Erdil, hapse giren ikinci paşa oldu

Güncelleme Tarihi:

Erdil, hapse giren ikinci paşa oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 13:13

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde eşi ve kızıyla birlikte ’haksız mal edinme’ suçundan yargılanan Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, çarptırıldığı 2 yıl 6 ay hapis cezasını çekmek için Saray Kapalı Cezaevi’ne girdi. Erdil, cezaevine giren ikinci paşa oldu.

Haberin Devamı

1948 yılında da 33 kişiyi kurşuna dizmekten idam cezasıyla yargılanıp mahkum olan Orgeneral Mustafa Muğlalı hapse girmişti.

MUĞLALI OLAYI

1943 yılında Van'ın Özalp İlçesi'nin sınır bölgesinde İran'a kaçmaya çalışan bir grup, güvenlik güçleri tarafından sıkıştırıldı. Dur emrine uymayan 33 köylü, Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın talimatı ile öldürüldü. Orgeneral Muğlalı, bu olay sonrası yargılandı ve idam cezasına çarptırılarak cezaevine konuldu. Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılananan Muğlalı, 33 kişiye kurşuna dizme emrini verdiğini itiraf etmişti. İdama mahkûm edilen Muğlalı'nın cezası, 20 yıl ağır hapse çevrildi. Askeri Yargıtay kararı bozdu ancak, dava yeniden görülmeden, Mustafa Muğlalı Aralık 1951'de hapiste öldü. Muğlalı'nın 33 kişiyi kurşuna dizmesi, şair Ahmet Arif'in 33 Kurşun adlı şiirine de konu olmuştu.

MAHKUM OLAN PAŞALAR

Emekli Oramiral Erdil gibi Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanan 5 general daha hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Erdil dışındaki paşaların aldığı hapis cezası İnfaz Kanunu’na göre ertelendi.

İşte, hapis cezasına çartırılan diğer paşalar:

Deniz Harp Okulu eski komutanı Emekli Tümamiral Aydın Gürül: Askeri Yargıtay, Deniz Harp Okulu Komutanı olduğu dönemde bir ihalede müteahhide haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle yargılanan emekli Tümamiral Aydın Gürül’ü 5 ay hapse mahkum etti. Ceza tecil edildi.

Milli Savunma Bakanlığı eski İç Tedarik Daire Başkanı, emekli Tuğgeneral Rasim Vaz: Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda Rasim Vaz hakkında, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan mahkumiyet kararı çıktı ve 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası para cezasına dönüştürülen Vaz, ayrıca Hazine zararı olarak tespit edilen 135 milyar lirayı, 2000 yılından bu yana işletilecek yasal faiziyle birlikte ödemeye mahkum edildi. Karar, Askeri Yargıtay’a gitti ve Vaz’ın cezası onandı. Hakkında soruşturma izni verilen generallerden Rasim Vaz, 1999’da toplanan Yüksek Askeri Şura kararıyla Tuğgeneralliğe terfi etmişti.

Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkezi eski Komutanı emekli Tümgeneral Çetin Dizdar: Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Dizdar’ı Askeri Ceza Kanunu’nun 115/1. maddesinde düzenlenen ‘Memuriyet nüfuzunu kötüye kullanmak’ suçunu işlediği gerekçesiyle 30 gün hapis cezasına çarptırdı. Ceza 2006'da iyi halden 75 YTL adli para cezasına dönüştürüldü. Cezası ertelenen Dizdar, 5 yıl içinde aynı suçu işlemezse suç işlememiş sayılacak.

3. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Ethem Erdağı: Genelkurmay Askeri Mahkemesi, 8. Kolordu Komutanlığı'nda 2002-2003 yıllarındaki inşaat ihalesine ilişkin davada, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı’nın da aralarında bulunduğu 9 sanık, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 11 ay 25 gün hapis, 213 YTL adli para ve 2 ay 28 gün memuriyetten men cezasına çarptırıldı. Karar, Askeri Yargıtay tarafından da onandı. Erdağı, görevi başında hapse mahkum olan en üst rütbeli komutan oldu. Bu yıl yapılacak olan Yüksek Askeri Şura toplantısı’nda Erdağı’nın emekliye sevk edilip edilmeyeceği veya Orgeneralliğe terfi edip etmeyeceği de belli olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!