İngilizler dolandırıldı, çipli kart göz korkuttu

"EN güvenli sistem" olmasına rağmen İngiltere’de yaşanan 1.9 milyon dolarlık kredi kartı dolandırıcılığı, Türkiye’deki 31 milyon 289 bin kart kullanıcısının da gözünü korkuttu.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), yaşanan kredi kartı dolandırıcılığının İngiltere’deki POS makinelerindeki teknoloji eksikliğinden kaynaklandığını savunarak, "Türkiye’de ise tüm POS cihazları chip and pin uygulamasıyla birlikte tamamen değiştirildi. Bu nedenle, herhangi bir risk bulunmuyor" açıklaması yaptı.

SHELL’in İngiltere’deki akaryakıt istasyonlarında geçtiğimiz ay yaşanan 1.9 milyon dolarlık kredi kartı dolandırıcılığı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de "en güvenli sistem" olarak adlandırılan chip and pin uygulamasının sorgulanmasına yol açtı. İmzanın yerini şifreye bıraktığı chip and pin uygulaması dünyadaki en güvenli sistem olmasına rağmen İngiltere’de yaşanan bu dev boyutlu dolandırıcılık olayı, Türkiye’deki 31 milyon 289 bin kart kullanıcısı üzerinde de tedirginliğe yol açtı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Başkanı Sertaç Özinal, yaşanan kredi kartı dolandırıcılığının İngiltere’deki POS makinelerindeki teknoloji eksikliğinden kaynaklandığını savunarak, "Türkiye’de üye işyerlerindeki tüm cihazlar, chip and pin uygulamasıyla birlikte bankalar tarafından tamamen değiştirilerek, bu teknolojiye uygun üretilen yeni POS makineleri kullanılmaya başlandı" diyor. Oysa, kredi kartı dolandırıcılığının gerçekleştirildiği İngiltere’de bazı zincirlerin manyetik bantlı POS cihazlarına ek bir aparat ekleyerek, chip and pin kartlara uyumlu hale getirilmesine imkan sağlandı. Dolandırıcılık olayı da bu tip POS cihazlarındaki güvenlik açığından yararlanılarak gerçekleştirildi.

GÜVENLİK TARTIŞILIYOR: A

rkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, 2005 yılında 22 milyon doları bulan kredi kartı dolandırıcılığının önüne geçilmek için geçtiğimiz mart ayının sonunda Türkiye’de başlatılan şifre uygulamasının, kopyalanma riskini ortadan kaldırdığı için kısa sürede yaygınlaşması sağlandı. Chip and Pin adlı teknolojiyi kullanan kartların oranı yüzde 85’i, bu teknolojiye uygun POS makinelerinin oranı da yüzde 95’i buldu. Ancak, geçtiğimiz ay İngiltere’deki benzin istasyonlarında yaşanan dev boyutlu dolandırıcılık olayı, en güvenli sistem olarak görülen chip and pin’in tüm dünyada tartışılır konuma gelmesine neden oldu. Buna da, İngiltere’de kullanılan POS cihazları aracılığıyla binlerce chipli karttaki tüm bilgilere ulaşılarak, yenilerinin kopyalanması yol açtı. İngiltere’nin Kredi Kartları Takas Merkezi’ne (APACS) göre, yaşanan dolandırıcılık olayı, bazı POS cihazlarının, çip okuma haznesine takılan kartların sadece çipteki değil, manyetik banttaki bilgileri de okumasından kaynaklandı. Böylece dolandırıcılar, manyetik banttaki bilgilere kolayca ulaşarak, kartları kopyalamayı başardı.

TÜRKİYE’DE RİSK YOK:

İngiltere’de bazı büyük zincirlerin, bankaların POS cihazlarını kullanmak yerine, kendi POS cihazlarına bir aparat taktırarak, manyetik POS cihazlarını çip uyumlu hale getirdiklerini savunan MasterCard Avrasya Risk Servisleri Direktörü Cem Kibaroğlu, "Bu da çip uyumlu POS cihazı almak yerine, manyetikli poslara aparat taktırma yoluna giden zincirlerin dolandırıcılardan kaynaklandı. Kart çip haznesine takıldığı anda manyetiği de okuyabilen bu cihazlar, Chip and Pin’in tüm güvelik avantajını ortadan kaldırmış oluyor. Türkiye’de ise tüm cihazlar tamamen değiştiği için böyle bir risk bulunmuyor" dedi. Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman da, Türkiye’de üye işyerlerinin yeni POS cihazlarını kullanma zorunluğu bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu da, kart bilgilerinin elde edilip, kopyalanmasını zorlaştırıyor. Alışverişte şifre uygulamasına geçiş ise, çalıntı-kayıp kartlar dahil, kart sahibi dışındaki kişilerin harcama yapmasını engelliyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları