Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat’ta meydana gelen ilk depremde yıkılan 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı soruşturmasında, kolonu kesildiği tespit edilen zemin kattaki pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı (51), 'olası kasıtla kasten öldürme' suçundan tutuklandı.
#Kahramanmaraş DepremiUkrayna yüzyıllardır önemli bir tahıl üreticisi; dolayısıyla geleneksel ekmek ve pastalarıyla ünlü. Tıpkı bizim gibi Ukraynalılar için de ekmeği çöpe atmak günah; yere düşerse öpüp kaldırmak alışkanlık... Lviv sokakları kış ve kar sevenler için şu sıralarda çok uygun; anneden kıza aktarılan geleneksel ekmek üretimini, güllü dolgulu pampushka’ları, 5 ay taze kalan stollen’lerin en lezzetlilerini ararken buz gibi havanın da tadını çıkardık.
#HürriyetTÜRKİYE’de faaliyet gösteren pastanelerin yarısından fazlasını KOBİ’lerin oluşturduğunu ifade eden Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydemir, “Küçükler büyük firmaları takip etmeli. Ürünlerindeki kaliteye özen göstermeli. Yeni alacakları makineleri iyi araştırmaları ve teknolojiye ayak uydurmaları gerekiyor” dedi.
#PastaneESKİDEN sadece ekmek üreterek hayatlarını devam ettiren fırınlar büyük bir ‘dönüşüm’ içinde. Artık sadece bir fırın gibi değil, bir pastane gibi çalışıyorlar. Ekmekten kuru pastaya kadar onlarca çeşit ürün üretiyor. Erenköy’de bulunan Şimşek Fırın’ın sahibi Ahmet Şimşek bu dönüşümün rekabet için gerekli olduğunu söylüyor.
#FırınOyuncu Gürgen Öz’ün kız arkadaşı Emily Mahringer ve kedisi Bodur’la yaşadığı çatı katı, Nişantaşı’nın tarihi apartmanlarından birinde yer alıyor. Rahatlığın öne çıktığı modern ve retro karışımı bu daire, onun renkli dünyasına ait bir tiyatro sahnesini andırıyor. InStyle Home dergisi, bu ay Öz’ün kapısını çaldı.
DEMSA Group’un sahibi Demet Sabancı Çetindoğan, “Pera’yı yeniledik. İç mekânı yeniden kendi dönemine uygun olarak giydirdik. Ev sıcaklığı kattık. Önce pastane kısmını açtık. Restorasyonun ardından yüzde 50 gelir arttı. Sadece pastane girişi yüzde 30 yükseldi” dedi.
Vasco de Gama bu şehirden yelken açıp Hindistan’ı keşfetti, Corte-Real ise Kuzey Amerika kıyılarına kadar ulaştı. Okyanusa meydan okuyan cesur denizcilerin limanı Lizbon, Avrupa’nın en eski kentlerinden biri. 300 yıl Mağrip Arapları’nın yönetimi altında kaldı, daha sonra sömürgelerden akan servetle zenginleşti.
Bu kente her gidişimde bir başka yüzüyle tanışıyorum. Bu kez Amerika yolculuğunda yolum New York’a düşünce plansız programsız, avare avare dolaştım. En eski barlarında içki içtim, küçük odalarda doyumsuz müzikler dinledim. Krizin etkisiyle ucuzlayan yeni lezzet duraklarında damağımı şenlendirdim.
İstanbullulara bir teklifimiz var: Yarın için ayarladığınız tüm programı iptal edin ve yolunuzu Galata’ya çevirin, çünkü görecek çok şeyiniz olacak. Sabah 11’den akşam 11’e kadar Galata Kulesi çevresindeki her noktada bir aktivite var. Galerilerde, kafelerde, sokaklarda, tiyatro mekanlarında ve hatta restoranlarda bile ilginizi çekecek bir şeyler bulacaksınız. Yarın sabah erkenden Galataperform’dan bir harita alın ve sokakları arşınlamaya başlayın. İşte size önerebileceğimiz bir gezi güzergahı.
Adı Mehmet Aksel. Takıntılı bir tip. Ama mükemmeliyetçi. Bir şeyi yapıyorsa siz artık emin olabilirsiniz, iyi yapacaktır. Ve çok konuşacaktır. Konuşmak onun için önemli, yanında biri konuştu mu ve o konuşmanın içinde etkilenebileceği, yapabileceği bir şeyler varsa hemen kolları sıvıyor, yapıyor.
İletişim okudu, yıllarca bu alanda çalıştı. 30'unda cesur bir kararla işi bıraktı. İngiltere'de pasta dekorasyon eğitimi aldı. Bu konuda Türkiye'nin ilk ismi oldu. Ünlü pastane zinciri Kara Fırın'ın pasta dekorasyon uzmanı Serra Bilgin ‘‘En iyisi olacağım diye 30 yaşındayken 20 yaşında birinin hırsıyla çalıştım‘‘ diyor.