sorunla tüm işletim sistemlerinde karşılaşılabileceğinin de altı çiziliyor.

Intel işlemcilerde büyük hata

Haberin Devamı

7. nesil Kaby Lake işlemciler için anakart üreticilerine mikrokod düzeltmesi BIOS/UEFI güncellemesi olarak dağıtılırken kullanıcıların sahip olduğu donanım için güncellemeleri resmî websitelerinden takip etmesi gerekiyor. 6. nesil Skylake işlemciler içinse ekstra bir seçenek olduğu ve kullanıcıların mikrokodu kendilerinin güncelleyebileceği belirtiliyor. Bunu gerçekleştirmek içinse Debian tarafından sunulan yönergeye bir göz atabilirsiniz. Tabii ki bu seçeneğin biraz teknik beceri gerektirdiğini belirtelim.

İşlemcinizin etkilenen nesillerden birisi olup olmadığını Intel tarafından sunulan listeden incelemeniz mümkün. Ayrıca windows 10 PC’lerde Bilgisayarım ikonuna sağ tıklayarak Özellikler seçeneğini tıklayıp işlemcinizin detaylarını görebilirsiniz.

shiftdelete'in haberine göre şimdilik işlemcinizin için düzeltme gelmemişse yapabileceğiniz en iyi şey Hyper Threading özelliğini devre dışı bırakmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!