İndirim bereketi

Güncelleme Tarihi:

İndirim bereketi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 20:48

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemelerle beyaz eşyadan mobilyaya birçok alanda vergi teşvikleri uygulamaya sokuldu. Düzenlemenin çok önemli olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, “Satışlarda hareketlilik başladı” dedi.

Haberin Devamı

YENİ düzenleme ile beyaz eşyadan, mobilyaya birçok alanda uygulanan vergi indirimleri sektörleri de hareketlendirdi. Düzenlemelerin ekonomi açısından önemine işaret eden sektör temsilcileri, “Satışların artmasıyla pazarın büyümesi de 2017’de devam edecek” dedi. Sektör yetkilileri özellikle yazın evlenme planı olan tüketicilerin satın almayı plandıkları beyaz eşya ve mobilya ürünlerini 30 Nisan’a kadar almalarını öneriyor.

İNDİRİM HANGİ ÜRÜNLERDE

Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık yıkama makinesi, elektrik süpürgesi, küçük ev aletleri kategorisinde olan meyve-sebze presleri, gıda maddeleri öğütücüleri, et kıyma makineleri, su ısıtıcılar, ısıtıcılar, ütüler ve benzeri ürünlerin yüzde 6.7 olan ÖTV oranı 30 Nisan’a kadar sıfır olarak uygulanacak. Bir diğer düzenlemeyle de mobilyalarda KDV indirimi yapıldı. Buna göre döner koltuk ve sandalyeler, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar, büro mobilyaları, mutfakta ve yatak odalarında kullanılan ahşap mobilyalar ile plastik maddeden yapılan mobilyaların KDV’si 30 Nisan’a kadar yüzde 8 olacak. Bu da mobilya grubunda yüzde 10’luk bir indirim anlamına geliyor.

Haberin Devamı

1000 TL’Yİ BULACAK

Beyaz eşya ve küçük ev aletlerine yönelik ÖTV’nin 30 Nisan’a kadar sıfırlanması hem tüketicileri hem üreticileri sevindirdi. Söz konusu ürün gruplarına direkt olarak yüzde 6.7 indirim yapılacak. Örneğin; 2 bin TL’lik bir buzdolabının satış fiyatı 134 TL indirime uğrayacak. Özellikle yeni evlenenler gibi beyaz eşya ve küçük ev aletleri ürünlerini set olarak alacaklar büyük avantaj sağlayacak. Bulaşık makinesi, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi bir setin toplam satış fiyatında 350-500 TL’ye yakın avantaj elde edilecek. Buna klima, ütü, elektrikli süpürge gibi diğer ürünleri eklediğimizde 1000 TL’ye yakın bir indirim olacak. Mobilyada da KDV yüzde 18’den 8’e indirildi. Sektör temsilcileri, “Örneğin karardan önce 20 bin liraya alınan bir mobilya takımı 18 bin liraya gelecek” diye konuştu.

VATANDAŞ İNDİRİMİ KARIŞTIRIYOR

VATANDAŞLARIN ÖTV ve Katma Değer Vergisini (KDV) birbiriyle karıştırdığını vurgulayan beyaz eşya satıcıları, şunlara dikkat çekiyor: “Bazı vatandaşlar ÖTV indirimini KDV indirimi olarak anlamış vaziyette. Bu sebepten dolayı insanların indirimden beklentisi daha yüksek oluyor. Şimdi KDV ve ÖTV’nin farklı iki vergi olduğunu öğreniyorlar. Mart ve nisan aylarının başlamasıyla birlikte satışlarda ciddi bir artış olacağını bekliyoruz. Her şeye rağmen bu tarz ekonomik zorlukların, yüksek kurların yaşandığı bir zamanda bu ÖTV indirimin etkisini biz gayet pozitif olarak görüyoruz.”

Haberin Devamı

KLİMALAR ÖNE ÇIKIYOR

BEYAZ eşyalarda teknolojinin çok önemli olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, “Vatandaş beyaz eşyada uygun fiyat kaliteli marka istiyor. Teknoloji birçok sektörde geliştiği gibi beyaz eşya sektöründe de gelişiyor. Beyaz eşya firmaları teknolojiyi daha yakından takip etmeye ve uyum sağlamaya çalışıyor. Tabi bu çok hızlı olabilecek bir dönüşüm değil. Zaman içerisinde olabilir. Vatandaşlar kaliteyi uygun fiyatla tercih ediyor. Satışlarımız dönemsel olarak değişiyor. Yaz dönemi yaklaşıyor. Klima, buzdolabı ve derin dondurucu gibi eşyaların satışı artıyor. İndirimlerin bu döneme denk gelmesiyle en çok bu ürünlere olan ilginin artmasını bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!