İnekleri çilekle beslesek çilekli süt vermelerini sağlayabilir miyiz?

Güncelleme Tarihi:

İnekleri çilekle beslesek çilekli süt vermelerini sağlayabilir miyiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 14:39

Kısa cevap: Denedik, olmadı.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Beslenme şekli, tüm memelilerin ürettiği süte etki ediyor. Bu genelde tat değişimi olarak yansımakta. Ancak yedikleri şeyin aromasının da süte geçeceğinin bir garantisi yok. Değişim bazen sadece acımtırak bir tat yaratıyor ya da bir parça daha lezzetli olmasını sağlıyor.

2008 yılında Kopenhag Üniversitesi’nde, emziren annelere farklı aromalar içeren kapsüller verildi. Sonuçlar, o tadın sadece birkaç dakika içinde süte geçtiğini göstermişti. Mandıra çiftçileri de çok uzun zamandır benzer yöntemler denemekteler. Ama bunu çilekli süt yaratmak için değil, sütün normalde sahip olduğu tadın kalitesini artırmak için yapıyorlar. Bu çabalar sonucunda, doğal ortamlarında beslenen ineklerin daha kaliteli süt ürettikleri ispatlandı.

İnekleri çilekle besleme fikri de 2007 yılında denendi. Hatta sadece çilek değil, armut ve şeftali de test edildi. Ancak tatlarının süte geçmediği görüldü. Sebebi tam olarak bilinmiyor ama doğal meyve aromalarının uzun süre boyunca dayanamıyor oluşundan kaynaklandığı düşünülmekte. Yapılan araştırmalar, turunçgiller haricindeki meyvelerin tadının, süte geçse bile çok kısa sürede kaybolduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!