GeriSeyahat Antalya’nın gözleme cumhuriyeti Akdamlar Köyü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Antalya’nın gözleme cumhuriyeti Akdamlar Köyü

Antalya’nın gözleme cumhuriyeti Akdamlar Köyü

Türkiye’nin, hatta dünyanın dört bir yanından insanlar tatil için Antalya’ya akın ederken, Antalyalıların da haftasonu için şehirden kaçtığı bir yer var: Akdamlar Köyü. Namı diğer "Gözleme Cumhuriyeti"nde, köy ürünleri ve gözlemeden oluşan kahvaltının tadını çıkarabilir, orman içinde yürüyüşler yapabilir, köylülerin yetiştirdiği ürünleri satın alabilirsiniz.

Çıldırtan trafik, çevre ve gürültü kirliliği, yoğun iş temposunun stresiyle insanların kendini doğaya bırakma ihtiyacı, artık yalnızca İstanbul’a mahsus olmaktan çıktı. Sürekli büyüyen, binlerce göç alan Antalya’da yaşayanlar da, hafta sonlarında tüm bunları geride bırakacakları yerler aramaya başladı. Narenciye bahçelerinin, plajların tek tek parsellenerek yerini beton binalara bırakması, Antalyalıları haftada bir gün şehrin dışına çıkmaya zorluyor. Turizmiyle, sanayisiyle sürekli gelişen kentte, huzurlu saatler geçirip, temiz hava almak için kendini doğaya atanların sayısı hızla artıyor.

YOL KENARI ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Şehir merkezine en yakın alternatiflerden biri Akdamlar Köyü. Gün geçtikçe daha da büyüyor. Cumhuriyet Meydanı’ndan 15 km uzaklıktaki köyde, bundan 5 yıl önce birkaç köylünün mütevazı barakalarda sac böreği yapıp satması ile başlayan hizmet, bugün minik bir endüstri haline geldi. Çoluğunu çocuğunu, eşini sevdiğini alıp arabasına atlayan buraya geliyor. Ziyaretçiler, onlarca barakada sac böreği yapan, evinin bahçesinde yetiştirdiği meyve sebzeyi, ucuz tekstil ürünlerini satan bir ’yol kenarı alışveriş merkezi’ ile karşılaşıyor.

FESLİKAN YAYLASI ALTINDA

Çakırlar’dan Saklıkent’e sapmadan düz devam ederseniz, burayı görebilirsiniz. Çakırlar ile Geyikbayırı arasında, zirvesi bulutlardan görünmeyen Feslikan Dağı’nın yanı başında bulunuyor. Anlayacağınız gibi yemyeşil dağları, yaylaları görebileceğiniz ormanlık bir alan. Kötü asfaltlanmış yolun sağında ve solunda gözlemeciler, pazarcı köylüler var. Gözlemeler, odun ateşi kullanan küçük toprak fırın üzerine koyulmuş sac tepsiler üzerinde pişiyor. Ispanaklısı, peynirlisi, patateslisi 2, kıymalısı 2,50 YTL. 20 bardak çıkan demlik çay 5 YTL’ye satılıyor. Demlikler, alçıyla doldurulup içinde kömür yakılan zeytinyağı tenekeleri üzerinde geliyor.

Lüks restoranların, 5 yıldızlı otellerin sunduğu brunch keyfi, burada da yaşanıyor. Haftasonu özellikle ilk sırada bulunan gözlemeciler tıka basa dolu. Biraz daha ilerlerseniz, Bucaklı Aydoğan Gözleme sessiz ve sakinliği tercih edenlerin adresi. Üç köylü kadın hamur açarken, biri de pişiriyor. Köy malzemelerinden oluşan nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz. Gözlemenin yanında gelen söğüş, peynir, zeytin, pekmez, bal, afiyetle yeniyor. İsteyen bazlamayı da tercih edebilir. Bazlamanın içine malzeme konulmasını isterseniz, 2 YTL ödüyorsunuz.

TAZE SEBZE VE MEYVELER

Kahvaltı, dev çam ağaçlarının altına tahtadan kurulmuş localarda yapılıyor. Bu sırada çocuklar, salıncaklara ya da hamağa binip eğleniyor. Kahvaltı bitince ormanlık alanda yürüyüşler yapılıyor. Giderken de evin mutfağına taze meyve sebze alınıyor. Şu an revaçta olan ürün, 800 gramı 3,50 YTL’ye satılan çilekler. Satılan ürünlerin çoğunluğu, satıcının kendi üretimi. Bazı tezgahlarda, talebe karşılık verebilmek adına halden alınmış ürünler de var. Alışveriş keyfi de bitince, haftanın yorgunluğu ve stresini atanlar arabasına atlayıp evinin yolunu tutuyor.

NASIL KURULDU

İlköğretim okulu öğretmeni Ömer Kan, Duraliler Köyü’ne tayin olunca, Gözleme Cumhuriyeti’nin tohumları da atılmış oldu. Baba Kan okula giderken, oğulları Erhan ve Şenol Kan ise Akdamlar, Hacısekililer ve Körler Köyleri’nin bitiştiği ortak meydanda meyve sebze satmaya başladı. Diğer köylüler de burada satış yapmaya kalkışınca, alan pazar yerine dönüştü. Ömer Kan’ın eşi Kezban Kan da 1998 yılında boş durmayıp bu alanda gözleme yapıp sattı. Gösterilen ilgi doğrultusunda küçük bir baraka kuruldu. Kezban Kan, mekanının adını Kezban Yengenin Yeri koydu. Şimdi burada 30’a yakın gözleme barakası ve köy ürünleri satan köylülerin geldiği küçük bir pazar yeri bulunuyor.

NASIL GİDİLİR

Bölgeye toplu taşıma araçları gitmiyor. Antalya merkezinden buraya gitmek için tek yol var. İller Bankası Kavşağı’ndan Çakırlar Yolu’na sapıp, yolu takip etmelisiniz. Saklıkent Kayak Merkezi’ne giden yola kadar, sağlı sollu kendin pişir kendin ye tarzı restoranlar bulunuyor. Cumhuriyet Meydanı’ndan 15 km kadar gittikten sonra karşınıza ’Gözleme Cumhuriyeti’ çıkacaktır.
False