İngiltere neden Avrupa Birliği'ne 'hayır' dedi?

Güncelleme Tarihi:

İngiltere neden Avrupa Birliğine hayır dedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 15:26

Tüm dünya İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını tartışıyor, eski Londra Büyükelçisi Özdem Sanberk İngiltere'nin neden Avrupa Birliği'nden ayrılmak istediğini anlattı. Sanberk'e göre AB'nin ilk yıllarından beri İngiltere'de AB'nin temel felsefesine karşı çok güçlü bir eğilim var. Avrupa Birliği'nin istikrarsızlık dönemine gireceğine dikkat çeken Sanberk, kampanya süresince Türkiye üzerinden yürütülen korkutma ve karalama kampanyasına da değindi, "Şu anda İngiltere'de Türkiye'nin son derece kötü bir imajı var" diye konuştu.

Haberin Devamı

İngiltere neden Avrupa Birliğine hayır dedi
İngiltere dün tarihinin en önemli kararlarından birini almak üzere sandık başına gitti. Yüzde 52 ile alınan Avrupa Birliği'nden çıkış kararı başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada tartışmalara sebep oldu. 1995–2000 yılları arasında Londra Büyükelçiliği görevini yürüten ve eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın dış politika danışmanlığını yapan Özdem Sanberk, İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi:

"Benim için bu sonuç sürpriz oldu. Ben İngilizlerin en az riskli olan alternatifi seçeceğini düşünüyordum. İki kampanyanın da iyi yürütülmediğini söyleyebilirim. Korkular üzerinden argümanlar üretildi, birbirini ikna yoluna gidilmedi. Ayrılık taraftarları son derece popülist kampanyalarla meydan okudu. Türkiye bu tartışmadaki en büyük argümanlardan biri oldu. Kalma taraftarı olanlar bu korkutma ve karalama kampanyalarının önüne geçemedi. Şu anda İngiltere'de Türkiye'nin son derece kötü bir imajı var. 

Haberin Devamı

ONLAR AB'Yİ DAYATMA OLARAK GÖRÜYOR

İngiltere'nin ve aslında başka birçok Avrupa ülkesinin Avrupa Birliği konusunda ikna olmamış bir kesimi var. İngiltere'nin bu noktaya gelmesi dünden bugüne olmadı. Roma anlaşmasından bu yana bu konu gündemde.

İngiltere AB ile ortak ekonomik menfaatler için gönüllü katılımla uluslarüstü bir yönetime katılarak daha fazla refah ve demokrasi elde etmek istiyor. Ancak İngiltere'de başından beri AB'nin temel felsefesine karşı olan çok güçlü bir politik eğilim var. Onlar yetkilerinin kendilerinin seçmediği kurumlara devredilmesine karşılar. Bu seçmediği kurumların onları da kapsayan kararlar vermesini de bir dayatma olarak görüyorlar. Bu kesime göre AB'nin amacı belli değil. AB'nin birlik olma felsefesi İngilizler için bir şey ifade etmiyor.

Şöyle düşünmek lazım bir bina kuruyorsunuz ancak bu bina sürekli yükseliyor ve sonu belli değil. Avrupa Birliği İngiltere'nin anayasasının felsefesiyle çelişiyor diye düşünüyorlar.

Haberin Devamı

İSTİKRARSIZLIK DÖNEMİNE GİRİLDİ

Ekonomik zorluklar ve göçmen sorunu bu tabloyu güçlendirdi. İngiltere'nin ardından Fransa ve Hollanda'da tartışmalar başladı. Avrupa Birliği'nin dağılmasını konuşmak için hala çok erken. Böyle bir risk var ancak bu çok katmanlı bir süreç.

Zaten tek bir Avrupa Birliği'nden bahsetmiyoruz, Şengen Avrupası var, tek para tek pazar avrupası var, savunma ve güvenlik avrupası var... Bu noktada yeni birlikler gelişebilir.

Tüm bunların yanında yoğun bir istikrarsızlık dönemine girildiği muhakkak. Avrupa'nın istikrarsızlık içerisine girmesi Türkiye'nin çıkarına değil. Türkiye her ne kadar dönem dönem Avrupa Birliği'ne tepki gösterse de Avrupa Birliği'nin istikrar dönemlerinin Türkiye'ye etkisi olumlu olmuştu."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!