İnşaat sektörüne belge uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İnşaat sektörüne belge uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 12:15

İnşaat sektörü başta olmak üzere 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işlerde çalışanların mesleki eğitim konusunda eğitim görüp, belge alması gerekiyor.

Haberin Devamı

2016 yılının mayıs ayından itibaren iş müfettişlerinin denetimlere başlayacağını kaydeden mesleki eğitim öğreticisi Sibel Karabulut, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşların her sektöre yönelik hizmet içi eğitim ve onaylı sertifika vereceğini belirtti. En yüksek belge talebinin inşaat sektöründe olduğunu kaydeden Sibel Karabulut unları söyledi: 

DENETİMLER MAYISTA BAŞLIYOR

 “20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanlar mesleki eğitimlerini en az 32 saat ile belgelendirmek zorunda. Çoğu meslek dalında,işçilerin işe alınmadan önce mesleki eğitime tabi tutulmaları gerekiyor. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre verilen diploma, bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgelerinden birinin, işçinin özlük dosyasında bulundurulması gerekiyor. Yapılan işin uygunluğuna göre mesleki eğitim belgelerinin olup, olmadığı 2016 yılı mayıs ayından itibaren iş müfettişleri tarafından denetlenmeye başlanacak. 

Haberin Devamı

 BİN 300 TL PARA CEZASI

 Belgesi olmayan her bir çalışan için işverenlere 500 ile bin 300 TL arası para cezası uygulanacak. Özellikle istihdam alanı fazla olan beden işçileri, boyacı, sıvacı, betonarmeci, kalıpçı gibi havalimanlarındaki uçuşa hazırlık işleri, yer hizmetleri ve bakım işleri gibi çok çeşitli işlerde sertifika alınması zorunlu. Vasıfsız işçinin en fazla istihdam edildiği alanlardan biri olduğu için belge talebi en çok inşaat sektöründe öne çıkıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!