İndirim yetmez umut kampanyada

Güncelleme Tarihi:

İndirim yetmez umut kampanyada
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ekonomik kriz, umutla bayram ve yılbaşı alışverişini bekleyen sektörlerin elini kolunu bağladı. Ama alışveriş potansiyelinin en yüksek olduğu bu dönemi kaçırmak istemeyenler yeni yöntemleri uygulamaya soktu: Hediye kampanyaları, yapılan alışverişin yarısı kadar yeni alışveriş imkanları ve süresi uzayan taksitler.

Birçok sektör bayram ve yılbaşının çakışmasını önemli bir dönüm noktası olarak görüyordu. Fakat çok kısa bir süre önce patlayan ekonomik kriz bayram ve yılbaşından umutlu olan sektörleri yeni arayışlara itti.

Birçok mağaza ve alışveriş merkezi satışları canlandırmak için yeni bir yönteme başvurdu, üstelik bayram alışverişini beklemeden: Kampanyalar. Hazır giyimcilerden başlayan indirim ve hediye kampanyaları irili ufaklı mağazaların hemen hemen tümüne sıçradı. Üstelik bu kampanyalar sadece hazır giyim mağazaları ile sınırlı kalmadı. Marketlerden alışveriş merkezlerine mobilyacılardan gözlükçülere, beyaz eşyacılara kadar perakende satış yapan tüm mağazalar hem yüksek indirimler yaptılar hem de hediye kampanyaları düzenlediler. Bazı mağazalar müşterilerine yapılan alışverişin yarısı kadar daha alışveriş imkanı verirken bazıları yapılan alışveriş kadar daha alışveriş yapma imkanı veriyor.

İlk Beymen başladı

Bu indirimler ve kampanyalar durgunluktan yakınan mağazaların yüzünü güldürdü mü? İlk kampanya düzenleyenlerden biri olan Beymen stoklarının eridiğini açıkladı.

Daha sonra kampanya düzenleyenlerden biri olan Laura Ashley çalışanları düzenledikleri

kampanyanın ardından satışların hareketlendiğini söylüyor. Genel olarak bu tür kampanyalara giden mağazalar işlerin düzeldiğini, alışverişin müşteri için daha cazip hale geldiğini belirtiyor.

Sektörde çalışanlar arasında bu kadar iyimser olanların yanı sıra bu tür kapanyaların doğruluğuna inanmayanlar da var. Kampanyaların yeteri kadar ilgi görmediğini düşünenlerden biri Nişantaşı Hotiç yetkilisi.

Kampanyalar yanlıştı

Nişantaşı Hotiç Mağazası Müdürü; ‘‘Biz bir kaç gün içinde yüzde 15 ile belki yüzde 30'un üzerine çıkacak bir indirime gideceğiz. Bu tür kampanyalar düzenleyen mağazaların umduklarını bulduklarını düşünmüyorum. Bu indirimler bu kampanyalar büyük hüsran oldu. Alışveriş yapılmıyor. Geçen yıl bu zamanlara göre bu yıl iş hacmimiz yüzde 55 düştü. Diğer mağazaların durumu bizden farklı değil. Bu işlerin içinde olan biri olarak söylüyorum, bu kampanyalar müşteri üzerinde güvensizlik yarattı. İnsanlar şimdi şunu düşünüyorlar: Acaba bunlar ne kadar kar ediyorlardı ki bu kadar indirim yapabiliyor, bana bu kadar hediye verebiliyorlar. Bu kampanyalar yanlıştı’’ diyor.

Alım gücü olanlar ise bu kampanyalardan memnunlar. Ama yine de fiyatların çok yüksek olduğunu düşünüyorlar.

MARKETLERDE DE İNDİRİM VAR

Gima:

Türkiye geneline yayılmış 73 mağazasında Şeker Bayramı ve yılbaşı için hazırladığı özel ürünlerini indirimli olarak müşterisine sunuyor. Bayram ve yılbaşı için hazırlanan özel reyonlarda 14 Aralık-3 Ocak 2001 tarihleri arasında uygulanacak özel fiyatlarla satışa sunulan ürünler arasında şeker ve şeker ürünleri geleneksel bayram tatlılarının yapımı için malzemeler yer alıyor.

Migros:

Birleşen bayram ve yılbaşı için tatil yapmayı planlayanları düşünerek bavullarda ve kayak malzemelerinde indirim yaptı. Kurduğu Ramazan Sokağı'na yeni ürünler ekledi. Migros mağazaları 24 Aralık ve 31 Aralık’ta ayrıca, bayramın birinci günü 44 mağaza, ikinci günü 153 mağaza, 3. günü ise tüm Migros ve Şok'lar açık olacak.

Macrocenter:

Bayram alışverişi için yerli ve ithal pek çok şeker ve çikolata çeşidini indirimli fiyatlarla satışa sundu. Ayrıca Ataşehir ve Akmerkez Macrocenter'da 21-28 Aralık tarihleri arasında ev tekstili, ev eşyaları, hediyelik ürünler reyonlarından 10-20 milyon arası alışveriş yapanlara işlemeli havlu, 20 milyonun üzerinde alışveriş yapanlara ise 2'li emaye saklama kabı hediye ediliyor.

Alışveriş merkezleri rengarenk

Vega Carrefour: 19 aralık 2000 ile 15 Ocak 2001 tarihleri arasında düzenlediği kampanyada her 15 milyonluk alışveriş için bir kupon verecek. Kampanyada Uludağ, Kartalkaya ve Kapadokya'da kış tatilleri, Hp digital kameralar ve orijinal Versace saatler hediye edilecek.

Profilo: 16 Aralık-11 Mart tarihleri arasında bir kampanya düzenliyor. ‘‘Fırsat elinizin altında’’ adlı kampanyaya katılmak için merkezdeki herhangi bir mağazadan 10 milyon liralık alışveriş yapmak ve danışmadan kupon almak gerekiyor. Kampanya sonuçlandığında bir kişi Mitsubishi Carisma sahibi olurken 8 çift Tayland'a tatile gidecek, 10 kişi televizyon, 10 kişi DVD, 10 kişide müzek seti sahibi olacak.

Carousel: 15 Aralık 2000-15 Şubat 2001 tarihleri arasında devam edecek kampanyaya katılabilmek için Carousel müşterilerinin aynı gün içinde toplam 30 milyonluk alışveriş yapmaları gerekiyor. Kampanyada bir kişiye Mazda Premacy, bir kişiye 4x4 Mazda, bir kişiye Honda motosiklet, bir kişiye Ariston beyaz eşya seti, üç kişiye Doğtaş Mobilya'dan genç odası verilecek.

Akmerkez: 4 Aralık 2000-4 Şubat 2001 tarihleri arasında düzenlediği yeniyıl kampanyasında 1 kişiye 2000 model BMW X5 otomobil veriyor. Kampanyaya katılmak için 20 milyonluk her alışveriş bir kupon kazandırıyor.

Marka & Marka: Alışveriş merkezi yapılan her 50 milyonluk alışveriş için müşterilerine 5 milyonluk hediye çeki veriyor.

Mağazalarda ucuzluk

Beymen:

31 Aralık tarihine kadar yapılcak her alışveriş karşılığında aynı miktarda alışveriş etme şansı veriyor. Bu kampanya nakit, kredi kartı ya da Advantage Kart ile yapılacak tek taksitli ödemeler için geçerli.

Cacharel:

15-31 Aralık tarihleri arasında Cacharel mağazalarından yapılacak her alışverişte alışveriş tutarının yarısı kadar ek alışveriş yapabileceksiniz.

Pabetland: Pabetland'da 16-31 Aralık tarihleri arasında yapılacak alışverişlerde yüzde 15'ten başlayan yüzde 40'a varan indirimler var. Pabetland kredi kartı olanlar alışverişlerini 4 eşit taksitte ödeyebiliyorlar.

Hugo Boss:

Aralık ayı boyunca Hugo Boss Nişantaşı şubesinden 350 milyon ve üzeri alışveriş yapanlar 25 milyondan 150 milyona kadar hediye çeki alacaklar.

Joker ve Maxitoys: Joker ve Maxitoys mağazalarında 1 Şubat 2001'e kadar yapılacak her 25 milyonluk alışveriş için hediye çekleri veriliyor. 28 Şubat 2001'e kadar kullanılabilecek olan hediye çeklerini ister bir sonraki alışverişiniz için isterseniz biriktirerek topla halde kullanabiliyorsunuz.

Derimod:

Yeni yıla girerken ayakkabı, çanta ve deride yüzde 10'dan 40'a varan indirimler yapıyor. İndirimler tüm Derimod mağaza ve depolarında geçerli.

NetWork Altınyıldız:

15 Aralık'tan itibaren tüm NetWork mağazalarında her 100 milyonluk alışveriş için 20 milyon liralık alışveriş çeki veriliyor.

Chicco:

Chicco'nun Suadiye ve Nişantaşı mağazalarında 29 Aralık tarihine kadar 50 milyon ve üzeri yapılan alışverişler 30-31 Aralık tarihlerinde Noel Baba tarafından evlere teslim edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!