İlkler arasında veda resepsiyonu

Güncelleme Tarihi:

İlkler arasında veda resepsiyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 00:00

Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü görevini yürüten Namık Tan’ın İsrail’e büyükelçi olarak atanması üzerine Hürriyet Gazetesi yazarlarından Fatih Çekirge, Ankara’da bir resepsiyon düzenledi. Kavaklıdere Tenis Kulubü’ndeki resepsiyonda oldukça renkli anlar yaşandı.

Ankara’nın en önemli gazetecilerini biraraya getiren resepsiyonda Tan’ı şaşırtan bir de sürpriz vardı. Sürpriz şuydu : Bakan Gül, Namık Tan’dan habersiz son dakikada resepsiyona gelecekti. Hürriyet yazarı Çekirge ile birçok ’ilk’e sahne olan Ankara’daki veda resepsiyonunu konuştuk:

n Namık Tan’a veda için verdiğiniz resepsiyonda bir birçok ilk yaşandı. Bu resepsiyonun farkı neydi?

n
Evet birçok açıdan ilklerin yaşandığı bir geceydi. Şöyle biraz geriye doğru gidince 20 yılı aşan bir süre Ankara’da gazetecilik yaptım. Bu süre içinde birçok dışişleri sözcüsüyle çalıştık ve çoğuna resepsiyonlar verdim. Ama bu resepsiyonların hepsinde yalnızca mensup olduğum gazetenin yazarları ve muhabirleri davetliydi. Bu defa bir ilki gerçekleştirdik.

BAKANDAN SÜRPRİZ

n Nedir o ilk?

n
İlk kez, bütün gazetelerin temsilcileri muhabirleri ve yazarlarını davet ettim. Yani yaşanan medyatik bir rekabet değil arkadaşça bir buluşmaydı. Bu elbette ilk kez oluyor. Hatta gecenin esprisi de şuydu: Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le Büyükelçi Namık Tan’a bir sürpriz hazırladık. Tan, son dakikaya kadar Sayın Bakan’ın oraya geleceğini bilmiyordu. Hatta benim amacım Namık Tan ve eşinin dansı sırasında bakanın içeri girmesini sağlamaktı. Ama başbakan yardımcısıyla sürpriz yapmak kolay olmuyor daha Sayın Gül gelmeden haberi gelince sürpriz de yarım kaldı.

TAN’A BÜYÜK JEST

n Peki diğer ilk nedir?

n
Diğer ilk de şu: İlk kez bir dışişleri bakanı, bir büyükelçi için verilen resepsiyona böyle bir sürpriz yaparak katıldı. Gerçekten bu rastladığımız bir durum değil. Sayın bakan hem bize hem Tan’a çok büyük bir jest yaptı. Yıllardır tanıdığım Abdullah Bey’in zarafetidir bu.

n Peki Dışişleri Bakanı’nın bulunduğu ve onca gazetecinin katıldığı bir resepsiyonda hiç haber çıkmadı mı? Gazeteciler Sayın Gül’ü sıkıştırmadı mı?

n İnan hayatımın en zor resepsiyonuydu. Bakanın geleceğini anlayan arkadaşlar, bana sürekli olarak ne zaman geleceğini sordular, ben ise ilk kez masanın öbür tarafındaydım. Yani bugüne kadar hep haber peşinde koşup haber almaya çalışan ben, bu defa ilk kez resepsiyon sahibi olarak bakanın sorularla sıkıştırılmasını engellemek durumundaydım. Çünkü Sayın Gül, resepsiyona gelmeden önce Sayan Başbakanla çok özel ve acil bir toplantı yapmıştı. Bütün gazeteciler de bu toplantının içeriğini merak ediyordu. Kavaklıdere Tenis Kulubü’nün kapısında bakanı karşıladığımda şöyle dedim: "Ankara’nın en önemli gazetecileri içeride. Bir soru yağmuruyla karşılaşabilirsiniz. Ben elimden geleni yapacağım." Bakan da gülerek "E beni korursun artık" dedi. Gerçekten de içeride birkaç soruyla yetinildi. Bu da meslektaşlarımın zarafetiydi.

DUYGUSAL ANLAR

n Peki konuşmalar?

n
Şu kadarını söyleyebilirim ki çok duygusal anlar yaşandı. Özellikle binlerce soru karşısında dimdik duran Namık Tan, elinde mikrofonla bizlere konuşurken sesi titriyordu. Eşi Fügen’in elini tuttu, bırakmadı. İyi bir veda konuşmasıydı. Bakan Gül ise hem Namık’a olan sevgisini dile getirdi hem de gerçekten dünyanın en zor bölgesi olan İsrail’de yapacağı büyükelçilik görevinin altını çizdi.

n Çok neşeli bir gece olmuşa benziyor...

n
Evet, çok güzel danslar edildi; iyi bir müzik vardı, iyi eğlendik. Hatta Namık Tan’ın eşi Fügen’in sesine de hayran kaldık. Namık, iyi arkadaşımdır İsrail’de de başarılarını bekliyoruz. n OlcayPINAR

KİMLER KATILDI

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, Ankara Valisi Kemal Önal, Dışişleri eski sözcüleri Necati Utkan ve Ömer Akbel, Paris Başkonsolosu Aydın Sezgin, Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Başbakan Başmüşaviri- ABİG Başkanı Ahmet Sever ve eşi Ayşen Sever, Murat Esenli (Dışişleri Amerika Dairesi), Namık Tan’ın eşi Fügen Tan ve kızı Aslı.

Gazeteciler: Mustafa Karaalioğlu (Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni), Melih Meriç (Habertürk Genel Yayın Yönetmeni), Fikret Bila (Milliyet Ankara Temsilcisi), Aslı Aydıntaşbaş (Sabah Ankara Temsilcisi), Erdal Sağlam (Referans Ankara Temsilcisi), Murat Yetkin (Radikal Ankara Temsilcisi), Murat Çelik (Bugün Ankara Temsilcisi), Mustafa Ünal (Zaman Ankara Temsilcisi), İsmail Küçükkaya (Akşam Ankara Temsilcisi) Mustafa Balbay (CumhuriyetAnkara Temsilcisi) Mehmet Ocaktan (Yeni Şafak Ankara Temsilcisi), Taki Doğan (Habertürk Ankara Temsilcisi), Faruk Bildirici (Hürriyet Ankara Temsilci Yardımcısı), Metehan Demir (Sabah Ankara Temsilci Yardımcısı), Yavuz Oğhan (CNN Türk Ankara Haber Müdürü), Deniz Zeyrek (Radikal Ankara Haber Müdürü), Uğur Şefkat (NTV İstihbarat Şefi), Uğur Ergan (Hürriyet Diplomasi Muhabiri), Serkan Demirtaş (Radikal Diplomasi Muhabiri), Utku Çakırözer (Milliyet Diplomasi Muhabiri), Osman Sert (CNN Türk Diplomasi Muhabiri), Evren Mesci (Sabah Diplomasi Muhabiri).

Gül :Göndereyim mi diye çok düşündüm

KAVAKLIDERE Tenis Kulübü’ndeki kokteylde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Tan’la ilgili özetle şunları söyledi:

"Namık Tan, hem siz basın mensuplarının, hem de bizlerin çok sevdiği bir arkadaşımız. Kendisi gerçekten zor dönemlerde, çok önemli bir görev yürüttü. Türkiye’nin hem içeride, hem de dışarıda sesi oldu. Bu başarısından dolayı kendisini göndersek mi, gördermesek mi diye çok düşündüm ama, ’gönderelim de biran önce erkenden gelsin’ kararına vardım. Aynı şeyi Gürcan Türkoğlu (Bakan eski başdanışmanıyken Tahran Büyükelçiliği’ne atandı) için de düşünmüştüm. Namık Tan çok önemli bir yerde görev yapacak. Bu görevinde başarılarının daha da artarak devam edeceğinden hiç şüphem yok. Kendisine, değerli eşi Fügen hanıma ve tüm ailesine güle güle diyorum."

Tan da yaptığı konuşmada, Ankara’da görev yaptığı sürece basın mensuplarıyla karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde güzel bir dönem geçirdiğini belirtti ve Bakan Gül’e bu dönemde kendisine verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Sözcü Tan, eşi Fügen Tan’ın gösterdiği anlayışın da görevini başarıyla yürütmesine büyük katkı sağladığı ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!