İnşaattan 2 bin yıllık mozaik çıktı

Güncelleme Tarihi:

İnşaattan 2 bin yıllık mozaik çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2016 22:01

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Meyrleia antik kentinde yapılan kurtarma kazısı sırasında 2 bin yıllık iki mozaik bulundu. Üzerinde çiçek işlemeleri bulunan mozaikler Bursa Müzesi tarafından korumaya alındı. Mozaiklerin bulunduğu bölgenin yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Meyrleia antik kentini bir an önce topluma kazandırmamız lazım. Kış şartlarında bölgede yaşanacak bir toprak kayması antik kente zarar verebilir. Bu yüzden acil önlem alınmalı” dedi. 

Haberin Devamı

Tarihi miras, geçen yıl özel mülkünde konut yapmak isteyen bir kişinin yaptığı çalışma sırasında ortaya çıktı. Arazinin bulunduğu Mudanya’nın Ömer Bey Mahallesi’ne bağlı 1448 ada 8’inci ve 22’nci parsellerde müze denetiminde sondaj kazısı yapıldı. 22’nci parselde Myrleia antik kentine ait eserlere rastlanınca müze denetiminde bir kurtarma gerçekleştirildi. Yaklaşık bin metre karelik alan üzerinde yapılan kazıda Myrleia antik kentine ait künk, kanal, seramik fırın, arşitrav, mozaik, temel, taban, duvar, apsisli yapı ve cadde kalıntılarına rastlandı. Kazı çalışmaları devam ederken, Milattan sonra 1. yüzyıl’da antik kent evlerinin tabanında süsleme olarak kullanılan çiçek desenli iki mozaik bulundu. Mozaiklerden birinin zaman içerisinde tahribata uğradığı tespit edilirken, diğerinin sağlam olduğu ortaya çıktı. Mozaikler Bursa Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. 

Haberin Devamı

‘KIŞ ŞARTLARI ANTİK KENTE ZARAR VEREBİLİR’

Mudanya antik kentini korumak için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Bir vatandaşımızın arazisinde ortaya çıkan antik kent vatandaşımızın hassasiyeti sayesinde koruma altına alındı. Antik kentin topluma kazandırılması için girişimlerimiz devam ediyor. Meyrleia antik kentini bir an önce topluma kazandırmamız lazım. Kış şartlarında bölgede yaşanacak bir toprak kayması antik kente zarar verebilir. Bu yüzden acil önlem alınmalı” dedi.

İnşaattan 2 bin yıllık mozaik çıktı

'YERİNE KONULMALI'

Yaklaşık 1 yıl süren kazı sonrasında antik kent ile ilgili Bursa Müze Müdürlüğü tarafından bir rapor hazırlanarak Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderildi. Raporda 3. Derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan antik kente ait yapıların yerinde korunması ve kent arkeolojisine kazandırılması önerildi.

ANTİK KENT ÜSTÜ AVM YAPILMIŞTI

Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak bölgenin 1’inci derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesini önermiş, ancak koruma kurulu bölgeyi 3’üncü derece arkeolojik sit alanı ilan etmişti. Myrleia antik kentinin liman kısmının bulunduğu bölgenin 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesiyle 2012 yılında Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi bölgede alışveriş merkezi inşaatına başlamış, inşaat sırasında antik kentin bir kısmı ortaya çıkmıştı. Ancak bütün itirazlara rağmen koruma kurulu o dönemde antik kent duvarlarının AVM’nin bodrum katında cam çerçeve içinde sergilenmesine karar vermişti. Bunun üzerine AVM, Meyrleia antik kentinin bir bölümünün üzerine inşa edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!