İnönü Üniversitesi’nin Kuruluş Süreci Kitaplaştı

Güncelleme Tarihi:

İnönü Üniversitesi’nin Kuruluş Süreci Kitaplaştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 17:43

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NİN KURULUŞ SÜRECİ KİTAP HALİNE GELDİ

İnönü Üniversitesi’nin kuruluş süreci ve bu sürecin Malatya basınındaki yansımalarını konu alan çalışma tamamlanarak kitap hâline getirildi.
"İnönü Üniversitesi Kuruluş Süreci" adıyla basılan kitapta, Malatya’da bir yüksek okulun açılması ile ilgili ilk haber ve yorumların yayınlanmaya ve taleplerin yazıya dökülmeye başladığı 1950’li yıllardan eğitim-öğretim faaliyetlerinin bugünkü kampüse taşındığı ve böylece İnönü Üniversitesi’nin kuruluş sürecinin tamamlandığı 1985 yılına kadar olan zaman zarfında yerel gazetelerde yayınlanan haberler araştırılıyor.
İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen "İnönü Üniversitesi Kuruluş Sürecinin Yerel Basın Haberleri ve Kaynak Kişiler Yoluyla Araştırılması" projesi kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde yayınlanan kitapta, Malatya’da bir yüksek öğrenim kurumunun eğitime başlayabilmesi için yapılan çalışmalar, o günün yerel gazete haberlerinin incelenmesi ile tespit edilmeye çalışıldı. Araştırma sırasında Malatya’da yayınlanan yaklaşık 35 bin yerel gazete incelenerek konusu yüksek okul ve üniversite kurulması olan 685 haber tespit edildi.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Celal Çakan ve proje araştırıcısı Nezir Kızılkaya tarafından hazırlanan kitapta, Malatya’da bir üniversite kurulması için 1950’li yılların başlarından itibaren özellikle yerel gazeteler tarafından gösterilen çabalar ve daha sonra üniversite kurulması talebini gerçekleştirmek için kurulan derneklerin, konuyu sürekli gündemde tutmak için yaptıkları girişimler belgelerle anlatılıyor.
İnönü Üniversitesi’nin yasalaşma sürecinden sonra da yapılaşma, kampüs kuruluşu, büyüme ve gelişme dönemleri için yapılan çalışmaların artık günümüzde bir tarihi belge niteliği kazandığı belirtilerek söz konusu dönem içerisinde yayınlanan yerel gazetelerde yer alan haber ve yorumların İnönü Üniversitesinin kurumsal geçmişine ışık tuttuğu ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!