Üç kar şehrinden üç genç Olimpiyatlara gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Üç kar şehrinden üç genç Olimpiyatlara gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2002 02:04

Türkiye Kış Olimpiyatlarında hiçbir başarı elde edemeyen bir ülke. Üstelik yılın büyük bölümü kar altındaki onca yüksek dağlarına karşın! Bugüne kadar Türk sporcular madalya yüzü göremedikleri gibi son sıralardan da kurtulamadılar. 8-24 Şubat arasında ABD'nin Salt Lake City şehrinde yapılacak Olimpiyatlara Türkiye Kars, Erzurum ve Muş'tan üç kayakçıyla katılıyor.

Bu seferki değişiklik bu üç genç kayakçının Uluslararası Kayak Federasyonu FIS'in desteğiyle son ayları yurt dışında kamp yaparak daha sistemli bir çalışma içinde geçirmiş olmaları. Belki derece beklemiyorlar ama Türkiye'nin bugüne kadar bir Kış Olimpiyatı’nda alabileceği en iyi sonuca ulaşmayı umut ediyorlar.

Kapıları fırtına gibi geçen Avusturyalılar, İsviçreliler, Fransızlar ve Norveçliler'in altın madalya mücadelesini ekran başında gıptayla izlerken Türk sporcuların ihtiyatla, yavaş yavaş kayarak finiş çizgisini geçtiğini uzun yıllar izledik. Afrikalı sporcuların bile gerisinde bitirilen yarışlar kayak sporunun iyice ihmal edildiğini ve bir zengin faaliyeti olarak kaldığını gösteriyordu.

18. Kış Olimpiyatları gelecek cuma ABD'nin Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde başlıyor. İki hafta sürecek oyunlarda Türkiye sadece kayak dalında ve üç sporcuyla temsil edilecek. Alp disiplininde Atakan Alaftargil (25), kuzey disiplininde Sebahattin Oğlago (17) ve Kelime Aydın (19) bugüne kadarki dereceleri biraz olsun unutturmaya çalışacak. Üç sporcu geçmiş dönemlerin tersine son aylarını yurt dışında yabancı sporcular ve antrenörler eşliğinde kamp yaparak geçirdi. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erdoğan Üstünsoylu Uluslararası Kayak Federasyonu FIS'in bu sezon kayak sporunun gelişmesi için Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir grup ülkenin sporcuları için kamplar düzenlediğini belirtiyor: ‘‘Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) de katkısıyla yaptığımız bu kampların semeresini ABD'de almayı planlıyoruz. İstediğimiz bütçeye sahip değiliz. 2002'de 900 milyar liralık talebimize karşın 500 milyarlık bir bütçe verildi. Sponsor arayışlarımız da Telsim dışında henüz sonuç vermedi.’’

Üstünsoylu kayakta yeni bir atılım yapmak istediklerini belirtiyor: ‘‘Çeşitli şehirlerde yedi-sekiz yaşındaki ilköğretim öğrencilerinin yetiştirileceği kayak spor okullarını faaliyete geçiriyoruz. Sarıkamış, Bitlis, Isparta'da ilk örnekler açılmak üzere.’’


SLALOMCU ATAKAN ALAFTARGİL (25)


Erzurum'un plaka numarası 25'i tutturmayı umuyorum


Salt Lake City'de slalom dalında yarışacak Atakan Alaftargil (25) Erzurumlu kayakçı bir aileden geliyor. Aile Palandöken Polat Renaissance Oteli'nde bir dükkan işletiyor. Altı yaşından beri kayakla haşır neşir. Çocukluğundan itibaren Türkiye Şampiyonası'na katılıyor. Üç ağabeyi de geçmiş yıllarda kayakla uğraşmış ve milli takıma kadar yükselmişler. Atatürk Üniversitesi Spor Yüksekokulu mezunu olan Atakan Alaftargil'in kayak ve snowboard antrenörlüğü belgesi var. Abisi Arif Alaftargil dört yıl önce Nagano'daki Kış Olimpiyatları'nda slalomda 29. sırayı aldı. Geçen yıl Avusturya'nın Sankt Anton kentindeki Dünya Şampiyonası'na katıldı, slalomun birinci ayağında elenmekten kurtulamadı. Ama bu kez üç ay boyunca İtalya, Avusturya ve Norveç'te kamplara katıldı ve çok daha umutlu: ‘‘Şimdiye kadar bu derece başarılı bir kamp dönemi geçirmemiştim. Doğrusu 20.likle 25.lik arası bir derece almayı umut ediyorum. Erzurum'un plaka numarası 25'i tutturursam başarılı sayılırım. Bir sonraki Olimpiyatlara kadar devam etmeyi planlıyorum. Belki 2006'da Torino'da daha iyi bir derece elde edebilirim.’’


KARSLI KELİME AYDIN (19)


Beyaz oyunlara katılan ilk Türk kadın sporcu


Beyaz oyunlarda Türkiye'yi temsil edecek ilk kadın sporcu. Eski adıyla mukavemet kayağı şimdiki adıyla da kayaklı koşu dalında yarışacak. Kars'ın Selim ilçesinde doğan Kelime Aydın yedi yıldır kendi bölgesinde yarışıyor. O da Olimpiyatlar’dan önce İtalya, Polonya ve Rusya'daki kamplara katılmış. Kelime'nin babası Zeki Aydın dertli. Kızını kendi çabasıyla önce atletizme sonra da kayağa yönlendirdiğini anlatıyor: ‘‘Çocuğumun okumasını istiyorum, spora devam etmesini istiyorum. Orada 65 milyonu temsil edecek. Ama desteğe ihtiyacımız var. Çitfçi halimle kendi imkanlarımı sonuna kadar kullandım.’’ Kelime Aydın geçen sene liseyi bitirdikten sonra ÖSYM'ye girmiş ama kazanamamış. İmkan verilirse dersaneye gidip spor yüksekokuluna kaydolmak istiyor. Federasyon Başkan’ı Erdoğan Üstünsoylu Kelime Aydın'ı spor yüksekokuluna göndereceklerini açıklıyor. Salt Lake City'de 10 km ve 30 km klasik stilde, 15 km km serbest stilde ve 1,5 km sprintte yarışacak. 9 Şubat'tan 24 Şubat'a kadar yoğun bir takvim bekliyor onu.


MUŞLU SEBAHATTİN OĞLAGO (17)


Takımın en genci


Üç kişilik milli takım kadrosunun en genç üyesi. Altı yıl önce Muş'ta başlamış kayağa. Vali, belediye başkanı, okuduğu teknik lisenin desteğiyle devam etmiş. Ağabeylerinden ikisi kayak, birisi güreşle uğraşıyor. Olimpiyat'ta iki hafta boyunca 15 km ve 50 km klasik, 30 km serbest ve 1,5 km sprintte yarışacak. ‘‘Türkiye'de olmayan sistemli çalışma fırsatını yurtdışında bulduk. Dokuz aydır Olimpiyatlar için hazırlanıyoruz. Orada marşımızı söyletmek, bayrağımızı dalgalandırmak isteriz’’ diyor. Bu çalışmayı sürdürebilirse, 2006'da daha büyük hedeflere ulaşabileceğini düşünüyor.

Pazar günü önce Japonya'nın Sapporo ketinde son bir hazırlık kampına katılacak Türk kafilesi Olimpiyatlar'ın açılışından birkaç gün önce Salt Lake City'e varacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!