İngiltere Başbakanı Cameron'ın yolsuzluk gafı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Başbakanı Cameronın yolsuzluk gafı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 10:15

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Kraliçe İkinci Elizabeth'le sohbet ederken Nijerya ve Afganistan’ı "müthiş derecede fazla yolsuzluk yapılan" ülkeler olarak niteleyen sözleri kameralara yansıdı. Cameron'ın bu sırada kameraların kayıtta olduğunu bilip bilmediği belli değil.

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı Cameronın yolsuzluk gafı

Cameron bu sözleri, Buckingham Sarayı’nda Kraliçe’nin 90’ıncı doğum günü için düzenlenen bir etkinlikte sarf etti.

Cameron, Londra’da Perşembe günü yapılacak Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Konferansı hakkında konuşuyordu.

Kamera kayıtlarında Başbakan'ın, "Müthiş derecede fazla yolsuzluk yapılan ülkelerden bazı liderler de İngiltere’ye geliyor… Nijerya ve Afganistan, belki de dünyada en fazla yolsuzluk yapılan ülkeler" dediği duyuluyor.

İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nın başkanı John Bercow da bu sırada lafa giriyor ve "Kendi ceplerinden geliyorlardır umarım" diye şaka yapıyor.

Haberin Devamı

Cameron'ın bu sohbet sırasında kameraların kayıtta olduğunu bilip bilmediği belli değil.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2015 raporunda Afganistan 167'nci, Nijerya da 136'ncı sırada yer aldı.

KRALİÇE’DEN “ÇİNLİLER ÇOK KABAYDI” GAFI

Öte yandan Kraliçe İkinci Elizabeth'in de, geçen yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Londra ziyareti sırasında Çinli yetkililerin 'çok kaba' davrandığını söylediği kameralara yansıdı.

İngiltere Başbakanı Cameronın yolsuzluk gafı

Dün Buckingham Sarayı'nda 90’ncı doğum günü onuruna verilen davette sarayın bahçesinde üst düzey bir emniyet yetkilisiyle konuşurken kaydedilen Kraliçe, İngiltere'nin Çin'deki Büyükelçisi'nin maruz kaldığı davranışlardan şikayet ederken görülüyor.

Kraliçe'nin 'Çinliler çok kaba' sözleri, Başbakan Cameron'ın Afganistan ve Nijerya'yı kameralar kayıttayken 'müthiş derecede fazla yolsuzluk yapılan ülkeler' olarak nitelemesinin hemen ardından ortaya çıktı.

POLİS ŞEFİ VE KRALİÇE’NİN DİYALOĞU

İngiltere'nin davetiyle Londra'ya gelen ve bir dizi temasta bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in gündeminde ülkedeki Çin yatırımlarının artırılması vardı.

Kraliçe Elizabeth'in Çinli yetkililerle ilgili yorumları, Şi Cinping'in ziyareti sırasında Çin heyetinin güvenliğinden sorumlu olan polis şefi Lucy D'Orsi'yle yaptığı görüşme sırasında kayda geçti.Daha sonra söze giren başka bir yetkili, polis şefi D'Orsi'nin yetki alanının Çinliler tarafından ciddi biçimde sınandığını söylüyor ve "Ama komutayı elden bırakmadı" diyor.

Haberin Devamı

Ardından Kraliçe'nin "Tüh, şansa bak" dediği duyuluyor.

Polis şefi D'Orsi ise "Bilmiyorum haberiniz varmıydı ama benim için gerçek bir sınav oldu" diyor ve Kraliçe de "Evet farkındayım" diyor.

D'Orsi söze "Lancaster House'tan çıktıklarında bana ziyareti sonlandıracaklarını söylediler" diyerek devam ediyor.Kraliçe'yse söze "Büyükelçiye karşı da çok kabaydılar" diyerek giriyor.D'Orsi ise "Hem kaba hem de diplomasiye yakışmayan tavırları vardı" diyor.İkili arasındaki diyaloğu Kraliçe Elizabeth, "Olağandışı" diyerek noktalıyor.

BUCKINGHAM: YORUM YOK

Video kaydının ortaya çıkmasının ardından kısa bir açıklama yapan Buckingham Sarayı, "Kraliçe'nin özel temasları hakkında yorum yapmıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Açıklama, "Ancak Çin heyetinin ziyareti son derece başarılı geçmiş ve her iki taraf da temasların sorunsuz gerçekleşmesi için uyum içerisinde çalışmıştır" ifadeleriyle devam ediyor.

Çin hükümetinden konuyla ilgili bir açıklama gelmese de haberin yayınlandığı dakikalarda BBC Dünya Servisi'nin Çin'deki televizyon yayını sansürlendi.

İngiltere Başbakanı Cameronın yolsuzluk gafı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!