İngiltere bir Türk'ü komaya sokan ırkçıları arıyor

Güncelleme Tarihi:

İngiltere bir Türkü komaya sokan ırkçıları arıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'de Noel arifesinde dövülerek komaya sokulan 43 yaşındaki Aksaraylı Cumali Sinankili'ye saldıran üç beyaz gencin yakalanmasıyla ilgili soruşturmayı sürdüren Scotland Yardve Metropolitan Polisi, kaumoyundan yardım istedi.

Konuyla ilgili olarak bugün öğle saatlerinde basın toplantısı düzenleneceğini duyuran Scotland Yard yetkilileri, daha sonra Cumali Sinankili'nin Türkiye'den gelmesi beklenen eşi ve iki çocuğunun Londra'ya henüz ulaşamadığını gerekçe göstererek basın toplantısını ertelediler.

Polis yetkilileri, Sinankili'nin 24 Aralık'ta yerel saatle 23.00 sularında dövülmesinden bu yana kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesi verdiğini bildirdiler.

Sinankili'nin evine doğru yürüdüğü sırada içkili oldukları ve olayçıkarttıkları için bardan atılan 20'li yaşlardaki üç beyaz tarafından dövüldüğüne dair görgü tanıklarının ifadelerine dikkat çeken polis, saldırganların kimliklerinin belirlenebilmesi için bölge sakinlerindendaha çok yardım istedi.

Bu arada üç kişinin kaçarken çıkarıp attığı tahmin edilen bir kazak ile bir sweat shirt üzerinde DNA incelemesi başlattıklarını da belirten polis yetkilileri, çalışmanın en kısa zamanda tamamlanmasını hedeflediklerini anlattılar.

''İYİ BİR AİLE BABASI''

Sinankili'nin çevresindekiler tarafından ''Türkiye'den İngiltere'ye iltica amacıyla gelmiş, sakin yaradılışlı bir aile babası'' olarak tanımlandığına da dikkat çeken yetkililer, yaşam mücadelesi veren genç adamın yaklaşık iki yıldır iltica başvurusunun sonuçlanmasını beklediğine işaret ettiler.

Bu arada adı açıklanmayan bir hastanede tedavisi sürdürülen Sinankili'nin, ilaçla uyutulduğu ve yaşam makinesine bağlı olduğu da belirtildi.

Kritik dönemi henüz aşamayan Sinankili'nin, bir hafta boyunca uykuda tutulacağı da açıklandı.

POLİSE SİYASİ DESTEK

Bu arada Scotland Yard'a gelen ve buradaki Türk basın mensuplarıyla sohbet toplantısı yapan Southwark bölgesi Liberal Demokrat Partisi milletvekili Simon Hughes de politikacılar olarak olayın faillerinin yakalanması için polise her türlü yardım ve desteğivermeye hazır olduklarını bildirdi.

Türklerin, seçim bölgesi olan ve Cumali Sinankili'nin dövülerek komaya sokulduğu bölgenin 50 yıllık bir unsuru olduklarını ve çoğu ticaretle uğraşan bu azınlığın topluma tam olarak uyum sağladıklarını belirten Hughes, ''Türk azınlık, her zaman polise de verdiği büyük destekle dikkat çekmiştir'' dedi.

Aktif ve başarılı Türk toplumunun sakin ve suçtan uzak bir mensubunun saldırıya uğramasının kendilerine büyük üzüntü verdiğini belirten Hughes, geçen yıldan bu yana bölgede şiddet olaylarının arttığını ve 19 kişinin bu olaylarda yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Bölgede suçla mücadele konusunda yerel halkın ve polisin el ele vermesi gerektiğini kaydeden Hughes, suç işleyenlerin büyük bölümünün 16-30 yaş arasındaki beyaz İngilizler olduğunu, suça kurban gidenlerinise büyük bölümünü siyahların oluşturduğu yüzde 25'lik azınlıklar arasından çıktığını anlattı.

Hughes gençlerin suçtan uzak tutulması için alkol ve uyuşturucuylamücadele edilmesi, onlara daha çok spor ve eğitim olanakları sağlanması gerektiğini vurgulayarak, polis sayısının artırılmasının damücadelede önem taşıdığına işaret etti.

Hughes, Cumali Sinankili'nin ailesine her türlü desteğin verileceğini de belirterek, ailenin üzüntüsünü paylaştıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!