Antalya’nın 10 lezzet adresi

Güncelleme Tarihi:

Antalya’nın 10 lezzet adresi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 00:00

Yaz aylarındaki canlılığı ve nüfusuyla Ankara ve İstanbul’u bile gölgede bırakan Antalya, kozmopolit bir şehir. 153 ülkeden turistin geldiği şehir, buna rağmen yerel tatlarını koruyabiliyor.

Bir yandan Melissa’s Secret Garden gibi Batı mutfağının sunulduğu güzel lokantaları var, bir yandan köftesini, piyazını, yanık dondurmasını, hatta paçasını, tadını bozmadan bugünlere kadar getiren geleneksel ve köklü mekanları. Bu hafta jüri üyelerimize Antalya’da öne çıkan 10 lezzet adresini sorduk. İşte adresler.

EN İYİ 10

1. 7 Mehmet Restoran

2. Antalya Balık Evi

3. Şişçi Ramazan’ın Yeri

4. Melissa’s Secret Garden

5. Akdeniz Pastanesi

6. Topçu Kebap Salonu

7. Özdoyum Restoran

8. Paçacı Şaban

9. Kanatçı Ali Asker

10. Anadolu Park



7 MEHMET RESTORAN
/images/100/0x0/55ea320af018fbb8f870bb83

Gelenektir, mutlaka uğranır

67 yıllık 7 Mehmet, restoran deyince Antalyalıların aklına gelen ilk isim. Dede Mehmet Akdağ’dan sonra oğlu Hakkı Akdağ’ın devraldığı mekanın, Konyaaltı Plajı’nı gören bir manzarası var. Jüri üyelerimizden biri "Gelenektir, mutlaka uğranır" diyor bu lokanta için. Yedi Mehmet, zeytinyağlılar, tahinli hibeş, acılı meze, tandır, işkembe çorbası, su böreği ve kabak tatlısında rakip tanımıyor. İşkembe çorbasının sırrı, 6 saat süren kıvılcım ateşinde pişmesi. Akdağ, beğendiği balkabağının tohumunu üreticiye vererek aynısından yetiştiriyor, ünlü kabak tatlısı bununla, ocakta kısık ateşte saatlerce pişirilerek yapılıyor. Ayrıca kuzu dolma, grida kafasından buğulama, enginar ve ebegümeci de seviliyor. Dumlupınar Bulvarı Atatürk Kültür Parkı. 0242-238 52 00.

ANTALYA BALIK EVİ

Balığın adresi

Doğu Garajı’nda 1996’da hizmete girdi. Daha sonra Lara Balıkevi’nin olduğu yere taşındı. Murat Altınpanar ve Hasan Yılmaz işletiyor. 5 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan ve yarı olimpik bir havuzu bulunan mekanda, 600 kişi ağırlanabiliyor. Restoranın spesiyalleri ıstakoz, Girit usulü ahtapot ızgara, kalamar şiş ve yengeç dolma. Tuzda balık, sütte balık, canlı ıstakoz isteğe göre pişiriliyor. Haftanın 7 günü 11.00-23.00 arasında açık. Seda Sayan, Bülent Ersoy gibi ünlülerin havalimanına iner inmez bavullarıyla birlikte geldiği balık evinde 40-75 YTL arasında leziz bir akşam yemeği yenebiliyor. 0242-323 18 23.

ŞİŞÇİ RAMAZAN’IN YERİ

Şiş, döner, tahinli piyaz

Ramazan Özalp tarafından 1970’de kurulan ve Antalya merkezin dışında Korkuteli İlçesi’nde 2 şubesi bulunan Şişçi Ramazan, şiş köfte ve piyazıyla tanınıyor. Şiş köftenin lezzetini kuzu ve keçi etinin birleştirilmesine bağlayan Ramazan Özalp’in oğlu Murat Özalp, "Biz hayvanları kendimiz üretiriz. Korkuteli’nin yaylalarında otlayan keçi ve kuzularımız müşterilerimizin önüne şiş köfte olarak gelir" dedi. "Birçok şiş köfteci ete kuyruk yağı karıştırır. Oysa Antalya gibi sıcak bir yerde kuyruk yağlı et, insanı gün boyunca rahatsız eder." Şiş köfte 6, piyaz 4 YTL. Yılmaz Erdoğan, Mustafa Erdoğan, Mehmet Ali Alabora, Emre Altuğ gibi isimlerin geldiği restoran, süt danasından döneri ve tahinli piyazıyla da meşhur. Yener Ulusoy Bulvarı. 0242-242 66 37.

MELİSSA’S SECRET GARDEN

En güzel bahçe

Atatürk Parkı’nda 7 yıldır hizmet veren Melissa’s Secret Garden, etrafı çam ağaçları, üç yapay gölet ve rengárenk çiçeklerle çevrili küçük bir cennet. Lokantada Türk ve Alman aşçılar çalışıyor. Mekan adını sahibi Alman Kurt Merter’in 9 yaşındaki kızı Melissa’dan alıyor. Mönüde 3 çeşit soğuk, 4 çeşit sıcak, 4 salata, 6 çeşit balık, 7 çeşit tava, 8 çeşit ızgara, 5 çeşit çocuk yemeği, 6 çeşit tatlı, özel peynir ve et fondü bulunuyor. Çıtır kabuklu pastırmadan yapılan Casanova, peynirle doldurulmuş mezgit filetosu, ızgaradan marine edilmiş somon balığı filetosu Alaska ve sıcak ahududu soslu fıstıklı dondurma favori yemekleri. 0242-238 52 35.

AKDENİZ PASTANESİ

Yanık dondurmasıyla meşhur

1961’de dondurma ustası Davut Kama tarafından kurulan, kentin değişik semtlerine 8 şube açarak büyüyen Akdeniz Pastane’sini Davut Usta’nın oğulları Ahmet, İlyas, Selahattin ve Kerim Kama işletiyor. Burası yanık dondurmasıyla tanınıyor. 7 katlı üretim tesisi, Ali Çetinkaya Caddesi Doğu Garajı’ndaki merkez şube ve diğer semt şubelerinin ürün ihtiyacını karşılıyor. Yanık dondurmanın kilosu 9 YTL. Haftanın 7 günü 08.00-00.00 arasında açık. Ali Çetinkaya Caddesi. 0242-312 47 19.

TOPÇU KEBAP SALONU

Antalya’nın ilk restoranı

Antalya’nın ilk restoranı Kebapçı Topçu, Mehmet Topçu tarafından 19. yüzyıl sonunda sadece şiş köfte ve piyazla hizmete başladı. O rahmetli olunca, işletmeciliği oğulları Recep ve Halil Topçu üstlendi. Sonra bayrak torun Mehmet, Mesut ve Hakan Topçu kardeşlere geçti. Topçu’nun işletmecileri gibi müşterileri de artık üçüncü kuşak. Kapalı Yol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi’nde, bahçesi ve üst katıyla 150 kişi kapasiteli lokanta, yakında 4’üncü kuşağa devredilecek. Açıldığı ilk yıllarda Antalya’ya özgü şiş ve piyazla hizmet sunan Topçu Kebap Salonu’nun mönüsünde bugün yaprak döner, kuzu şiş, tavuk şiş de bulunuyor. Kebabın yanında verilen cacık çok lezzetli. Arap Kadayıfı ve tulumba tatlısı ünlü. Kazım Özalp Caddesi No: 21. 0242-241 16 16.

ÖZDOYUM RESTORAN

33 yıldır aynı tat

Şarampol Caddesi’nde 1974’te Dursun Keskin ve amcasının oğlu Nuri Erdoğan tarafından kuruldu. 1974-1983 arasında Melli Çarşısı’nda, 1990’a kadar da Antalya Sanayi Sitesi’nde hizmet verdi. 2000’de Sanayi Sitesi’ndeki 9 katlı merkezine taşındı. Amcasıyla ortak açtığı ve büyüttüğü Özdoyum Restoran’ın başında olan Nuri Erdoğan, şiş köfte, piyaz, kabak tatlısı ve ayrandan oluşan mönüsüyle Türkiye’nin öbür ucunda tanındıklarını söyledi. Antalya Valiliği Gıda Güvenliği Eylem Kurulu’nun verdiği Beyaz Bayrak ödülünü de aldı restoran. Şiş köftede 100 gram et ve 1,6 gram tuz kullanıyor. Şiş ve piyazın porsiyonu 7 YTL. 0242-346 19 33.

PAÇACI ŞABAN

Her sabah paça çorbası

Kalekapısı’nda 1950’de kurulan ve günümüze kadar paça çorbasının şöhretiyle gelen Paçacı Şaban, Antalya’nın bu alandaki en önemli lezzet durağı. Şaban Yorgancı işi oğlu Faruk Yorgancı’ya devretmiş. Faruk Yorgancı, Tahılpazarı’ndaki duvarları eski Antalya’yı anlatan fotoğraflarla süslü küçük dükkanında yapıyor lezzetli çorbaları. Kelle paça, ayak paça ve beyin paça çeşitlerinin bulunduğu Paçacı Şaban’ın ünlü müdavimleri arasında Deniz Baykal da bulunuyor. 5 YTL’den satılan çorba çeşitleri, pazar günü hariç her gün 06.00-12.00 arasında sunuluyor. Paça çorbasının sabah saatlerinde yendiğini belirten Faruk Yorgancı, öğleden sonra çorba çıkarmadıklarını söylüyor. İsmet Paşa Cad. Tahılpazarı Mah. 458 Sk. 16/4. 0242-247 58 24.

KANATÇI ALİ ASKER

Kanat burada yenir

Kaleiçi semti Paşa Camii Sokak’ta 5 yıl önce Ali Asker Kargın tarafından açılan Kanatçı Ali Asker, soslu tavuk kanadında Antalya’da rakip tanımıyor. Kahramanmaraş’tan getirttiği pul biberle yapılan ve tarifi saklanan sosla 24 saat bekletilerek pişirilmeye hazır hale getirilen tavuk kanatları çok lezzetli. Kanatçı’nın Gavurdağı salatası ve elma tatlısı da meşhur. Kanadın porsiyonu 8.50 YTL. Haftanın 7 günü 10.00-02.00 arasında açık. 3 gün fasıl, 3 gün Türk Halk Müziği çalınıyor. 250 kişilik bahçe, 150 kişilik de kapalı alanı var. 0242-244 62 62.

ANADOLU PARK

Doğayla içiçe lezzet durağı

Antalya-Alanya karayolu üzerinde Aksu Beldesi’nin girişinde bulunan Anadolu Park, doğayla içiçe bir restoran. 165 dönüm üzerine kurulu olan ve 60 dönümü kullanılan Anadolu Park, büyük restoran alanı, kır kahvesi, çocuk oyun parkı, spor parkuru, büyük gölet ve süs havuzunu da içeren büyük bir alana sahip. Burası, et lokantası olarak Antalya’da çok ünlü. Lokanta 400 kişilik bir konakta hizmet veriyor, pazar günleri de açık büfe sunuyor. İstanbul Kaşıbeyaz’dan gelen usta Vahap Yüce’nin elinden çıkan ara sıcak patlıcan söğürme ve diğer mezeler çok seviliyor. Kuzu şiş, kemikli tavuk, pirzola ve Cartlak kebabı meşhur. Sahibi Uğur Yeğinaltay, "Lezzetin sırrı, etin özel sosunda" diyor. Aksu Yolu Isparta Kavşağı. 0242-426 24 00.

JÜRİNİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ DİĞER ADRESLER

Alara Restoran, Marina Restoran, Konyalılar Restoran, Değirmen Restoran, Zarifi Restoran, Chinese Restoran, Ship Inn Restoran, Meksika Restoran, Vedat Bey Restoran, Shakespeare Restoran, Gizli Bahçe Restoran, Salman Pastanesi, Özlem Pastanesi, Dönerci Hakkı Baba, Arzum Döner, Lara Balık Evi, Antalya Balık Çarşısı, Urcan Balık Lokantası, Tulumbacı Yaşar, Zamora dondurmacı, 18’in yeri, Piyazcı Sami, Ülker Pide, Nezih Kebap, Mezem Ocakbaşı, Punica Cafe, Sanya Köftecisi, Nar Beach, Cela Beach, Big Man Bistro, Stellas Bistro.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!