İnsanı, dünyayı kucaklayan yazar

Güncelleme Tarihi:

İnsanı, dünyayı kucaklayan yazar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 22:54

Ünlü yazar Yaşar Kemal’in ölümünün birinci yıldönümünde Galatasaray Üniversitesi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Fransız Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen ‘Yaşar Kemal: İnsanı, Toplumu, Dünyayı Kucaklamak’ sempozyumu dün gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleşen sempozyum açılışında konuşan Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, Türk edebiyatının dünya çapında ustalarından Yaşar Kemal’in romancılığı kadar gazeteciliğinin ve röportajlarının da önemli olduğuna dikkati çekerek, Anadolu’nun her yöresine giderek yaptığı röportajlarında insanı ve doğayı daha yakından tanıttığını dile getirdi. Gün boyu farklı konu başlıklarında süren oturum ve panellere Ali Ergur, Murathan Mungan, Erol Köroğlu, Aydın Uğur, Yasemin İnceoğlu, Kenan Mortan, Marc Semo, Kayıhan Güven, Timour Muhidine, Doğan Hızlan, Muhsine Yavuz Helimoğlu, Ufuk Özdağ, S. Seza Yılancıoğlu, Sadık Karamustafa, Zülfü Livaneli, Ragıp Duran, Levent Yılmaz, Güven Turan ve Gencay Gürsoy konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

ÜÇ SERGİ AÇILDI


Sempozyum kapsamında düzenlenen ‘Ara Güler’in Yaşar Kemal Fotoğrafları’ sergisi Beşiktaş Belediyesi Fulya Kültür Merkezi’nde, ‘Bu Diyar Baştan Başa’ sergisi Kampus Tüneli’nde ve ‘Yaşar Kemal’in Fransa’da Yayımlanan Eserlerinin Kapakları’ sergisi Yiğit Okur Kampusu’nda yer alan Espace Francophone’da 4 Mart’a kadar görülebilecek. 

NEDEN NOBEL ALAMADI?

Sempozyuma dinleyici olarak katılan tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı yaptığı açıklamada, Fransız kültürü açısından bakıldığında sempozyumun gerekli olduğunu ifade ederek, şu yorumu yaptı: "Yaşar Kemal artık Türkiye'de bulunmayan bir yazar tipi. Gözlemi çok önemlidir, onun 1940'lı yılları anlattığı ‘Bu Diyar Baştan Başa’ kitabı az okunuyor, nefis bir kitaptır, yeni bir baskısını bile görmüyorum. Türkler de okumayı bilmiyor Yaşar Kemal'i. Yaşar Kemal edebiyat, kültür yapıyor, bugünkü medyayı ve ucuz siyasi hareketleri tatmin edecek bir yazar değil, onlar için önceliği yok ve bu yüzden de Nobel alamadı, çok açık."   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!