Indiana gerçeği

BASKETBOL Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'in dün yaptığı basın toplantısını hayret ve şaşkınlıkla izledim.

İndianapolis'i değerlendiren Demirel'in bazı değerlendirmelerine bir basketbol adamı olarak katılmak mümkün değil. Basketbol Federasyonu Başkanı, Dünya Şampiyonası'nda istediğimiz dereceyi elde edemediğimizi, ancak 9'unculuğun da başarısızlık sayılamayacağını söylüyordu. İşte bu noktada itirazım var.

Biz Avrupa ikincisi bir takım olarak Dünya Şampiyonası'na gittik. Giderken de hedefimiz ve beklentimiz büyüktü. Hele Futbol Milli Takımının elde ettiği Dünya üçüncülüğünden sonra 12 Dev adamımızın daha iyisini yapabileceğinden emindik. Ancak Porto Riko maçındaki kötü oyunumuz, ardından iyi mücadele ettiğimiz Brezilya maçındaki talihsiz yenilgi bizi hedefimizden uzaklaştırdı.

Son derece kaliteli ve klas oyunculardan kurulu Milli Takımımızın çeyrek final hedefinden uzak kalması elbette eleştiri konusu olacaktı ve oldu da. Yarı final hayalleri ile gidilen bir turnuvadan 9'unculukla dönülmesi de bu açıdan bakıldığında asla iyi bir sonuç olarak değerlendirilemez.

Gelelim çok tartışılan bir başka konuya. Turgay Demirel'in dün kalem kalem açıkladığı harcırah tartışması daha uzun süre konuşulacak gibi gözüküyor.

NASIL YANSIDI?

Demirel,
dün basın toplantısında bu konuda bir tartışma çıkmadığını söyledi. Bence Demirel, harcırahların kalem kalem nereye dağıtıldığını açıklayacağına, olayın nereden kaynaklandığını ve basına nasıl yansıdığını açıklasaydı çok daha doğruyu yapmış olurdu.

Dilerseniz takımı huzursuz eden ve tartışma yaratan harcırah konusununun gerçeğini açıklayalım ve sorumlusunun da Genel Müdürlük mutemedi Kadriye Sadak olduğunu söyleyelim. Kadriye Hanımın Detroit kampının üçüncü günü oyunculara, ‘Sizin harcırahınız 1790'ar dolar bu parayı almadınız mı?’’ şeklindeki açıklaması, o ana dek ne kadar harcırah alacaklarını bilmeyen basketbolcuları şok etti. Oyuncular, bu konuyu yapılan toplantıda Turgay Demirel'e sordular. Demirel dün olduğu gibi kalem kalem açıklama yaptı ve sonuçta masrafları düşerek 600'er doları basketbolculara ödedi.

Ancak, basketbolcuların kafasındaki soru işaretleri gitmedi. Eğer Demirel, takımın içine dinamit koyan Kadriye Hanım'ı bu toplantıya getirseydi ve o hanımın yaptığı yanlışı herkesin içinde yüzüne vursaydı bu konu böylesine uzamazdı.

ARKASINDA DURMADI

Demirel'in bir diğer büyük hatası da dün arkalarında olduğunu söylediği teknik ekibin arkasında şampiyona boyunca aynı kararlılıkla durmaması. Bu durumun da teknik kadroyu oldukça rahatsız ettiği bizlerin gözünden kaçmadı. Yani dün geleceğe umutla baktığını söyleyen federasyon, İndiana da bizce bazı hatalar yaptı. Tabii bu arada yemek problemini ve bazı sorunları çözmedeki gayretlerini de takdir edelim.

Bu arada Demirel'in FİBA Başkanlığı'nı kaybettikten sonra yönetimde kalmaması da hakem tayinlerinde karşımıza bir handikap olarak çıktı. Nitekim Demirel de Amerikalı hakemin üzerine yürüyerek bu konudaki rahatsızlığını da dile getirdi. Ama davranışının biraz aşırıya kaçtığını söyleyelim. Ama şimdi bu hataları görmezden gelip, suçu sadece medyaya yüklemek ne kadar doğru olur?
Yazarın Tüm Yazıları