İndüksiyon Döngüsü Eyüp’ün Tarihi Yerlerinde Kullanılmaya Başlandı

Güncelleme Tarihi:

İndüksiyon Döngüsü Eyüp’ün Tarihi Yerlerinde Kullanılmaya Başlandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2016 16:14

Eyüp Belediyesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle başlatılan İndüksiyon Döngüsü Sistemi, Eyüp’ün tarihi yerlerinde kullanılmaya başlandı.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2014 İstanbul Yenilikçi Mali Destek Programı kapsamında ayırdığı hibe ile Eyüp Belediyesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, “Camilerde Etkin İşitme Mekanizmasının Oluşturulması” projesi, yapılan hazırlıkların ardından düzenlenen törenle Eyüp Sultan Camii’nde ve Bahariye Mevlevihanesi’nde kullanılmaya başlandı. İşitme engelli vatandaşların ve turistlerin mekandaki sesleri net bir şekilde duymasını sağlayan projenin tanıtım törenine Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın yanı sıra ilçede görev alan Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Projenin nasıl kullanılacağı hakkında sinevizyon gösterisiyle başlayan törende, vatandaşlara İngilizce, Arapça ve Türkçe hizmet verecek cihaz hakkında bilgiler verildi.
İNDÜKSİYON DÖNGÜ SİSTEMİ NE İŞE YARAR?
Birçok işitme engelli, işitme cihazı kullanmasına rağmen gündelik faaliyetlerini sürdürdüğü kapalı alanlarda, kalabalık ortamlarda ve hizmet noktalarında maruz kaldıkları arka plan sesleri ve çevresel gürültüler nedeniyle konuşmaları algılamakta zorluk yaşar. İndüksiyon döngü sistemleri, toplantı ve konferans salonları, sinema, tiyatro ve konser salonları, camiler, otel resepsiyonları, banka gişeleri, süpermarket kasaları, her türlü hizmet ve bilgi noktalarında yaşanan bu zorluğu gidermek için dünya çapında standart haline gelmiş bir hizmet olarak halen yaygın olarak kullanılmaktadır.
“BU PROJE, İŞİTME ENGELLİLERİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA YÖNELİKTİR”
“Engelli insanlarımızın da aslında çevresini tanımaya tarihi öğrenmeye elbette ki ibadet hakkını kullanma hakkına sahip olduğunu biliyoruz” diyen Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Günün yoğunluğu içerisinde belki bunları gözden kaçırıyoruz. Oysaki her insan gibi onlarında bizler gibi ihtiyaçları ve arzuları var. İşte bu proje aslında o ihtiyaçları karşılamak için yapılmıştır. Bu projede işitme engelli olan vatandaşlarımız Eyüp camisine ya da Bahariye Mevlevihane’sine geldiklerinde bu mekânı tanıyorlar. Özel bir sistemle özel bir aparat kullanılarak kendilerinin anlayacağı şekilde kendi kulaklarına gönderilen metinleri dinliyorlar. Aynen bizim gibi o mekânı, türbeyi, cami ve Bahariye Mevlevihanesi ile ilgili tarihi bilgileri dinliyorlar ve anlıyorlar” dedi.
“İŞİTME ENGELLİLERE VE TURİSTLERE HİZMET VERECEK”
Bu projenin tarihi yerleri gezmek için gelen vatandaşlara hocayı dinleyerek, namaz kılabilme imkanı sağladığını söyleyen Başkan Aydın, “Vatandaşlarımız burada hocayı dinleyerek namaz kılabiliyorlar. Cemaate eşlik edebiliyorlar, vaazları ve hutbeleri dinleyebiliyorlar. Dolayısıyla işitme engeliler aynı bizim gibi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Bu avantajın yanı sıra ikinci olarak bu proje, Arapça, İngilizce ve Türkçe olmak üzere üç dilde kullanım imkanı sunuyor. Bu cihaz bizim gibi işitme engelli olmayan vatandaşlara ve yabancı turistlere bu mekânı tanıtıyor. Turistler üç farklı dilde bu mekan hakkında bilgi alabiliyorlar. Bu projenin dünyada örnekleri var. Biz inşallah bu projeyi Eyüp ilçemizde yaygınlaştırmaya başlayacağız. 2014 yılında kurulumları tamamlanmış ve şuanda kullanılabilecek bir hale gelmiştir. İnşallah bu günden sonra hem işitme engellilere hem de yabancı turistlere hizmet vermeye başlayacak. Herkese hayırlı olsun” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!