Din zirvesinde gerilim

Güncelleme Tarihi:

Din zirvesinde gerilim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2006 00:00

Dün Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayan Dünya ve Din Liderleri Kongresi Yahudi-Müslüman gerilimine sahne oldu. Aşkenazi Hahambaşı Metzger, "Kaçırılan İsrail askerleri için İslam liderleri çağrı yapsın" diye çıkış yaptı. Bunun üzerine El Ezher Şeyhi Muhammed Seyid Tantavi "İslam bir barış dinidir ama, biri sizi evinizden sürmüşse, kendinizi savunma hakkınız var demektir" dedi.

İLKİ 2004 yılında yapılan Dünya ve Din Liderleri Kongresi’nin ikincisi, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Barış ve Uzlaşma Piramidi’nde, dünyanın her köşesinden gelen 40’ı aşkın siyasi ve dini liderin katılımıyla başladı. Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Budist, Taoist, Şintoist ve Hindu liderlerin katıldığı kongrede, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu da üst düzeyde temsil edildi. Ev sahibi Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in konuşmasıyla açılan "Din, Kültür ve Uluslararası Güvenlik" konulu kongrede tüm liderler hoşgörü ve barış mesajları verirken, İsrail’in Aşkenazi Hahambaşısı Yona Metzger’in çıkışı ilk güne damgasını vurdu.

Üç yıl önce hahambaşılığa atanmasının ardından farklı zamanlarda dört erkeğe cinsel tacizde bulunduğu İsrail basını tarafından ortaya atılan Hahambaşı Metzger, liderlerin "suya sabuna dokunmayan" barış mesajları arasında söz alarak, Hizbullah tarafından kaçırılan üç İsrail askerinin fotoğraflarının bulunduğu bir kağıt çıkardı. Metzger, kağıdı katılımcılara doğru tutarak, "İslam liderlerinin bu insanların serbest kalması için çağrı yapmaları gerekir" dedi. En azından Kızılhaç’ın kaçırılan askerleri ziyaret etmesine izin verilmesi gerektiğini savunan Metzger, "Ben de söz veriyorum, karşı tarafın (Lübnan ve Filistin) mahkumları için de elimden geleni yapacağım" diye konuştu. Metzger ardından Nazarbayev’e dönerek bir Tevrat uzattı ve bunun askerlere iletilmesini rica etti.

TANTAVİ’DEN CEVAP

Hahambaşı’nın bu beklenmedik çıkışı, özellikle Müslüman liderleri zor durumda bırakırken, salonda kıpırdanmalar oldu. Hahambaşı Metzger’den hemen sonra Mısır’daki El Ezher Üniversitesi Rektörü Şeyh Muhammed Seyid Tantavi söz aldı. Tantavi, konuşmasının ilk bölümünü önündeki metinden okuduktan sonra, Metzger’e döndü. İslam’ın bir "barış dini" olduğunu vurgulayan Tantavi, "Ama biri sizi evinizden, yurdunuzdan sürmüşse, bunu yapanlara karşı kendinizi savunma hakkınız var demektir" diyerek Metzger’e üstü kapalı bir cevap verdi. Tantavi’nin konuşmasının ardından liderler, "hararetli" konulara girmemeye özen gösterdi. Kongre, bugün yayınlanacak sonuç bildirgesiyle sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!