Bugün neler oldu?

Nazım Hikmet Ran

Güncelleme Tarihi:

Nazım Hikmet Ran haberleri sayfasında Nazım Hikmet Ran hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 318 Nazım Hikmet Ran haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Nazım Hikmet Ran

15 Ocak 1902'de Selanik'te doğdu. Babası, Matbuat Umum müdürlüğü ve Hamburg konsolosluğu yapmış olan Hikmet Bey, annesi Ayşe Celile Hanım'dır. Celile Hanım piyano çalan, resim yapan, Fransızca bilen bir kadındır. Nazım’ın sanata olan düşkünlüğü aileden gelmekteydi.

Nazım Hikmet’in sanata olan ilgisi çok küçük yaştan itibaren başlamıştı ilk şiiri Feryad-ı Vatan’ı 3 Temmuz 1913’te yazdı. Aynı yıl Mekteb-i Sultani Ortaokulu’na başladı. Bir aile toplantısında denizciler için yazdığı bir kahramanlık şiirini okumuş, Bahriye Nazırı Cemal Paşa’nın dikkatini çekerek Bahriye Mektebi’ne gidilmesine karar verilmişti. 25 Eylül 1915'te Heybeliada Bahriye Mektebi'nde öğrenim görmeye başladı. 1918 yılında 28 kişi içinden 8. Olarak mezun oldu.

Mezun olduğunda dönemin okul gemisi olan Hamidiye gemisine güverte stajyer subayı olarak atandı. 17 Mayıs 1921'de aşırıya kaçan halleri bulunduğundan ordu ile bağlantısı kesildi. Nazım Hikmet, 1920'de arkadaşı Vâlâ Nureddin ile Milli Mücadele'ye katılmak üzere ailesinden habersiz Anadolu'ya geçti, Bolu'da öğretmenlik yaptı. Daha sonra Batum üzerinden Moskova'ya giderek Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler ve İktisat okudu. 1921'de gittiği Moskova’da devrimin ilk yıllarına tanık oldu ve komünizm ile tanışmıştır.

1924'te Moskova'da yayınlanan ilk şiir kitabı 28 Kanunisani sahnelendi. O yıl Türkiye'ye dönerek Aydınlık Dergisinde çalışmaya başladı, ancak dergide yayınlanan şiir ve yazılarından dolayı on beş yıl hapsi istenince tekrar Sovyetler Birliği'ne gitti. 1928’de Af Kanunundan yararlandı ve Türkiye'ye geri döndü. Resimli Ay dergisinde çalışmaya başladı. 1938'de yirmi sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 sene tutuklu kaldı.

Davaları ve Sürgün  

1925 yılından başlamak üzere şiirleri ve yazıları yüzünden yargılandı. 1938 yılında orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle 28 yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın kaldı. 1950 yılında bir af yasasıyla salındı. 17 Haziran 1951 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar verildi. Sovyetler Birliği'nde Moskova yakınlarındaki yazarlar köyünde ve daha sonra da eşi Vera Tulyakova ile Moskova'da yaşadı. Memleket dışında geçirdiği yıllarda Bulgaristan, Macaristan, Fransa, Küba, Mısır gibi Dünya memleketlerini dolaştı, buralarda konferanslar düzenledi, savaş ve emperyalizm karşıtı eylemlere katıldı, radyo programları yaptı. Budapeşte Radyosu ve Bizim Radyo bunlardan bazılarıdır. Bu konuşmaların bir kısmı bugüne ulaşmıştır.

Ölümü

Türk şiirinin mavi gözlü dev adamı Nazım Hikmet, 61 yıllık ömrüne sayısız dize, şiir sığdırmış, Türk edebiyatının en değerli isimleri arasında her zaman adı anılan usta bir kalem olmuştur. Kendi dünyadan göçüp gitse de eserleri hep kalmış ve saygıyla anılmıştır. 3 Haziran 1963 sabahı saat 06:30'da gazetesini almak üzere ikinci kattaki dairesinden apartman kapısına yürümüş ve tam gazetesine uzanırken geçirdiği kalp krizi sonucunda ölmüştür.

Nazım Hikmet Ran haberleri

DAHA FAZLA #NAZIM HİKMET RAN HABERLERİ

Nazım Hikmet Ran’a ait tüm site haberleri