Meze haberleri sayfasında Meze hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2906 Meze haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Beklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni Yıl‘James Bond’ filminde görüp özendiğim Matera’ya gittim. Adeta zaman durmuş, Ortaçağ’a geri gidiyorsunuz. Burada hem çok iyi hem de fiyatları turistik olmayan bir lokanta bulduk: L’Abbondanza Lucana. Tarihi avlusuna kurulduk. Çok güzel bir meze ya da antipasti tabakları var. Kuru domatesle gelen fırında ısıtılmış ricotta peyniri nefis.
#MateraHorasan Balık’ın şefi Ahmet Horasan işini seven, özsaygısı olan, dürüst biri. Çok güzel ve çeşitli malzemelerle çalışıyor. Mavi kuyruk karides, götügöz, böcek, karavida, barbun… Hepsi taze. Böcekle gelen orzo, mekânın imza lezzetlerinden. Çim çim karidesleri de çok başarılı kızartılmıştı.
#Horasan BalıkYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıHasadı başladı, tazecik cevizler tezgâhlarda bollaştı... Tatlı-tuzlu içine eklendiği her şeyin tadını daha da özel kılan bu nefis yemişle yapabileceklerimiz sınırsız. Kimi zaman taze fasulyeyle buluşturup doyurucu bir öğüne çevirebilir, kimi zaman bir kurabiyenin başrolü yapabiliriz. Şefler Aydın Demir ve Umut Karakuş ile yazarımız Sahrap Soysal’dan cevizin tadına doyacağımız 8 tarif...
#Mezeİster denize nazır, ister çiçekli rengârenk bir ara sokakta... Yaz tatilinde gözler hep o bölgenin en iyi balıkçılarını arar. Biz de balığı, deniz mahsulleri taze, meze seçkisi geniş, tabakları yaratıcı mekânların peşine düştük. Jürimize tatil beldelerinden en beğendikleri balık lokantalarını sorduk.
#MezeVaktiyle steakhouse konseptini ülkemize getirip başarı yakalayan Emre Mermer, bir süre önce açtığı ocakbaşı lokantayla büyük ilgi görüyor. Tattığımız ciğer iyi, uykuluk süperdi fakat servis kalitesi ve yemeklerin masaya geliş sırası gibi konularda bazı önemli sorunları aşmaları gerekiyor.
#OcakbaşıGalataport’ta açılan Muutto Anatolian Tapas Bar’ın menüsünde çerkestavuğundan pate de var, firik buğdayından keşkek de... Anadolu’nun onlarca farklı kültürden beslenmiş mutfak geleneğini ve yemek tekniklerini kullanan şef Umut Karakuş, malzeme bilgisi ve tat birleşimleriyle tanıdık ama bir o kadar farklı ve incelikli tabaklar çıkarıyor.
#GalataportZeytin nasıl işlenir, en kaliteli zeytinyağı nasıl elde edilir? Zeytinyağının sağlığımızla nasıl bir ilişkisi var, yemeğin lezzetini arttırmak için nasıl kullanmalıyız? ‘Derin Köklerin Meyvesi Zeytinyağı’, zeytin ve zeytinyağı hakkında bir başucu kitabı niteliğinde... Kitapta adaçaylı kuru fasulyeden zeytinyağlı enginar ezmesine, foccacia’dan levrek ceviche’ye şef Jale Balcı’ya ait pek çok tarif de var.
#ZeytinyağıMeze hassas noktamız. Sıcak-soğuk gelen paylaşımlık tabakları birlikte yiyip tattıklarımızdan bol bol konuşmayı bir başka seviyoruz. The Steeve de şefi İsmet Saz’ın yerel malzemelerimizle lezzetlendirdiği tapas menüsüyle öne çıkıyor. Listede küflü peynirli karnabahar da var, ördek etli çıtır mantı da...
#MezeBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıBeşiktaş Emlakjet'in Sırp başantrenörü Dusan Alimpijevic, EuroCup yarı finaline uzanan başarılarının sırrını, taraftarlarıyla arasında oluşan özel bağı, en unutamadığı maçı, hayatının en mutlu anını, hayal kırıklıklarını ve çok daha fazlasını Spor Arena'ya anlattı.
#Dusan AlimpijevicMuhammara, bazı yörelerde acuka olarak da biliniyor. Kafkas mutfağına has bu nefis kahvaltılık kızarmış ekmek dilimleriyle ayrı bir güzel oluyor. Bu nefis sosu kahvaltılarınızda tercih edebileceğiniz gibi atıştırmalık ya da meze olarak da servis edebilirsiniz. Peki muhammara nasıl yapılır? İşte evde pratik muhammara tarifi...
#Muhammara TarifiUskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Barbunya yazın tazesiyle kışın da kurusuyla sofralarımızı süsleyen en nefis bakliyatlardan. Aynı zamanda meze olarak da tüketilebilen barbunya pilakinin yapılışı ise çok kolay. İçine havuç ve patates de ekleyerek lezzetine lezzet katabileceğiniz zeytinyağlı barbunya pilaki nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, sizi içeriğimize alalım. İşte püf noktaları eşliğinde yılbaşı sofranıza da çok yakışacak barbunya pilaki tarifi…
#BarbunyaBezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi proteince zengin bir besin olan baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. Fava, lokantalarda meze olarak servis edilir. Peki, fava nasıl yapılır?
#FavaHaşlanmış kuru fasulye ile hazırlanan piyaz, ana yemeklerde sofraları süsleyen mezelerden biri. Farklı şekillerde hazırlanan piyazın yapılışı da çok kolay. Ayrıca dilerseniz yumurtalı olarak da hazırlayabilirsiniz. Peki piyaz nasıl yapılır? İşte piyaz tarifi...
#Piyaz Nasıl YapılırHardal aslen bir bitkidir. Turpgiller familyasından olan bu bitki acı ve aynı zamanda keskin bir tada sahiptir. Hardal ek malzeme olarak iki farklı şekilde kullanılır. Birincisi tohumların sos yapılmasıdır, ikincisi ise baharat karışımlarına eklenmesidir. Birden fazla çeşidi bulunan hardalın, çeşitlerine göre tatları değişmektedir. Peki, yemek yaparken hardalı nasıl kullanmalıyız? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda anlatacağız...
#HardalEkranların sevilen yarışma programı MasterChef topik tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Bir Ermeni mezesi olan topik yapımı, malzemeleri ve lezzetiyle sofralara renk katıyor. Peki, orjinal topik nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, topik meze tarifi detayları...
#Topik MezeYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriBesin değeri bakımından oldukça zengin olan fava Ege bölgesine ait muhteşem mezeler arasında yer alıyor. MasyerChef ekranlarında yarışmacıların en iyisini yapmak için çalıştığı Ege usulü fava nasıl yapılır, nasıl kullanılır merak edenlere, işte MasterChef fava tarifi ve malzemeleri…
#FavaAhtapot çoğumuz için evde temizlemeye ve pişirmeye alışık olmadığımız yemeklerdendir. Genellikle sofralarımızda meze olarak karşımıza çıkan ahtapot, ana yemek olarak da yenebilir. Biraz zahmetli olsa da özellikle tereyağlı ahtapot tava tarifi denemeye değer bir lezzet olabilir. Peki ahtapot nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir? İşte evde ahtapot yemeği pişirmenin püf noktları...
#Ahtapot YemeğiPaçanga böreği ara sıcak mezeler arasında en sevilen tariflerden biridir. Hele ki uygun şekilde sarıldıysa ve tam kıvamında pişirildiyse, damak çatlatan bir tarife dönüşür. Peki paçanga böreği nasıl yapılır, nasıl sarılır? İşte sofraların vazgeçilmezi paçanga böreği tarifi ve malzemeleri…
#Paçanga Böreği TarifiTrabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, kulübün sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı. Ertuğrul Doğan, "Şunun gayet iyi şekilde bilinmesini isteriz ki; hiç kimse ya da herhangi bir kurum Trabzon şehrini, Trabzonspor Kulübü’nü ve Trabzonspor’un şerefli taraftarını dünkü olayların önüne meze etmeye kalkışmasın" dedi.
#TrabzonsporCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Erzurum Miting Etkinlik ve Gösteri Alanı'ndaki mitinginde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin önemli deprem kuşaklarından olan Erzurum'u depreme dayanıklı bir şehir yapmaya kararlıyız. Bunun için bakanlık ve belediyeleri seferber edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Erzurum mitinginde yaptığı konuşmada, "Ülkemizin önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde yer alan Erzurum'u depreme dayanıklı bir şehir haline getirmekte kararlıyız. Bunun için önümüzdeki dönemde bakanlıklarımızı ve belediyelerimizi seferber edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Ağrı’da vatandaşlara seslenirken “Cumhuriyet tarihinin en köklü demokrasi ve kalkınma adımlarını hayata geçirmekle kalmadık, Türkiye Yüzyılı ile gözümüzü geleceğe diktik” dedi. Erdoğan mitingde özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı Erdoğan