İndirim uzadı yeni af yolda

Güncelleme Tarihi:

İndirim uzadı yeni af yolda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 20:19

Başbakan Binali Yıldırım, beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimlerinin ekim başına kadar uzatıldığını dile getirerek, esnafa da yeni bir vergi yapılandırması hakkı tanıyacaklarını duyurdu. Maliye Bakanı Ağbal’ın verdiği bilgiye göre yeni indirimlerin bütçeye 350 milyon liralık etkisi olacakken beyaz eşya ve mobilya sektörü uzatmadan memnun.

Haberin Devamı

HÜKÜMETTEN mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimlerine devam ile yeniden vergi ve sigorta affı müjdesi geldi. İki müjdeyi de Başbakan Binali Yıldırım verdi. Yıldırım, Fox TV’de katıldığı bir programda, “2016 Haziran’dan öncekiler yeniden yapılandı. Şimdi 2016 Haziran sonundan sonra darbeye rastlayan zamanlarda, darbe girişiminden sonra işleri kötüye gidenler için bir imkan daha getiriyoruz. Meclis açılınca bunlar için de ödeme zorluğuna düşen esnafımız için, işverenlerimiz için prim ve sigorta primi ve vergi yeniden yapılandırmasına gideceğiz. Diğer önemli haber, piyasayı canlandırmak için konutta, mobilyada, beyaz eşyada KDV indirimi yaptık. Konut alım satımındaki KDV indirimi eylül sonuna kadar devam ediyor. Ancak beyaz eşya ve mobilyada nisan sonuna kadar yapmıştık. Şimdi onu da, mobilya ve beyaz eşyadaki vergi indirimini de eylül sonuna kadar uzatıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

350 MİLYON LİRA ETKİ

Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimleri 30 Nisan’da sona erecekti. Ancak hem beyaz eşya sektörü hem de mobilya sektöründen sürenin uzatılmasına yönelik yoğun bir talep vardı. Beyaz eşyada 3 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinası, klima, ütü, saç kurutması, küçük ev aletleri, elektrikli süpürgeler, ısıtıcılar gibi ürünlerde yüzde 6.7 olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanmıştı. Ayrıca mobilyalarda da yüzde 18 olarak alınan KDV yüzde 8’e düşürülmüştü. 30 Nisan tarihinde sona erecek bu karar öncesi bir Bakanlar Kurulu kararı daha çıkacak ve vergi indirimleri 30 Eylül tarihine kadar uzatılacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapılan vergi indirimlerinin üç aylık bütçeye maliyetinin 350 milyon lira civarında olduğunu belirterek, “Ama piyasada bir miktar canlılık oluşunca ilave vergi geliri de tahsis ettik. Biz bunu 30 Eylül tarihine uzatıyoruz, bu durumda yaptığımız hesaplamalara göre bunların 2017 yılı vergi gelirlerine net olarak 800 milyon liralık düşürücü etkisi olacak” dedi. 

SÜRE 2017 MART OLACAK

Hükümet ikinci olarak da vergi ve sigorta primlerinde yeni bir yapılandırma müjdesi verdi. Başbakan Yıldırım’ın ardından ayrıntıları anlatan Maliye Bakanı Ağbal, son yapılan yapılandırmanın 2016 Haziran ayına kadar olan vergi ve prim borçlarını kapsadığını belirterek, 15 Temmuz darbe girişiminin özellikle 2016 yılının ikinci yarısında vergi ve prim ödemelerini gerilettiğini anlattı. Ağbal, “Ekonomiye bu yolla da destek olmak amacıyla yeniden yapılandırma süresini 2016 Haziran’ından 2017 Mart ayı sonuna çekmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili de sayın Başbakan’ımıza çalışmalarımızı, konuyla ilgili talepleri arz ettik. Kendisinin talimatlarıyla kanun tasarısını arkadaşlarımız hafta sonu hazırladılar, inşallah hızlı bir şekilde onu da Meclise göndereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

BEYAZ EŞYA SATIŞLARI ARTAR

BEYAZ eşya sektöründe yüzde 7’lik ÖTV indiriminin 30 Nisan’dan eylül sonuna kadar devam ettirilmesi kararı hem tüketicileri hem de markaları sevindirdi. Satışların yüzde 30 civarında arttığı beyaz eşya sektöründe tüm gözler, bahar ve yaz aylarına çevrildi. Bunun iki sebebi bulunuyor. Bunlardan biri Türkiye’de her yıl 700 bin çiftin evlenmesi ve bu çiftlerin sıfır beyaz eşya alması. Özellikle yaz aylarında evlenecek çiftler, beyaz eşyalarını ÖTV indiriminden yararlanarak satın alabilecek. Kullanıcıların ve sektörün önemli derecede yararlanacağı diğer bir konu ise klima ve soğutma grubunda olacak. 3 aylık yaz döneminde yıllık klima satışlarının yarısından fazlasını gerçekleştiren beyaz eşya markaları, indirimin devam etmesiyle bu alandaki cirolarını katlayacak. Türkiye Beyaz Sanayicileri Derneği başkanı Ergün Güler, ÖTV indiriminin etkisi ile iç satışların ocak ayına göre yüzde 25, bir önceki yılın Şubat ayına göre ise yüzde 32’lik bir artış sağladığını belirterek, “İndirimi sadece fiyatlarda düşüş olarak değil tüm ekosistemi etkileyen bir gelişme olarak görmek gerekiyor. Arka planda, yan sanayicilerimiz, bayilerimiz, servislerimiz olan 60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdam var” dedi.

Haberin Devamı

18 TAKSİTTE ÖDENECEK

GEÇEN yıl getirilen yeniden yapılandırma 6736 sayılı yasa ile getirildi. 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren bu düzenlemede 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçlar kapsamdaydı. Şimdi yeni getirilecek yasal düzenlemeyle 6736 sayılı yasada yer alan ödenmeyen vergi borçları için getirilecek. Edinilen bilgiye göre 6736 sayılı yasada yer alan matrah artırımı gibi imkanlar yeni düzenlemede olmayacak. Yeni düzenlemede de yapılandırılan taksitler 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödenecek. İki aylık sürelerle taksitler ödeneceği için vade en fazla 36 aya kadar çıkacak. Maliye yetkilileri ödeme koşullarının da 6736 sayılı yasada olduğu gibi olacağını belirterek, peşin ödemeyi tercih edenlere vergi borcunun aslı dışındaki yurtiçi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) görev hesaplanacak tutarın yüzde 50’sinin silinmesi imkanı tanınacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

MOBİLYACI MEMNUN

MOBİLYA Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün, indirimin geçerli olduğu süre zarfında şu ana kadar yüzde 40’tan fazla iç pazar cirosunu artırdığını dile getirerek “KDV oranının indirilmesi mobilya sektörünün 36 bin üreticisini ve yaklaşık 35 bin mağaza sahibini gerçekten fazlasıyla sevindirdi” dedi. 

47 MİLYAR LİRALIK YAPILANDIRMA

YENİ yapılandırmanın yaklaşık 7 milyon 200 bin vatandaşı ilgilendirdiğini ifade eden Ağbal, “2016 Temmuz’undan 2017 Mart’ına vergi borcunu ödemeyen 7 milyon 200 bin vatandaşımızı ilgilendiriyor” dedi. Ağbal, daha önce 2016 Haziran itibarıyla yeniden yapılandırma kanununa başvuran vatandaşların, 2017 Mart ayına kadar olan dönemde de vergi ve prim borcu varsa önce yaptığı başvurularını tekrar güncelleyeceklerini, bu dönemi de kapsayacak şekilde tekrar yeniden yapılandırmalarını yapacaklarını söyledi. Ağbal, “Peşin ödeme indirimi geçen defa yapmıştık, yeniden yapılandırma bakımından yine aynı o bütün uygulamalar bu dönemde devam edecek. Bir de 2016 Haziran’dan önceki dönemlerden vergi borcu olmayan, prim borcu olmayan ama 2016 Temmuz’undan sonra ilk defa vergi borcu ve prim borcu olan vatandaşlarımız da bu uygulamadan yararlanacaklar. Böylelikle yaklaşık 47 milyar lira tutarındaki vergi alacağını yapılandırmış olacağız” diye konuştu. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!