İndirimli taşıt vergisinde son 15 gün

MOTORLU Taşıtlar Vergisi birinci taksitini ödeme süresi, Ocak ayı bitiminde sona eriyor.

Hürriyet okurları, 2008 yılı vergilerini daha az ödeyebileceklerine, 2004-2007 yıllarına ait fazla vergileri de geri alabileceklerine dair yazımıza, olağanüstü ilgi gösterdiler.

Konuyu kapsamlı olarak açıkladığımız, 8 Ocak Salı günkü yazımızla ilgili 21.162 e-posta aldık. Bu sayı, şimdiye kadar aldıklarımızın içinde, açık aralı bir rekordu.

Belli ki taşıt sahipleri, yasal haklarını kullanıp, daha az vergi ödemek, fazla ödediklerini de geri almak istiyorlardı. İşin doğrusu, bunda da son derece haklılardı. Çünkü, Türkiye’de ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi, AB ülkelerinde ödenenin 5-10 katıydı. Olaya, o ülkelerde kişi başına düşen gelir yönüyle baktığımızda, makas daha çok açılıyordu.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

1. Öncelikle, aracınızın "kasko sigortası değerini" öğreneceksiniz.

2. Bu değerin yüzde 5’ini, aracınızın tarifedeki 2008 yılı vergisiyle kıyaslayacaksınız.

3. Aracınızın tarifedeki vergisi;

a- Kasko sigorta değerinin, yüzde 5’inin altında ise, tarifedeki vergiyi ödeyeceksiniz.

b- Kasko sigorta değerinin, yüzde 5’inin üstünde ise, o zaman bir alt kademeye bakıp, ödeyeceğiniz "indirimli vergi" tutarını bulabilirsiniz.

4. İndirimli tarifeden yararlanabilmek için, ilgili vergi dairesine, "kasko sigorta değeri bildirim formunu" dilekçeye eklemek suretiyle başvurmak gerekiyor (2008 yılı MTV tarifesi, hesaplama örnekleri, kasko sigortası bildirim formu ve bununla ilgili 5035 sayılı Kanun, ilgili Kararname ve 28 No.lu Tebliğ için Bkz. www.yaklasim.com).

GEÇMİŞ YIL VERGİLERİ

Otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıt sahipleri, 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarında, kasko sigorta değerinin yüzde 5’inden fazla Motorlu taşıtlar vergisi ödemişlerse, bu vergileri de "düzeltme dilekçesi" vermek ve araçlarının "kasko sigorta değeri bildirim formunu" da eklemek suretiyle, fazla vergiyi iade olarak geri alabilirler.

Okurlarımız, ilgili yılların kasko sigorta değeri ile kıyaslama yapabilme bakımından, araçlarının 2004-2007 yılı Motorlu taşıtlar vergisi tutarını www.yaklasim.com’ dan bulabilirler.

Bir kez daha belirtelim, indirimli MTV uygulamasından yararlanabilmek için, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunmak gerekiyor. Zamanaşımı süresi 5 yıl olduğu için, 2004-2007 yıllarında, fazla ödenen vergileri geri isteme bakımından, süre geçmesi diye bir durum da söz konusu değil.

Minibüsteki yangın Anayasa Mahkemesi’nde

GEÇTİĞİMİZ
yıl Ocak ayında, 9 kişilik minibüsü olanların yandığını yazmıştık. Ruhsatında, istiap haddi 8 +1 yazılı olan minibüslerden, otomobil kabul edilip yüzde 9 yerine, yüzde 75 ya da 84 Özel Tüketim Vergisi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi istenmişti. Bunların tutarı da minibüsün değerini aşıyordu. Örneğin bir doktordan, "minibüsün bir koltuğu eksik diye 104 bin lira vergi ve ceza istenmişti. Bu sorun özellikle 2004 ve 2005 model minibüslerde yaşanıyordu. Minibüsün istiap haddi 9 + 1 olması halinde ise herhangi bir işlem yapılmıyordu.

Bir yasa çıkartılıp, 9 kişilik oturma yeri olan araçlar, minibüs kabul edilip, yangın söndürüldü. Ancak, daha önce istenilen vergi ve cezalar kaldırılmadı. Uzlaşma dilekçeleri de bekletiliyor.

Geçtiğimiz gnülerde Ankara 2 No.lu Vergi Mahkemesi, 9 kişilik minibüslere kesilen vergi ve cezaların Anayasa’nın 2, 10 ve 73. maddeleri yönüyle "Anayasaya aykırı" olduğu düşüncesiyle, olayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

Vatandaş perişan durumda ve bunalımda. Yakında çıkacak bir yasaya, bu konuda mağdur olanlarla ilgili geçici bir madde ekleyip, sorunu noktalamak, en anlamlı çözüm olarak gözüküyor.
Yazarın Tüm Yazıları