İndirim öncesi dolar dalgası

Güncelleme Tarihi:

İndirim öncesi dolar dalgası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2016 20:20

Merkez Bankası’nın ağustos ayı Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi piyasa hareketli bir gün geçirdi. Merkez’in faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.50’ye çekmesi beklenen toplantıdan önce dolar 2.95 lirayı aştı.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın bugün yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Faiz koridorunun üst bandı şu an yüzde 8.75 seviyesinde. İndirimle yüzde 8.50’ye düşmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın piyasa koşulları uygun olursa diğer aylarda da sadeleştirme sürecine devam edeceği tahmin ediliyor. Bugün Merkez Bankası’nın yapacağı indirimin, kredi faizlerinde yeni bir indirimi beraberinde getirme ihtimali zayıf görülüyor. Merkez’in toplantısı öncesinde piyasalarda ise dalgalı bir gün yaşandı. Dolar 2.95 liraya kadar yükselirken bankalararası piyasada son işlemler 2.9445 liradan yapıldı. Serbest piyasada ise Dolar günü 2.9460 liradan tamamladı. Dolardaki yükselişte Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’ın pazar günü yaptığı 2016 yılında faiz artırımına gidilmesinin mümkün olduğunu belirten konuşması ve Fitch’in Türkiye’nin not görünümünü negatife çevirmesi yatıyor. Borsa İstanbul için de kayıp bir gün oldu. BIST 100 endeksi yüzde 0.25 düşüşle 77 bin 953 puandan günü kapattı. Türkiye’nin iki yıllık gösterge tahvil faizleri de dün yüzde 1.89 yükseldi ve yüzde 9.17’ye çıktı.
Yılın başından itibaren Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yaptığı indirimler 200 baz puanı buldu. Bugün toplanacak olan PPK’da 25 baz puan daha indirim olursa koridor yüzde 7.25-8.50 aralığına gelecek.

Haberin Devamı


Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 7.5. Piyasada üst bandın 7.75’e kadar indirileceği yönünde beklenti var. Faiz koridorunun üst bandında yapılan indirimler kredi faizlerini etkiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kredi faizlerindeki uyarılarının ardından bankalar faizlerini yüzde 1’in altına çektiler. Bu arada Merkez Bankası da TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan düşürdü, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklikler yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!