Çete üyelerine rekor ceza istemi

Güncelleme Tarihi:

Çete üyelerine rekor ceza istemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 13:13

ADANA'da, ‘suç örgütü kurup ihalelere fesat karıştırmak, adam öldürmek, yaralamak, kaçırmak, gasp ve tehdit’ suçlamalarıyla yargılanan 36 çete üyesinden 5'i hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, diğer sanıklar hakkında da 6'şar yıldan 60'şar yıla kadar değişen hapis cezaları istendi. Aralarında Yüreğir İlçe Belediye Başkanı AKP'li Ömer Topçu'nun başdanışmanı ve Adana Demirspor Başkan Yardımcısı Mehmet Abacı, belediyenin Park Bahçeler Müdür vekili Şükrü Çevik ile İmar ve Fen İşleri Müdür Vekili Ali Rıza Ulaştırıcı'nın da bulunduğu 11'i tutuklu 36 sanık, Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

Haberin Devamı

Yüreğir Belediye Başkanı AKP'li Ömer Topçu'nun başdanışmanı olarak tanınan Adana Demirspor Başkan Yardımcısı Mehmet Abacı, yine aynı belediyede görevli Park Bahçeler Müdür Vekili Şükrü Çevik ile İmar ve Fen İşleri Müdür Vekili Ali Rıza Ulaştırıcı, ‘Şirinler Çetesi’ lideri Ziver Aksoy, çek senet çetesi lideri Menderes Kutlu'nun da aralarında bulunduğu büyük bir çete, 2 ay önce Adana Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ‘Sabun’ adı verilen operasyonla çökertildi. Operasyon kapsamında, önce Abacı, Çevik ve Ulaştırıcı ile birlikte 7 kişi yakalandı. Bu kişilerin ev ve evlerinde yapılan aramada 3 tabanca, çok miktarda mermi, 200 bin YTL'lik çek bulundu.

BELEDİYEDE BAŞINA SİLAH DAYAMIŞLAR

Yapılan soruşturmada, Abacı'nın müteahhit Halil İbrahim Özkan'dan alacağını tahsil etmek için Şükrü Çevik'e konuyu açtığı, bu kişinin de ‘cinayet’ suçundan ömür boyu hapis cezası bulunan Menderes Kutlu ile irtibata geçtiği, Kutlu'nun da Silifke Cezaevi'nden adamlarına Özkan'dan paranın tahsil edilmesi talimatı verdiği anlaşıldı. Kutlu'nun adamlarının da, Yüreğir Belediyesi'nde müdür olan Çevik'in odasında Özkan'ın başına tabanca dayayıp, 100 ve 150 bin YTL olmak üzere 2 senet imzalattırdıkları da ileri sürüldü. Özkan'ın şikayeti üzerine yakalanan 7 kişinin sorgulamaları sonrası operasyonu genişleten polis, şikayet ederek çetenin ortaya çıkmasını sağlayan Özkan'ın da aralarında bulunduğu 28 kişiyi daha yakaladı. Cezaevinde bulunan Kutlu ile birlikte çete operasyonundaki zanlı sayısı 36 oldu. Zanlılardan 11'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, diğerleri ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Cengiz Bal, iddianameyi hazırladı. Önümüzdeki günlerde Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak sanıklar, ‘çıkar amaçlı suç örgütü kurup, yönetmek; adam öldürmek; öldürmeye azmettirmek; kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak; senet gaspı; ihaleye fesat karıştırmak; adam yaralama; tehdit; suçluyu kayırmak’la suçlandı. Tutuklu yargılanacak olan ve ömür boyu hapis cezası istenen Abacı, tutuklandığı mahkemede suçlamaları kabul etmeyerek, “Ben Yüreğir Belediye Başkanı'nın danışmanıyım. Halil İbrahim Özkan'ı tanırım. İşlerimi yapardı. Menderes Kutlu'yu tanımam. Kimseye de zorla senet imzalatmadım” demiş, diğer zanlılar da suçlamaları kabul etmemişti.

Haberin Devamı

Çetenin bazı hastane ihalelerinde de etkili olduğu iddianamede yer alırken, çetenin kuruluşundan itibarenki serüveni de geniş şekilde anlatıldı.

SANIKLAR VE İSTENİLEN CEZALAR

Haberin Devamı

Erkan Aslan (27) ağırlaştırılmış ömür boyu ve 31 yıl hapis, Mehmet Batural (23) ağırlaştırılmış ömür boyu ve 21 yıl hapis, Orhan Kayhan (25) ağırlaştırılmış ömür boyu ve 6 yıl, Abdurrahman Tan (26) ağırlaştırılmış ömür boyu ve 6 yıl, Yılmaz Karataş (23) ağırlaştırılmış ömür boyu ve 6 yıl, Mehmet Murat Sarıhan (37) 57 yıl, Adnan Kolay (39) 57 yıl, Menderes Kutlu (40) 56 yıl, Şükrü Çevik (45) 44 yıl, Murat Gürbüz (37) 42 yıl, Çetin Kurt (51) 42 yıl, Mehmet Abacı (52) 38 yıl, Ali Rıza Ulaştırıcı (42) 38 yıl, Sadık Bulut (25) 33 yıl, Mehmet Doğruer (37) 21 yıl, Güner Gök (48) 21 yıl, Faruk Yergelen (49) 21 yıl, Ömer Can Kayhan (38) 21 yıl, Fatih Mazlum Kaynak (35) 21 yıl, Ramazan Aslancan (39) 18 yıl, Ümit Günay(26) 18 yıl, Tuncay İşlek (62) 18 yıl, Ercan Yıldız (35) 18 yıl, Halil İbrahim Altınışık (51) 18 yıl, İsa Enük (47) 18 yıl, Ömer Faruk Şimşek (49) 18 yıl, Arap Yaşar Sarıöz (37) 14 yıl, Mustafa Bozdemir (34) 13 yıl, Metin Gözedev (48) 12 yıl, Yaşar Cuma Kılıç (33) 6 yıl, Cengiz Tunç (37) 6 yıl, Ahmet Cemil Eken (39) 6 yıl, Coşkun Avgan (30) 6 yıl, Ziver Aksoy (37) 6 yıl, Uğur Aşık (30) 6 yıl ve Halil İbrahim Özkan 6 yıl hapis.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!