İnsiyatif savaşı

Güncelleme Tarihi:

İnsiyatif savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 01:57

MHP’de ‘kurultay’ın netleşmesinin ardından şimdi de genel başkanlık seçimi için tüzük değişikliğinin nasıl yapılacağı tartışılıyor. Tüzük değişikliği sürecinde Genel Merkez ve muhaliflerin inisiyatifi alarak psikolojik üstünlüğü ele geçirme mücadelesi bekleniyor.

Haberin Devamı

YARGITAY’ın, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararını onamasının ardından, MHP Genel Merkezi’nin de seçimli kurultay için tarih belirlemesi, genel başkanlık seçimine götürecek tüzük değişikliğinin nasıl yapılacağı tartışmalarını beraberinde getirdi. Genel Merkez, aynı gün tüzüğü değiştirip genel başkanı seçmeyi hedeflerken, muhalif kanat karşı çıkıyor.

Tarafların bu konudaki görüşleri şöyle:

2009’DA DA YAPTIK

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: “Şu an itibariyle aynı gün değiştirmeyi planlıyoruz. 2009’daki kurultayda da böyle bir düzenleme yapmıştık. Yargıtay kararı bize ulaştıktan sonra Merkez Yönetim Kurulu’nu toplayıp yol haritası belirleyeceğiz. Buradan çıkacak olan karar belirleyici olacak.”

YÖNETİM TEMSİLCİ GÖNDERSİN

Genel Başkan adayı Meral Akşener: (Haber Türk’te önceki akşam katıldığı programda) “Sayın Bahçeli seçimli kongre yapacağını söyledi. Yapamıyor. Çağrı Heyeti gereğini yapacak. Diyelim ki bütün arkadaşlar uydular. Yapılacak şey şudur. Çağrı Heyeti’yle birlikte 3 kişilik bir alt heyet var. Genel Merkez de buraya bir temsilci gönderirse kongreye gideriz. Diğeri olamaz. Çağrı heyeti yapmak zorunda yoksa hapis yatarlar.”

Haberin Devamı

16 İL BAŞKANI KRİTİK

Meral Akşener’in avukatı Feridun Bahşi: “Çağrı Heyeti kamu görevlisi niteliğinde. Davayı açan 16 il başkanı, davalarından vazgeçmediği sürece, Genel Merkez’in böyle bir yetkisi yoktur. Seçim yapılabilmesi için hazirun cetvelinin ilan edilmesi lazım. 15 günlük kongre tarihi açıklandıktan sonra hazirun cetvelini üç gün askıya çıkarma süreci var. Hazirun cetveli ilan edilip kesinleşmedikçe, seçim hâkimi kurultaya gelmez. Başkan adaylarının kongrenin gündemini belirleyip hazırlanması lazım. Hukuk aynı gün yapılmasına cevaz vermiyor.”

BİRLİKTE DEĞİŞTİRELİM

Genel Başkan adayı Koray Aydın: “Ülkücü iradenin hukuki mücadelesinde temsilcilik görevini üstlenen Çağrı Heyetimiz onama kararı sonrası üzerine düşen vazifeyi elbette yapacaktır. Nihayet ülkücü iradenin karşısına çıkma kararı alan Genel Merkezimizin, seçimli olağanüstü kurultay kararına dönük hukuki yol haritasını kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Hep birlikte tüzüğü değiştirip kurultayımızı toplayalım, gönül seferberliğini başlatalım.”

Haberin Devamı

HEYET KARAR VERMEDİ

Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır: “Hukuken sorumluyuz ama hukukçu değilim. Bu yetkiyi mahkeme verdiyse, yapmamız gerekiyorsa biz bunu yaparız; ama genel merkezin kararı yasalara uygunsa ona da uyarız. Arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Bu hafta içinde toplanıp kamuoyuna açıklama yaparız.”

AYRIŞMAYA GÖTÜRMEMELİ

Adaylığını gelecek hafta açıklayacağını belirten Gün Sazak’ın oğlu, MHP eski milletvekili Süleyman Servet Sazak, “Genel Merkez’in de içinde olacağı kongre sürecinin gerçekleşmesi gerektiğini, ilk günden beri dile getirdik. Hukuki süreçle ilgili belirsizlik devam ediyor. Bu belirsizlik partimizi bir ayrışmaya götürmemelidir” dedi. 

Haberin Devamı

KARARDA HUKUKİ KARMAŞA YOK

YARGITAY Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin, MHP’de olağanüstü tüzük kongresi kararını onamasını değerlendirirken, “Herhangi bir hukuki karmaşa yok. Her şey normal rutin süreci içinde yürümüş ve vicdanlarına göre en doğru kararı vermişlerdir. Karar kesin. Ondan sonraki süreci ben bilemem” dedi. Cirit, daireye dönük eleştirileri “haksız ve yanlış” bulduğunu da söyledi.

AYNI KONGREDE SEÇİM DE OLABİLİR

ESKİ Adalet Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hikmet Sami Türk: “Her iki-üç yılda bir, olağan büyük kongreler yapılır. Burada olağanüstü bir durum var. Sayın Bahçeli de seçime hazır olduğunu söylüyor. Bir restleşme sözkonusu. Aynı kongrede tüzük değişikliği yapılıp, ona göre seçime de geçilebilir. Tüzük değişikliği yapılmadan seçime gidilemez. Bildiğim kadarıyla, diğer partilerin tüzüklerinde de var bu, olağanüstü kongrelerde seçim yapılmaz. Ama Genel Başkan Bahçeli istifa ederse, onun yerine seçim için o gündemle toplanabilir. Öncelikle MHP tüzüğünde değişiklik yapılması; tüzüğün, seçim yapmaya uygun hale getirilmesi gerekiyor. Tüzük değişikliğini yapmadan seçimli kurultay ancak istifa ile olur.”  m Oya ARMUTÇU / ANKARA

Haberin Devamı

MAHKEME KARARINA AYKIRI DURUM VAR

ATILIM Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Günday: “Burada genel merkez kendiliğinden ‘olağanüstü kurultay yapıyorum’ diyor ve seçim maddesini gündeme getiriyor. İki kurultay yerine tek kurultayda işi bitirmek istiyorlar. Mahkeme kararına aykırı bir durum var. Tüzüğün olağanüstü kurultayların seçimli yapılamayacağına yönelik maddesinin değişmesi gerekir, sonra seçim yapılabilir. Aksi takdirde tüzüğe aykırı hareket etmiş olurlar.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!