Ayva bol, kış sert mi geçecek ?

Güncelleme Tarihi:

Ayva bol, kış sert mi geçecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 10:46

Susuzluk ve kuraklık sorunu Türkiye gündeminde önemini korurken, Manisa'nın Demirci ve Sarıgöl ilçelerinde, ayva ağaçlarının bol meyve verdiğine dikkat çeken yaşlı çiftçiler, bunun, kışın sert geçeceğinin işareti olduğunu belirtiyor.

Manisa'nın Demirci ilçesi, bağlarında ve arazilerinde incir ve ayva ağaçlarının bol olmasıyla tanınıyor.Uzun ömürlü ve susuz ziraata uygun olması sebebiyle tercih edilen bu meyvelerin ağaçlarının kuruyan dallarının da kışlık yakacak olarak değerlendirildiğini söyleyen 90 yaşındaki çiftçi Osman Argun, deneyimlerini şu şekilde aktardı:

“Gençliğimizde yokluk yıllarında arazilerimize mutlaka incir ve ayva ağacı dikerdik. İncirin meyvesini kurutup, ayvayı da uzun kış gecelerinde tüketirdik. Büyüklerimiz 'Eğer incir ve ayva ikisi birden çok olursa kış sert ve uzun olur. İncir olmaz ayva olursa bu, kurak ama
sert kışın habercisidir' derdi. Bu yıl fazla olması nedeniyle inciri kurutmaya yetişemedik. Ayva ağaçlarındaki ürünler de bolluktan dalları kırıyor. Bu da kışın sert geçeceğinin işaretidir. Eğer ayvayı pazarlama şansımız olmazsa mahsul bağlarda kalacak.”

Demirci Ziraat Odası Mühendisi Ali Kaynak da ayva ve incirde rekoltenin geçen yıla göre daha fazla olduğunu belirtti.

Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli köyünden çiftçi Mehmet Aydınalp (78) ise “ Bu yıl ayvalar bol ve kış sert geçecek. Ayvaların bol olduğu ve serçelerin toplu olarak uçtukları yıllarda kış sert olur. Bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum “ dedi.

Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet Toy da, bölgede 610 dekarlık alan üzerinde meyvecilik yapıldığını ancak ayva üretiminin ne kadar olduğunu söyleyemediklerini belirtti.

DENİZLİ'DE DURUM

Denizli Ziraat Odası (DZO) Başkanı Hamdi Gemici ise Denizli'de toplam bin 335 dekar alanda ayva üretimi yapıldığını belirtirken, genel söylemin aksine ayvada bu yıl yüzde 20 rekolte kaybı beklediklerini söyledi. Gemici, şöyle konuştu:

“Kent genelinde ayva üretimi en fazla Çivril ve Sarayköy ilçeleri, merkeze bağlı Korucuk, Irlıganlı beldeleri ile Kocadere köyünde yapılıyor. Bu alanda 2006 yılında elde edilen rekolte bin 724 tona ulaşmıştı. Ancak bu sene yaz boyunca etkili olan sıcak hava ve kuraklık nedeniyle birçok üründe olduğu gibi ayvada da rekolte kaybı yaşanması öngörülüyor.

Şu anda Denizli'nin Sarayköy ilçesinde ayva hasadı başladı. İlçeler arası rakım farkları nedeniyle Ekim ayı sonuna kadar hasat devam edecektir. Kesin rakamlar tüm ilçelerde hasat tamamlandığında belirlenecek. Ancak bu yıl ayvada ortalama yüzde 20 rekolte kaybı bekliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!