İstanbul mutfağının her daim üst sınıf ve makbul lezzetlerinden kalkanın en klasik pişirme yöntemi hafifçe una bulayıp bol yağda kızartmak olmuş… Oysa bu kadar yağlı bir balık usulünce ızgarada pişirildiğinde çok daha farklı bir boyuta geçiyor. Ben bu ara kalkan yemek için hiç üşenmeden kalkıp Anadolu Yakası’na geçiyorum çünkü Misina bu işi hakkıyla yapıyor.
#Ebru ErkeGeçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye’den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1’den 10’a değil, hepsi eşit…
#GastronomiBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#Mikla2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiÇeyrek yüzyılda her şey değişti, fine dining lokantalar yöresel özelliğini kaybetti. San Sebastian’da artık hiçbir lokanta beni çok heyecanlandırmıyor. Belki de dünyanın en özel deniz ürünlerine sahip Galiçya’da ıstakoz, denizkereviti gibi malzemelerin en iyilerini bulmak zor. Dışarıdan gelen birileri kırsal yerlerin nimetlerini fark ediyor, bu da sonun başlangıcı oluyor. Nasıl mı? Anlatayım...
#MutfakYurtdışı seyahatlerimde aklıma kazınan yemeklerle hayali bir menü hazırlamak zor çünkü çok fazla seçenek var. Yunanistan’ın Leros Adası’nda yediğim tarama, Kuzey İspanya’da tattığım deniz kereviti, Fransa’da denediğim ve tarihe geçmeye layık olduğunu düşündüğüm yaban etleri ve kaz ciğeri böreği bunlardan sadece birkaçı...
#YemekMarine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.
#RestoranAritmetik bilmeden mühendis, kanunları bilmeden hukukçu, topu kontrol etmeyi bilmeden profesyonel futbolcu olabilir misiniz? Asla! Ama kalibre bir damağınız olmadan bal gibi şef de olursunuz, sosyal medyada aktif gurme de. En azından ülkemizde...
#GurmeKaraköy’de, ulaşılabilir bir konumda olması büyük avantaj. Servis çok iyi; Batı lokantalarındaki gibi; alaka var ama yalakalık yok. Tattığım yemeklerden en çok kuzuyu sevdim. Altı saat mermer üstünde, odun ateşinde pişen et çok lezzetli.
#Mürver200 bin nüfuslu San Sebastian dünyada kişi başına en çok Michelin yıldızı düşen şehir. Bu da bu çok güzel Bask şehrini tam bir yeme içme cenneti yapıyor. Bu bol miktardaki Michelin yıldızlarından üçer tanesi Akellare, Arzak ve Martin Berasategui’nin. Dünyanın en iyi 50 restoranı listelerin gediklisi ve bu yılın dokuzuncusu Mugartiz’in ise iki Michelin yıldızı var. Ama yeme içme dünyamız tabii ki Michelin yıldızlarından ibaret olmamalı. Onun için Ganbara, Rekondo veya (gene yıldızlı) Kokotxa, hatta Concha plajının ucundaki balıkçı barınağındaki salaş, ama çok iyi lokantaları da San Sebastian’da mutlaka gidilmesi gereken restoranlar.
#VodafoneHer şeyden önce şunu söylemek lazım, ‘yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem; ama San Sebastian’ın mutlulukla bir ilgisi olmalı’. Büyük usta Cemal Süreyya’ya ait ve benim biraz modifiye ettiğim bu cümle seyahat takımı olarak San Sebastian’a yaptığımız seyahati çok güzel özetliyor. Bu şehir bence tam anlamıyla bir yeme-içme başkenti. İspanya’da tapas olarak bilinen küçük atıştırmalıklar burada Baskça pintxos olarak adlandırılmış. Benim favorilerim Ganbara ve ve Bartolo oldu. İkisi de Plaza de la Constitucion çevresinde yer alıyor ve bir birine çok yakın. Bunun yanında bir sürü Michelin yıldızlı restoran var ancak bu restoranlara gitmek için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
#VodafoneEğer San Sebastian’a Barselona üzerinden gidiyorsanız, kent sizi önce kuşbakışı görüntüsüyle etkileyecektir: Yemyeşil dağlar, uçsuz, bucaksız masmavi bir deniz, bereketli tarlalar, ormanlar! Ama bu kente bu yoldan gelmek pek akıl karı değil. Çünkü Barcelona havaalanında beş saat beklemek zorunda kalıyorsunuz.En iyisi Bilbao’ya uçup, oradan kara yoluyla ile San Sebastian’a ulaşmak. Ormanların arasından giden kıvrım kıvrım yol da çok güzel görüntüler sunuyor.
#VodafoneYeme-içme sektöründe iyi şeflerin azlığı malum. Onlar da yeni isimler eğitmek yerine, danışmanlığa ya da TV şovlarına yöneliyor. İyi haberler de var: Murat Bozok, USLA’da geleceğin şefleri ve servis elemanlarını yetiştiriyor. İşte öğrencilerin elinden çıkan tabaklar...
#Vedat MilorYeme-içme sektöründe iyi şeflerin azlığı malum. Onlar da yeni isimler eğitmek yerine, danışmanlığa ya da TV şovlarına yöneliyor. İyi haberler de var: Murat Bozok, USLA’da geleceğin şefleri ve servis elemanlarını yetiştiriyor. İşte öğrencilerin elinden çıkan tabaklar...
#Murat Bozok