Trakyada kuraklık alarmı

Güncelleme Tarihi:

Trakyada kuraklık alarmı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 12:49

ÜLKE genelinde etkili olan sıcak hava ve beraberinde getirdiği kuralık Trakyalı çiftçileri sıkıntıya soktu. Hasat zamanı olduğu için buğday ve mısırın kuraklıktan pek etkilenmediğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, “Mayıs ayında etkili olan yağış buğday ve mısıra yeterli oldu. Ancak Ayçiçeği ve çeltik için bunları söylemek mümkün değil. Ayçiçeği ve Çeltiğin ürün vermesi için suya ihtiyacı var. Eğer yağmur yağmazsa verim büyük oranda düşer” dedi.

Haberin Devamı


En son dün etkili olan yağmur yağışının ardından Edirne kent merkezine metrekare başına düşen yağmur 4.4 kg olarak ölçülürken, yağış olmadığı sıralarda çiftçilerin ekinlerini sulamak için kullandığı Meriç nehrinde suyun debi oranı 283 metreküp/saniye, Tunca Nehri’nin ise geçen hafta 40 metreküp/saniye olarak ölçülen debi oranı, sulama için kullandıktan sonra 9 metreküp/saniyeye kadar düştü.

Küresel ısınmanın etkilerinden Trakya’nın da nasibini aldığını belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, “Mayıs ayında aldığımız yağış buğdayda iyi bir yıl yaşamamızı sağladı. Veriler çok iyi. Ancak Ayçiçeği’nde aynı şeyi söylemek çok erken. Mayıs ayında yağmur yağmasaydı çeltik üretimi de zora girecekti Nehirlerin debi oranı çok düşmüştü. Mayıs ayında yağan yağmur Bulgaristan’da da etkili oldu ve barajlar açıldı. Bu da çeltikleri tehdit etmeye başladı. Şu an Trakya’da kuraklık riski yok. Ayçiçeği için bunları söylemek şu an için erken. Ayçiçeği için yağış şart. Eğer yağış alamazsak ayçiçeği sıkıntı yaşar ve üretici zora girer. 15-20 gün içinde yağış alırsak üretici rahatlar ve sorun olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Edirne’deki Meriç ve Tunca Nehirlerden tam anlamıyla faydalanamadıklarını belirten Yorulmaz, “Siyasi partilerin bu nehirlerden çiftçilerin faydalanması için girişimlerde bulunması gerekiyor. Eğer bu girişimler olursa çifti biraz da olsa rahatlar. Şu an Trakya’da bir kuraklık söz konusu değil. Türkiye genelinde bunu söylemek ise mümkün değil. Dünyada buğday sorunu var. Buğdaydan verim alan yerler ise sadece Trakya ve Güneydoğu. Geri kalan bölgeleri ise zor durumda. İnşallah önümüzdeki günlerde yağış olur ve yazlık mahsuller rahatlatır bizi” dedi.
Kuraklığın ayçiçeklerine etkisi olacağını belirten çiftçi İsmail Özkan ise, “Buğday ve mısırda verimli bir yıl yaşadık. Ancak ayçiçeği ve çeltikten endişe ediyoruz. Bu ürünlerin bu zamanlar yetişme zamanı. Eğer yakın zaman içinde yağmur yağmazsa büyük sorunlar yaşayabilir ve hasatta zarara uğrayabiliriz” diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!