İnşaatçıların KDV itirazı

Güncelleme Tarihi:

İnşaatçıların KDV itirazı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00

Tellioğlu, ‘KDV iadelerinin kaldırılması müteahhitleri zor durumda bırakır’dedi.

Haberin Devamı

TÜM İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, tüm sektörlerdeki durgunluğu aşmak için göstermiş olduğu gayret ve çalışmaların bütün iş dünyası tarafından takdirle karşılandığını ifade etti.
Kampanya ve çıkış yolları
Ekonominin lokomotifi sektör görevi üstlenen, dolaylı ve dolaysız tüm sektörleri etkileyen inşaat sektörünün, küresel mali kriz nedeniyle canlılığını iyice yitirdiğini belirten Tellioğlu, inşaat firmalarının finansal sıkıntılarını gidermek için zararına da olsa çeşitli kampanya ve çıkış yolları arayışlarına girdiğini kaydetti.

YÜZDE 17'LİK FARK

150 metrekare ve altı konut satışlarında, gecekondu dönüşüm projelerinde ve konut kooperatiflerinde KDV oranının yüzde 1 olduğunu hatırlatan Tellioğlu, firmalar ve müteahhitlerin inşa ettikleri bu konutlar için aldıkları mal ve hizmetlerde yüzde 18 KDV ödediklerini ifade etti. Bu konutları satarken veya hak ediş faturası düzenlerken yüzde 1 KDV ile satışının yapıldığına dikkati çeken Tellioğlu, şunları kaydetti: “Bu durumda arada yüzde 17’lik bir KDV farkı doğar. Bu yüzde 17’lik KDV farkını da firmalar yeminli mali müşavir raporu ile Maliyeden iadesini talep eder ve nakden iadesini alırlar. Bugünlerde Maliye Bakanlığının bu aradaki yüzde 17’lik KDV iadesinin kaldırılması ile ilgili Başbakanlığa bir tasarı gönderdiği ve Başbakanlığın da bu tasarıyı yakın zamanda meclise göndereceği bir durum ile karşı karşıyayız. KDV iadelerinin kaldırılması konut yapımcılarını ve müteahhitleri zor durumda bırakacaktır. Bu durum açıkça bir hak kaybı ve gasbı anlamına gelmektedir. Kaldı ki birçok firma, geçmişten gelen ve doğan KDV alacakları ile ilgili şubat ve mart aylarında Maliyeden iade talebinde bulunacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!