İngiltere'yle bavul ticareti

Güncelleme Tarihi:

İngiltereyle bavul ticareti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 22:17

Terör saldırıları sonrası İngiliz sigorta şirketleri Türkiye’ye gidecek vatandaşlarını sigortalamadığı için hazır giyim sektörü sıkıntı yaşamaya başladı. İngiliz markaların temsilcileri sigortasız gelmeyi göze alamadıkları için Türkiye’ye gelip ürün seçemiyor. Böyle olunca Türk firmalar zararı karşılamak için bavul ticaretiyle ürünleri İngilizlere götürmeye başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de üretim yapan İngiliz markalara tedarik, tasarım ve satın alma desteği sağlayan ‘Spring Near East Manufacturing Company’ Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Esra Ercan, yaşanan terör olayları nedeniyle İngiltere’yle olan ihracatta sıkıntı yaşandığını açıkladı. 2015 yılında 110 milyon dolar ihracat yapan Spring, İstanbul ve Ankara’da yaşanan terör olayları sonrasında İngiliz markaların Türkiye ziyaretlerinde sorun yaşıyor. Müşterilerinin yüzde 95’iİngiliz markaları olan Esra Ercan, “Yeni koleksiyonları seçmek için gelecek olan İngiliz müşteriler Türkiye’den ürün alma konusunda istekli ancak Türkiye’ye gelip ürün seçmek istemiyorlar. Çünkü İngiliz sigorta şirketleri artık Türkiye’ye gelecek olan İngilizlere seyahat sigortası yapmıyor. Alıcılarımıza verilen sigortalar Türkiye’yi artık kapsamıyor. Kısacası Türkiye’ye gittiğinizde başınıza bir şey gelirse 1 lirayı bile karşılamam denildiği için müşterilerimiz de Türkiye seyahatlerini iptal ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

 İngiliz marketler zinciri Sainsbury’s’in de Türkiye ve Ortadoğu ofisi olan Esra Ercan, mayıs ayında gelecek olan alıcıların Türkiye’ye seyahatlerini  durdurduğunu açıkladı. Esra Ercan, 16 kişilik Sainsbury’s ekibinin mayıs ayında Türkiye’ye yapacağı ve en az 6 milyon dolarlık alımı kapsayan seyahatin iptal olduğunu söyledi. Sainsbury’s’in 16 kişilik ekibini Türkiye’ye sigortasız yollamayı göze alamadığını anlatan Ercan, İngiliz hükümetinin “Türkiye’ye gitmeyin” dememesine rağmen bu sıkıntının yaşandığını söyledi. Sainsbury’s 2015’de 1.9 milyar dolar ciro yaptı. Bu ciro için yaptığı alımın yüzde 14’ünü Spring’den satın aldı. Bu sorunun Beyoğlu’nda yaşanan son saldırıdan bu yana yaşandığı bilgisini de veren Esra Ercan, yaşanacak zararı karşılamak için “bavul ticareti” başlatacaklarını söyledi. 

BAVULA DÖNÜŞ

Ercan, İstanbul’daki üreticileriyle birlikte koleksiyonları içeren bir hazırlık yaptıklarını ve kişi başına iki bavulla ürünleri İngiliz alıcıların ayağına götürecekleri açıkladı.

Ercan, “15 üreticimizle birlikte onların Türkiye’ye geleceği tarihte biz onlara gideceğiz. Biz onlara gittiğimizde ister istemez iş hacmimiz daralacak. Çünkü İstanbul’a gelen müşterilerimiz bir hafta kalıp üreticileri tek tek gezip kendileri seçim yapıyorlardı. Çoğunlukla da almayı düşündükleri ürünler dışında da alım gerçekleştiriyorlardı. Kişi başına düşecek 2 bavulla gerçekleşecek ticaretle açığı kapatmamız pek mümkün olmayacak. İş devam ediyor mu ediyor. Bu şuna benziyor bakkalı arayıp 6 yumurta bir ekmek sipariş edersiniz, onlar ayağınıza gelir ama markete gittiğinizde bunları almak için, süt görürsünüz, başka şeyler görürsünüz sepetiniz dolar. 2 harcayacağınıza 5 harcarsınız. Ben bugüne kadar 5-6 milyon dolar harcayacağım diyenleri 7-8 milyon dolar yaptım. Buraya geldiklerinde bu işe konsantre olup, ekstra şeyler beğeniyorlar. Şimdi İngiltere’yle bavulla gittiğimizde bu işi böyle yapan bir yığın üretici var. Onlardan biri olacağız. Bir showroom 2 bavula nasıl sığar?” dedi.

Haberin Devamı

Esra Ercan, müşterilerine Paris’te de Brüksel’de de saldırı olduğunu söylemesine, müşterilerinin de kendisiyle hemfikir olmasına  rağmen, sigorta şirketlerinin tavırlarından dolayı risk almak istemediklerini düşünüyor.

 

120 MİLYON DOLAR CİROLU TEDARİKÇİ


SPRING şirketi Türkiye’de çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 100 kişilik bir ekibe sahip. Londra’da da 15 tasarımcının çalıştığı bir dizayn stüdyosu olan Spring müşterilerine burada hazırladığı koleksiyonları satıp, Türkiye’deki 55 imalatçısında ürettirerek operasyon gerçekleştiriyor. Ortadoğu Afrika ve Avrupa’da tedarikçileri bulunan Spring, halen aldığı siparişlerin yüzde 90’ını Türkiye’deki fabrikalarda ürettiriyor. Spring 2016 yılı için120 milyon dolar ciro hedefledi ancak şirket son gelişmelerden sonra bunu revize edecek. Spring, Sainsbury’s dışında Arcadia grup markaları, Top Shop, Top Man, Wallis, Miss Selfridge, Burton, Dorothy Perkins’la da çalışıyor. 2015’de 2.8 milyar dolar ciro yapan Arcadia, 2015’te yaptığı alımların yüzde 20’sini Türkiye’den gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

HANGİ ÜLKE VE MARKALARLA ÇALIŞIYOR

Hangi ülke vemarkalara çalışıyorSpring’in çalıştığı ülke ve markalar: İngiltere: Top Shop, Top Man, Miss Selfridge, Burton, Wallis, Dorothy Perkins, Matalan, Sainsbury’s, Monsoon, River İsland, Nicole Farhi, Bon Marche, Urban Outfitters, Pep&Co, Almanya: Betty Barclay, Lerros, Hollanda: ANWB, Irlanda:Dunnes Stores, İspanya: Zara, Oysho, Pull & Bear, Ortadoğu: Fg4 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!