İnşaat atığına ağır ceza geliyor

Güncelleme Tarihi:

İnşaat atığına ağır ceza geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2012 18:38

Haberin Devamı

 Sema Pınar SAYAN (İHA)

ÇEVRE  ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, afet riski altındaki alanların dönüşümünde inşaat atıklarını lisanslı ve izinli depo alanlarına götürmeyen yıkım firmalarına ağır cezalar uygulanacak.
6,5 milyon konutun elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde inşaat atıklarının ne olacağı belli oldu. “Sıfır atık” sloganıyla yola çıkan Bakanlık, çevreye zarar vermeden atıkları tekrar ekonomiye kazandıracak. Bakanlık ayrıca yıkım sonrası çıkacak olan inşaat atıklarını da hem görüntü kirliliği yapmaması hem de çevreye vereceği zararlar nedeniyle anında depolama alanlarına götürülmesi için çalışmalar yapıyor. Bakanlık inşaat atıklarını gelişi güzel ortada bırakacak olan inşaat firmalarına cezai işlemler uygulayacak.

Haberin Devamı

KAPATMA VE YÜKLÜ PARA CEZASI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkıntı atıklarını lisanslı depolara bırakmayıp gelişigüzel yerlere atan yıkım firmalarına kapatma, yüklü para cezası, geçici süreyle faaliyetlerinin durdurulması ve ihale yasağı gibi birçok yasak uygulamak için çalışmalar yapıyor. Bu konuda mevzuat çalışması yapan Bakanlık denetimlerini de sıkılaştıracak.

 6 MİLYON TON  GERİ KAZANILACAK

Afet riski altındaki alanların dönüşümü ile birlikte yılda 10 milyon ton inşaat yıkıntı atığı ortaya çıkması beklenirken, 6 milyon yıkıntı atığının ise geri kazanılması bekleniyor. Bakanlık, geri dönüşüm tesisleri kurulması için faizsiz kredi, yer tahsisi gibi teşvikler üzerinde çalışma yapıyor. Geri dönüştürülecek malzeme alt yapıda dolgu zemin, kaldırım, yürüyüş yolu, kanalizasyon gibi birçok alanda kullanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!