İnme riskini 5 kat artırıyor

Güncelleme Tarihi:

İnme riskini 5 kat artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2016 01:00

Dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunan kalp-damar hastalıkları içerisinde yer alan kalp ritim bozukluğunda, ölüm riskinin 2 kat, kalp yetersizliği riskinin 3 kat ve inme riskinin 5 kat arttığı belirtildi.

Haberin Devamı

Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu Başkanı ve Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dursun Aras, Hastalığın özellikle ileri yaş grubunda daha sık görüldüğüne dikkati çeken Aras, şunları söyledi:
"Yaş ilerledikçe sıklığı belirgin olarak artar. Toplum genelinde görülme sıklığı yüzde 3'tür. Bu rakam 65 yaşından sonra yüzde 9 iken, 80 yaşından sonra yüzde 10-20'ye kadar yükselir. En sık görülen kalp ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyon bulunan hastaların ölüm riski 2 kat, kalp yetersizliği riski 3 kat ve en önemlisi felç riski ise 5 kat fazladır."
Aras, hipertansiyon, kalp yetersizliği, şeker hastalığı, koroner arter, kalp kapak ve akciğer hastalıklarının yanı sıra obezite, sigara ve aşırı alkol kullanımının ritim bozukluğuna yol açan nedenler arasında yer aldığını hatırlattı. Aras ayrıca, ritim bozukluğuna neden olacak hastalıkların tanısı ve ritim bozukluğunun kalbe etkisinin değerlendirilmesi için ekokardiyografi kalp ultrasonografisi ile kan şekeri, böbrek, karaciğer, tiroid fonksiyonları için kan tetkikleri yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!