Çocuklara fast food doğum günü 6 milyon YTL’lik pazar yarattı

DOĞUM günü partileri, evlerden fast food restoran zincirlerine kaydı. Geçen yıl, 10 bini McDonald’s ve Burger King’de olmak üzere 15 bin parti, restoran zincirlerinde gerçekleşti, böylece 6 milyon YTL’lik pazar doğdu.

Çocuk mönülü, palyaçolu, konfetili, oyuncak hediyeli doğum günü partileri, iştah kabarttı. Pastadan pay kapmak isteyen "parti evleri" açtı, sayısı 50’yi buldu.

ÇALIŞAN ailelerin yoğun iş temposu yüzünden doğum günlerini evlerden hamburgercilere kaydırması, fast food restoran zincirlerinin iş hacminde 6 milyon YTL’lik artışa neden oldu. McDonalds, Burger King, Dominos Pizza, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut gibi zincirlerin hazırladığı çocuk mönülü, palyaçolu, konfetili, oyuncak hediyeli "doğum günü pastası"ndan, pay kapmak isteyenler, soluğu "parti evi" açmakta aldı. Son bir yıl içinde İstanbul’da açılan parti evlerinin sayısı, 12’den 30’a yükseldi. İstanbul’la başlayan parti evi açma merakına, diğer iller de yakalandı. Parti evi sayısı daha şimdiden 50’ye ulaştı.

35 BİN PARTİ: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, 3 ile 12 yaş grubu arasındaki çocukların doğum günü partileri için zaman ayıramayan ailelerin geliştirdiği "çocuk mönülü parti"ler, McDonalds ve Burger King’le başladı. Fast food zincirleriyle birlikte çocuk mönülü bu partiler de yaygınlaştı. Sadece fast food restoran zincirlerinde düzenlenen doğum günü partilerinin sayısı, yılda 15 bini buldu. Bu peş peşe açılan parti evleriyle birlikte 35 bine ulaşıyor.

SINIRSIZ OYUN OLANAĞI: Gerek fast food restoran zincirleri, gerekse parti evleri olsun, doğum günlerinde çocuklara özel aktiviteler hazırlıyor. Animasyondan balon havuzuna, konfeti yağmurundan konuklara sürpriz hediyelere kadar birçok seçenek sunuluyor. Bu seçenekler, parti evlerinde kung fudan bale derslerine, playstation da oyun turnuvasından yüz boyamaya kadar uzanabiliyor. Özellikle çalışan anneler tarafından tercih edilen bu partiler, 20-25 kişilik gruplar halinde gerçekleştiriliyor. Doğum günü partilerinin maliyeti de davetli çocuk sayısı ve seçilen pakete göre değişiyor. Bu da, 200 YTL’den başlayıp, 1000 YTL’ye kadar çıkabiliyor.

ORTALAMA 25 KİŞİ: Doğum günü partilerinde McDonalds ve Burger King başı çekiyor. Geçtiğimiz yıl sadece McDonald’s’ta 4 bin 500, Burger King’de de 6 bin doğum günü partisi kutlandı. Partilerde çocuklarla ilgilenen fast food görevlileri oluyor. Velilere de sıcak içecek ikramında bulunuluyor. Parti evlerindeki doğum günü kutlamalarında ise çocuklar ve büyükler ayrı mekanlarda eğleniyor. Çocuklar seçtikleri temaya göre süslenen odada eğlenirken, veliler farklı bir ortamda ağırlanıyor. Anneler parti sırasında kamerayla çocuklarını izleyebiliyor.

Hangi partinin mönüsünde ne var

MCDONALD’S: Doğum günü partileri için 3 farklı seçenek sunuluyor. Mini pakette çocuklara küçük hediyeler veriliyor. Mönü fiyatına ek olarak, 25 YTL servis ücreti alınıyor. Pasta için 25 YTL, animatör için de 100 YTL talep ediliyor. Standart pakette mini pakete ek olarak, bir adet pasta ve büyüklere sıcak içecek ikramı da yer alıyor. Bu kez servis ücreti 75 YTL oluyor. 20 kişiye kadar 275 YTL olan Delüks Pakette ise davetlilere bir adet mönü veriliyor. Davetli sayısına göre pasta servis ediliyor. Fiyata animatör de dahil ediliyor.

BURGER KING: Burger King’in doğum günü paketinde, mönü fiyatlarının dışında herhangi bir ek ücret talep edilmiyor. Davetiye, isimlik, mekan süslemeleri, balon, bayrak ve karton taçlar ücretsiz olarak veriliyor. Ayrıca, organizasyon boyunca çocuklarla ilgilenen hostes ve dışarıdan getirilen pastanın servisi için de bedel talep edilmiyor.

KFC:
İstanbul’da 2 restoranda çocuklar için doğum günü partisi organize eden Kentucky Fried Chicken’ın özel doğum günü paketlerinin içinde oyuncaklar, şapkalar, balon ve özel doğum günü davetiye kartları bulunuyor. KFC’de ek ücret karşılığında animatör, özel oyunlar gibi hizmetler de sunuluyor. Parti sırasında çocuklara çizgi film yayını yapılıyor.

PİZZA HUT: Hediye oyuncaklar, boyama kağıtları, şapkalar, balon ve özel doğum günü davetiye kartları standart mönü fiyatına dahil ediliyor. Açık büfe; sınırsız pizza, spagetti, sarmısaklı ekmek ve çorbadan oluşan doğum günü paketinin kişibaşı fiyatı, 9.90 YTL olarak uygulanıyor.

İstanbul Modern de doğum günü partilerine açıldı

İSTANBUL Modern Sanat’ta 3 aşamada gerçekleştirilen doğum günü partisinde çocuklar, Kalıcı Sanat Sergi Müzesi’ni eğitmenler eşliğinde geziyor. Eğitim odasında sanat uygulaması yapılıyor. Davetliler, doğum günü çocuğuna sürpriz hediye hazırlayıp, pastalarını yiyor. İstanbul Modern Sanat’ta 15 kişilik bir partinin bedeli ikramlar hariç 400 YTL’yi buluyor.

Parti evlerine talep artıyor

The Play Barn yetkilileri, "Biz her yıl 6 ofisimizde 1500’e yakın parti gerçekleştiriyoruz. Şu anda pazar hakimiyeti İstanbul’da bulunuyor. Ancak, İzmir ve Ankara’dan da büyük talep geliyor. Bu talep, parti evlerinin kısa sürede Anadolu’da da yayılmasını sağlayacak" dedi.

Parti ortalama 2 saat sürüyor

Karnaval Partievi Genel Müdürü Selma Coşkuntuna, "Sihirbaz gösterisi, video ve fotoğraf çekimi gibi hizmetler bu talebe bağlı olarak verilebiliyor. Partiler ortalama 2 saat sürüyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları