İngiltere'ye üçüncü ülke muamelesi

Güncelleme Tarihi:

İngiltereye üçüncü ülke muamelesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 01:42

REFERANDUMLA Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı alan İngiltere, halen üyelikten kaynaklanan hak ve yükümlülükleri sürse de Birlik üyeleri tarafından üçüncü ülke olarak görülmeye başlandı.

Haberin Devamı

Londra’nın resmi ayrılma sürecini bir an önce başlatmasını talep eden AB üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları İngiltere’nin masada olmadığı gayriresmi bir zirve düzenledi.

Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, AB’nin gelecekte İngiltere’yi yakın bir ortak olarak görmek istediği, bu bağlamda İngiltere’nin de niyetini açıklamasının beklendiğinin altı çizilerek, “Bir üçüncü ülke olarak İngiltere’yle varılacak herhangi bir anlaşma haklar ile yükümlülüklerin dengesine dayanmalıdır” denildi.

KARARLILIK MESAJI
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, toplantı sonrasında AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile yaptığı ortak basın toplantısında, İngiltere dışındaki üyelerin birleşik kalma konusunda kesinlikle kararlı olduğunu belirterek Brexit sonrası AB’nin nasıl şekilleneceği konusunda 16 Eylül’de Slovakya’nın başkenti Bratislava’da zirve düzenleneceğini söyledi. Juncker de İngiltere’nin AB’den en önemli beklentisi olan Tek Pazar’a erişim için temel ilkeler olan ve serbest dolaşım odaklı “dört özgürlüğü” istisnasız uygulaması gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Tek Pazar’a erişim için İngiltere’nin oyunu AB’nin kurallarıyla oynaması gerektiğini ifade etti. “Düşünülmemiş AB derinleşmesi olmayacak, antlaşmalarda değişiklik yapılmayacak” diyen Juncker’in açıklamalarına paralel bir açıklama da Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!