İnsani gelişmişlikte Brüksel’le çevrede Hakkâri ile eşleşiyor

ÖNCEKİ hafta cumartesi akşamı Edirne Karaağaç’taki açık hava düğün mekanlarından Cafe Dirmen’deyiz. Torunu Yaşar Yaman’n sünnet düğünü heyecanını yaşayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, Edirne Valisi Hasan Duruer’i aradı:

Haberin Devamı

- Sayın Valim bekliyoruz.
- Bir düğüne daha uğramam gerekiyor. Orada nikâah şahidiyim.
- O zaman bize saat 22.30’da buyurun.
Vali Hasan Duruer, saat 22.30’da eşi Zeliha Duruer’le birlikte Sinem-Doruk Yardımcı çiftinin oğulları Yaşar Yaman’ın sünnet düğününde yerini aldı. Edirne’deki görevine 10 ay önce başlayan Hasan Duruer’e kentle ilgili izlenimlerini sordum:
- Bu göreve gelmeden önce merkezdeydim. Ondan önce de Mardin’deydim. Mardin’le Edirne arasında 180 derece fark var. Edirne insanı sakin ve pek hırslı değil. Mardinli, çok daha hırsla işine sarılıyor.
- Edirne, iller arasında milli gelir açısından hangi sırada?
Konuya insani gelişmişlik açısından yaklaşmayı seçti:
- Eğitim düzeyi dahil birçok kriterle yapılan ölçümler sonrası gerçekleşen sıralamaya göre Edirne, insani gelişmişlik açısından 12’nci sırada bulunuyor.
Bu konuda bir karşılaştırmaya daha dikkat çekti:
- Edirne, insani gelişmişlik açısından Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti olan Brüksel’le yarışıyor.
Olumlu göstergenin yanına, çevresel sıkıntıları ekledi:
- İnsani gelişmişlikte durum böyleyken, çevre konusunda pek iyi değiliz. Örneğin kanalizasyon ve arıtma altyapısı konusunda Edirne, Hakkâri ile aynı düzeyde bulunuyor. Bu durum Edirne’ye hiç yakışmıyor.
Kentin kültür turizmi potansiyeline değindi:
- Selimiye başta olmak üzere ciddi sayıda selatin (padişah, şehzade, hanım sultan ve valide sultanların yaptırdığı) camisi var. Kentin her noktası tarihi eser. Buna rağmen turizmde hak ettiği noktada değil.
Sonra tarım potansiyeline vurgu yaptı:
- Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkeziyiz. Dönüm başına verimde de dünyada da önemli bir yerimiz var. Ayçiçeği üretiminde de Türkiye’de ön sıralarda yer alıyoruz.
Tarımda yaşanan bölünmüş araziler sorununa değindi:
- Maalesef tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de miras nedeniyle küçülen araziler söz konusu.
15-20 dönüme inmiş araziler, aileleri geçindirmeye yetmiyor. Makine parkına yapılan yatırım boşa gidiyor. Tarım makineleri köylünün evinin önünde boşa yatıyor.
Söz tarımdan açılınca masamızda bulunan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Çamur Ali Kopuz, Mustafa Yardımcı’yı işaret etti:
- Mustafa Abi, başkanlığı döneminde Edirne Ticaret Borsası’nı Türkiye’de ilk 4 arasına oturttu.
Vali, son seçimde Edirne Ticaret Borsası’nda başkanlık yarışını kaybeden Mustafa Yardımcı ile ilgili saptamayı destekledi:
- Mustafa Bey, başkanlığı döneminde Edirne için güzel işler yapmış, önemli eserlere vesile olmuş.
Edirne Valisi Duruer’in kentle ilgili izlenimleri arasında en çok dikkatimi çeken başlığa aldığım bölüm oldu:
- Edirne insani gelişmişlikte Brüksel’le, kanalizasyonda Hakkâri ile yarışıyor...

Haberin Devamı

İnönü Üniversitesi güneş tarlası yapıyor

Haberin Devamı

KARAGÖZLÜLER Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Karagözlü, 2-3 ay önce sık sık eşli buluştukları işadamı grubuna davetini yaptı:
- 28-30 Haziran’da Malatya’da konuğum olmanızı bekliyorum.
Karagözlü
’nün davetine Tokai Çakmak ve Derby Traş bıçağı markasıyla bilinen Azmüsebat Grubu’nun patronu Bekir Cansu, Hisar Çatal Bıçak Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Erdoğan, Gülaylar Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gülay, Gürbaşlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir, Enkay Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yavuz, Kütük Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kütük, Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Vatan, Öntaş Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Musaoğlu ve Çetinkaya Grubu’nun ortaklarından Fehmi Çetinkaya’nın aralarında bulunduğu bir grup işadamı katıldı.
İnönü üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik, cumartesi sabahı söz konusu grubu Malatya Valisi Vasip Şahin’le birlikte üniversitede ağırladı. Önce gruba teşekkür etti:
- 2-3 yıl kadar önce Tuna Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Turan Tuna’nın davetiyle kentimize bu gruptan gelenler olmuştu. Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, üniversitemize 400 bin lira dolayında bağışta bulunmuş, sonra da Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanıbaşında Malatyalı işadamlarının desteğiyle yapılan Konukevi’ne yardımlarını sürdürmüştü.
Sonra üniversitenin yeni ataklarını özetledi:
- Karaciğer Enstitümüzün yapımı sürüyor. Şu anda 1200 yataklı olan Turgut Özal Tıp Merkezi, önümüzdeki yıl 1400 yatak kapasiteye ulaşacak. Karaciğer Merkezi, Türkiye’de kendi alanında tek olacak. Zaten karaciğer naklinde dünyada ikinci durumdayız.
Üniversitenin enerjiyle ilgili bir atağını aktardı:
- Üniversiteniz bünyesinde 5 megavatlık bir güneş tarlası, yani santralı kuracağız. Sonra buna 5 megavatlık ek yapacağız. Santral devreye girdiğinde elektrik ihtiyacımızın yüzde 35’i buradan karşılanacak.
İnönü Üniversitesi’nin güneş enerjisine yatırımı, sanırım bu alanda fark yaratmasını da sağlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları