İngiliz kızların ilkinin kimliği açıklandı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz kızların ilkinin kimliği açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 13:11

Aralık ayında Londra’daki evinden kaçıp IŞİD’e katılan ve okul arkadaşları Kadiza Sultana, (16), Shamima Begum, (15) ve Amira Abase (15)’yi de Suriye’ye gitmeye ikna ettiğine inanılan 15 yaşındaki genç kızın kimliği basına açıklandı.

Haberin Devamı

İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan Mohammad Uddin, evden kaçıp IŞİD’e katılan ilk kızın, 15 yaşındaki kızı Shermeena Begum olduğunu açıkladı.

Uddin, doktor olmayı hayal eden, İngiliz pembe dizilerini izlemeye ve pop müzik dinlemeye meraklı olan kızının radikalleştiği kesinlikle fark etmediğini ve kızın IŞİD’e katılmasının kendisi için büyük bir şok olduğunu söyledi.

Uddin annesi vefat ettikten sonra zor günler geçiren kızının sosyal medya üzerinden konuştuğu cihatçılar tarafından kandırıldığına inandığını söyledi.

Şehir merkezindeki bir restoranda garson olarak çalıştığı belirtilen 38 yaşındaki Uddin “Her ebeveyn çocuklarının sosyal medyadaki faaliyetlerini yakından takip etmeli” dedi.

Uddin ayrıca kızının evden kaçıp Suriye’ye gitmesinin ardından devam ettiği Bethnal Green Akademisi’nden yetkililerle iletişime geçtiğini ve onlara “Kızının yakın arkadaşlarını gözetim altına almalarını” söylediğini ancak bu uyarılarının görmezden gelindiğini belirtti.

Shermeena Begum’un yakın arkadaşı olan Kadiza Sultana, Shamima Begum ve Amira Abase kızın ortadan kaybolmasının ardından sorgulanmış ancak radikal görüşler benimsediklerine dair bir kanıt bulunamamıştı.

Kızlar sorgulanmalarından sadece iki ay sonra evden kaçıp önce İstanbul’a oradan da Suriye’ye gitmiş ve IŞİD’e katılmıştı.

Uddin Daily Mail’e verdiği röportajda kızına da seslendi ve “Lütfen evine dön” dedi.

Acılı baba “Her neredeysen lütfen evine dön. Seni çok özlüyorum. Kızımı geri istiyorum. Her gece ve her gün zor geçiyor. En azından benimle iletişime geç ve iyi olduğunu söyle. Bu bana yardımcı olur” dedi.


ARAPÇA ÖĞRENMEYE BAŞLAMIŞ

Shermeena Begum’un evden kaçmadan önce okulda devamsızlık yapmaya ve Arapça öğrenmeye başladığı da açıklandı.

Uddin kızının büyükannesini kendisine 500 sterlin vermeye ikna ettiğini ve pasaportunu da alıp bu parayla birlikte evden kaçtığını söyledi.

Uddin kızının kendisini son olarak özel bir numaradan aradığını ve “Beni merak etme. Ben buraya kendi isteğimle geldim ve mutluyum. Herşey iyi olacak endişelenme”dediğini söyledi.

Uddin, kızına “Nerede olduğunu söyle gelip seni alırım” dediğinde ise kızın “Buraya gelemezsin” diyip ağlamaya başladığını da belirtti.

Kızının IŞİD’e katıldığına inanmakta hala zorlandığını söyleyen Uddin, Shermeena’nın İngiltere’yi terk eder etmez Suriye’ye gitmediğini ve bir kaç gün Türkiye’de vakit geçirdiğini de belirtti.

İngiliz polisi Shermeena Begum’ün ortadan kaybolması ile ilgili olarak Londra’nın kuzeyinde yaşayan 20 ve 21 yaşlarındaki iki kadının 19 Şubat günü tutuklandığını açıkladı. Şüphelilerin kefaletle serbest bırakıldığı ve gelecek ay hakim karşısına çıkacağı da belirtildi.

Shermeena Begum’ün şu anda arkadaşları Kadiza Sultana, Shamima Begum ve Amira Abase ile birlikte Suriye’nin IŞİD kontrolündeki kenti Raqqa’da bulunduğuna inanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!