İnsan kendini yatırım aracı olarak görmeli

Güncelleme Tarihi:

İnsan kendini yatırım aracı olarak görmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 11:49

Damat-Tween markalarını bünyesinde bulunduran Orka Group'un yönetim kurulu başkanı Süleyman Orakçıoğlu, girişimcilik alanında aldığı ödüllerle adından söz ettiriyor. Orakçıoğlu, girişimci ve başarılı iş adamı olarak şu ana kadar 50 ödüle layık görüldü. Son olarak Ernst & Young'ın 37 ülkede düzenlediği Dünya Yılın Girişimcisi yarışmasında Türkiye finalini kazandı. Türkiye'yi Mayıs ayında Monte Carlo'da düzenlenecek finallerde temsil edecek.

Hazır giyim ve tekstil, Türkiye'nin en çok girişimci çıkardığı sektörler arasında. Süleyman Orakçıoğlu da bu sektörlerden yetişen girişimcilerden biri. Damat-Tween markalarını bünyesinde bulunduran Orka Group'un yönetim kurulu başkanı. Sıfırdan başladığı iş hayatında dünyaca tanınan markalar yarattı.

Orakçıoğlu'nun diğer bir özelliği de girişimcilik konusunda pek çok ödül alması. Girişimci ve başarılı işadamı olarak şu ana kadar 50 ödüle layık görülmüş. Son olarak Ernst & Young'ın 37 ülkede düzenlediği Dünya Yılın Girişimcisi yarışmasında Türkiye finalini kazandı. Türkiye'yi Mayıs ayında Monte Carlo'da düzenlenecek finallerde temsil edecek.

KÜRESEL VİZYON OLMALI

Nasıl bir yöneticisiniz?

- Küresel vizyon son derece önemli. Çok takipçi bir insanım. Çalışanlarım benim ne zaman, neyi soracağımı çoğu zaman tahmin edemezler. Çok küçük bir ayrıntı gibi düşündükleri şeyleri bile bilirim. Yetki ve sorumlulukları paylaştırmak konusunda son derece açığım. Ama bunların yerine getirilmesini beklerim. Takım çalışmasına inanıyorum. Detaycı bir insanım ama detaylarla kendimi sıkmam. Sonuç ve süreçleri değerlendirmek ve başarıyı paylaşmak gerektiğine inanıyorum. Doğrunun ve yanlışın nasıl olabileceğini birlikte paylaşmak önemli benim için.

İş hayatında başarılı olmak isteyen gençlere neler tavsiye etmek istersiniz?

- Denge ve uyum son derece önemli. Paylaşmaktan korkmasınlar. Her şeye uyumlu ve dengeli bir çerçeveden bakarlarsa ileride iş yaşamında bunu gerçekleştirebilirler. Her şeyden önce insan kendini bir yatırım aracı olarak görmeli. İş hayatı aynı zamanda bir tercih meselesi. Çok iddialı bir yaşamınız olmasını istemiyor olabilirsiniz. İddialıysanız çalışmak istediğiniz alandaki birikiminizi artırmak zorundasınız.

İleride çocuklarınızın ikinci kuşak olarak şirketinize katılmasını planlıyor musunuz?

- Benim oğlum oldukları için hiçbir şekilde torpilli olamazlar. Hangi yönetim kademesinde olmayı hak ediyorlarsa orada olurlar. Onlara da şimdiden söylüyorum. Yönetmek istiyorlarsa kendilerini o şekilde yetiştirsinler. Yönetilmek istiyorlarsa kendilerini ona göre yetiştirsinler.


Elazığ’dan İstanbul’a uzanan öykü


1957 Elazığ doğumlu.

Üç erkek kardeşin ortancası.

Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) genel başkanı ve Birleşik Markalar Derneği'nin (BMD) kurucu başkanı.

1986'da Orka Tekstil'i kurdu.

1998'de Anadolu Basın Birliği tarafından 'Yılın Sanayici ve İşadamı' ödülüne layık görüldü.

2000'de Akdeniz Gazeteciler Derneği tarafından 'Yılın İşadamı' ödülünü aldı.

2000'de Dünya Gazetesi'nin düzenlediği yarışmada '2000 Yılına Damgasını Vuran Tekstil ve Hazır Giyim Firması' seçildi.

2002'de Dünya Gazetesi tarafından 'Yılın Girişimcisi' seçildi.

2004'de Ernst & Young'ın düzenlediği Dünya Yılın Girişimcisi yarışmasında Türkiye'nin finalisti oldu.


Gençler sordu...


Şu anda 19 ülkede mağazanız var. 20 yılda bu başarıyı nasıl yakaladınız?

- Kararlı olmak, risk alabilmek, vizyon sahibi olmak çok önemli. Başarılı olmayınca insanlar başka şeyler deniyorlar. Bu nedenle uzmanlaşamıyorlar da. Herkesin hayatında engeller olabilir. Önemli olan bu engeller karşısında güçlü olabilmek, kararlı olabilmek. Herkesin hayatında engeller olabilir. Önemli olan bu engeller karşısında güçlü olabilmek.


İş ve özel hayat dengesini nasıl kuruyorsunuz?

- Çoğunlukla günde 12 saat çalışıyorum. Belli bir yoğunluğum var. Bunun zaman zaman stresleri de oluyor. Hafta sonumu yurtiçi ya da yurtdışı seyahat yoksa çocuklarıma zaman ayırıyorum. 13 ve yedi yaşlarında iki oğlum var.


Ernst & Young'ın Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması'nda finale kaldınız. Final için iddialı mısınız?

- Önemli olan ödülleri almak değil, ödüllere layık olmak. Çünkü maraton ondan sonra başlıyor. Her şeyinizle örnek olmak zorundasınız. Yaşam tarzınızla, inancınızla, değerlerinizle, iş yaşamınızdaki tutum.


Her insanın hayatında kırılma noktaları var. Zor durumayken toparlanma stratejiniz var mı?

- Kırılma noktaları çok önemli. Böyle anlarda ya kafanızı iki elinizin arasına alıp eyvah diye düşüneceksiniz. Ki ben bunu kesinlikle kabullenmiyorum. Ya da nasıl bir çıkış yolu bulabilirim diye arayışa girersiniz. Ben bu yolu.


Her insanın hayatında kırılma noktaları var. Zor durumayken toparlanma var mı?

- Kırılma noktaları çok önemli. Böyle anlarda ya kafanızı iki elinizin arasına alıp eyvah diye düşüneceksiniz. Ki ben bunu kesinlikle kabullenmiyorum. Ya da nasıl bir çıkış yolu. Her şeyinizle örnek olmak zorundasınız.


İş dünyası sordu...


Şu anda 19 ülkede mağazanız var. 20 yılda bu başarıyı nasıl yakaladınız?

- Kararlı olmak, risk alabilmek, vizyon sahibi olmak çok önemli. Başarılı olmayınca insanlar başka şeyler deniyorlar. Bu nedenle uzmanlaşamıyorlar da. Herkesin hayatında engeller olabilir. Önemli olan bu engeller karşısında güçlü olabilmek, kararlı olabilmek. Kararlı olmak, risk alabilmek, vizyon sahibi olmak çok önemli. Başarılı olmayınca insanlar başka şeyler deniyorlar.


Her insanın hayatında kırılma noktaları var. Zor durumayken toparlanma stratejiniz var mı?

- Kararlı olmak, risk alabilmek, vizyon sahibi olmak çok önemli. Başarılı olmayınca insanlar başka şeyler deniyorlar. Bu nedenle uzmanlaşamıyorlar da. Herkesin hayatında engeller olabilir. Önemli olan bu engeller karşısında güçlü olabilmek, kararlı olabilmek. Kararlı olmak, risk alabilmek, vizyon sahibi olmak çok önemli. Başarılı olmayınca insanlar başka şeyler.


İş ve özel hayat dengesini nasıl kuruyorsunuz?

- Kararlı olmak, risk alabilmek, vizyon sahibi olmak çok önemli. Başarılı olmayınca insanlar başka şeyler deniyorlar. Bu nedenle uzmanlaşamıyorlar da. Herkesin hayatında engeller olabilir. Önemli olan bu engeller karşısında güçlü olabilmek, kararlı olabilmek. Kararlı olmak, risk alabilmek, vizyon sahibi olmak çok önemli. Başarılı olmayınca insanlar başka şeyler deniyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!