GeriSeyahat Mordoğan, Göcek ve Adrasan üçgeninde balık avı turları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mordoğan, Göcek ve Adrasan üçgeninde balık avı turları

Mordoğan, Göcek ve Adrasan üçgeninde balık avı turları

Yurtdışında, özellikle ABD ve Rusya’da popüler olan sportif balıkçılık, ülkemizde de git gide yaygınlaşmaya başlıyor. Her ne kadar bizdeki turlar onlar kadar gelişmiş ve profesyonel olmasa da, balık avlamak isteyenler için daha çok alternatifin oluştuğu bir gerçek. Şu anda balık avı düzenleyen üç şirket dikkati çekiyor.

Fethiye koylarında açık deniz avcılığı yapan Seafari, Adrasan’da yarım ve tam gün olmak üzere iki ayrı tur düzenleyen Deep Fishing ile Mordoğan’a günübirlik tur düzenleyen Cem Liman. Hangi tur neleri kapsıyor sizin için araştırdık. Katılmak için balıkçılıktan anlamak veya ekipman sahibi olmak gerekmiyor.

AÇIKLARDA BÜYÜK BALIK TUTMAK MÜMKÜN

Seafari, Necmettin Yay ve Cem Özdemirci’nin 2003 yılında kurduğu, onların deyişiyle ’Türkiye’de amatör balıkçılığı geniş kitlelere öğretmek, tanıtmak ve sevdirmek amacı ile oluşturulmuş bir konsept". İstanbul Bostancı’daki mağazalarında her türlü deniz ve balıkçılık ürününü satıyorlar. Fethiye Körfezi’nde balık avı turları düzenliyorlar.

Seafari’nin bünyesinde şu anda ava çıkmaya hazır 2 tekne var. Tekneler, açık deniz balıkçılığına uygun, her türlü navigasyon ekipmanına sahip. Karadan 30 mil açılabiliyorsunuz. Diğer turlardan en büyük farkı da bu. Açıklara
/images/100/0x0/55eb294cf018fbb8f8af496a
giderek daha büyük balık avlamayı hedefliyorlar.

Bu turla iki çeşit avcılık yapılabiliyor. İlki, tekne giderken olta atılarak yapılan seyirtme avcılığı. Bir de profesyonel ekipman kullanılarak yapılan dip avcılığı var.

Seyirtme avcılık ile açık denizde kılıç, orkinos, baraküda, akya gibi balıklar tutabilirsiniz. Dip avcılığı ise mercan, karagöz, lahos, orfos, sinarit, çipura, fangri, köpekbalığı avlama şansı veriyor.

Turlara katılmak için ekipmanınız olması, ya da balıkçılıktan anlamanız gerekmiyor. Bilmeyenlere çok kısa sürede avlanmayı öğretiyorlar. Yeni bir cep telefonunun fonksiyonlarını çözmek kadar kısa sürüyor.

Turlar ağırlıklı olarak tek bir bölgeye, Fethiye Körfezi yakınlarındaki Göcek’e yapılıyor. Balık açısından en zengin bölgenin burası olduğunu söylüyorlar. En fazla 4 kişilik ekiplerle katılabilirsiniz. Günübirlik, iki üç günlük veya bir hafta süren turlar var. Firma, konaklama hizmeti vermiyor. Ama bir günden uzun süren programlarda teknede konaklayabilirsiniz.

Günde 8 saat süren ve maksimum 4 kişiyle yapılan açık deniz turunun fiyatı ekipman dahil 1200 dolar. Dip balıkçılığı 800, kıyı seyirtme balıkçılığı 600 dolar. Hava ve deniz koşulları uygun olduğu sürece her mevsim yapılabilir.

ADRASAN’DA ORFOZ BOL

Balık avı turu düzenleyen bir diğer firma Deep Fishing. Kurucuları Menderes Yahşi ve Attila Bal. Avlanmak için Antalya’nın Kumluca İlçesi’ne bağlı Adrasan’a gidiliyor. Çevresi çam ağaçları ile kaplı bir koya sahip Adrasan, Olympos’a yakınlığıyla da biliniyor. Bölgede mevsimine göre akya, sarıkuyruk, orfoz, sinarit, yazılı orkinos, torik, palamut, baraküda (iskarmoz), levrek ve zargana avlamak mümkün. Özellikle 5-40 kg arasında değişen ağırlıklarıyla akya, sarıkuyruk ve orfoz avlamak insanda adrenalin patlamasına neden oluyor.

Adrasan’a balık avı turları mayıs itibariyle başlıyor. Kışın veya bahar aylarında da talebe ve havanın durumuna göre tur düzenlenmesi olası. Şirketin iki ayrı balık avlama turu var: Yarım günlük tur ile tam günlük tur. Yarım günlük turda katılımcı sayısı 2 ve üzerinde olduğunda kişi başı 50 YTL. Tek kişi için 75 YTL alıyorlar. Tam günlük turda teknedeki katılımcı sayısı 2 ve üzerinde olduğunda kişi başı 75 YTL, tek kişi 110 YTL alıyorlar.

Balık avına isterseniz izleyici olarak da katılabilirsiniz. Yarım gün için 15, tam gün için 20 YTL ödeyip izleyici olabiliyorsunuz. 5.60 metre boyunda kamarasız fiber bir tekne kullanılıyor. Kalabalık katılımlarda 2-3 tekne ile ava çıkılıyor. Önce torik, palamut veya zargana avlanıyor. Uygun yemlik balıkları tutana kadar sırtı çekme yöntemi kullanılıyor. Bu zaman dilimi Adrasan manzarası eşliğinde kahvaltı etmek için de kullanılabilir. Saat 9.00’dan sonra uygun yemlik balığı bulma olasılığı daha fazla. Bu da büyük el oltalarla avlanma zamanının gelmesi demek.

Tura katılmak için ekipmanınızın olmasına gerek yok. Tur şirketi size gerekli ekipmanı sağlıyor. Normalde bir tekneye en fazla 3-4 kişi alınıyor. Size ve yakınlarınıza, katılımcı sayısı 4’ü geçmediği sürece özel turlar da düzenlenebiliyor. Balık avı esnasında tutulan balıklar teknedeki katılımcılar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Saatler talep ve balık durumuna göre esneyebiliyor.

Ücretlere Adrasan’a ulaşım dahil değil. Antalya otogardan Adrasan’a gitmek için Çiçek Tur minibüslerini kullanabilirsiniz. Eğer isterseniz firma, 65 Euro transfer ücreti karşılığında sizi Antalya Havaalanı’ndan da alıyor. Konaklama giderleri de paket tur fiyatına dahil değil. Konaklamak için Adrasan’daki herhangi bir oteli tercih edebilirsiniz. Firmanın, Aybars Otel’le yaptığı özel bir indirim anlaşması var.

KENDİ TEKNESİYLE HAFTA SONLARI TUR DÜZENLİYOR

Cem Liman, İzmir’de yaşıyor ve kendi dört kişilik teknesiyle Mordoğan’a balık avı turları düzenliyor. Mordoğan, İzmir’in Ege Denizi’ne olan uzantısı Karaburun Yarımadası’nın ortasında yer alıyor. Cem Liman bu işi tamamen hobi amaçlı yapıyor.

Mordoğan’a sabah ve akşam suyu olmak üzere iki ayrı zaman diliminde tur düzenleniyor. Sabah suyu turu için 06.00’da Mordoğan’dan hareket edilmesi gerekiyor. Akşam suyu turları ise 13.00’te başlıyor. 30-60 dakika içinde gidilecek av yerine varılıyor. Bu tura katılmak için balıkçılık konusunda çok da bilgili olmanız gerekmiyor. Teknenin kaptanı Cem Liman’dan yemlerin kesilmesi, temizlenmesi, oltaya takılması ve diğer konularda yardım alabilirsiniz.

Mordoğan’da bu aylarda mercan, karagöz, özellikle yazları kalamar, aralık-ocak arası ise çipura avlamak mümkün. İsteyenler hafta için de tur organizasyonu talep edebilir. Sabah ve akşam suyu olmak üzere her iki turun fiyatı da 80 YTL. Tekneye istediğiniz yiyecek ve içeceği getirebiliyorsunuz. Tur boyunca kahve veya çay, müessesenin ikramı. Konaklama giderleri bu fiyata dahil değil. Eğer İzmir dışından katılmak isterseniz, konaklama organizasyonunu kendiniz yapmak zorundasınız.

ÖNEMLİ NOTLAR

Yanınıza mutlaka güneşten korunmak için koruyucu krem ve şapka alın.

Tura çıkıldıktan sonra demir attığınız koylar dahil herhangi bir yerden alışveriş yapamayacağınız için ve genellikle tur kapsamında sadece sandviç, çay ve kahve ikramı olduğu için yanınızda zevkinize göre iyi hazırlanmış bir yemek sepeti bulundurun.

Bazı koylarda yazın denize girme olasılığı var. Mayonuzu yanınıza almayı unutmayın.

Deniz tutmasına karşı ilaç bulundurun.

Balık avlarken sabah suyu için balığın en verimli olduğu zaman, güneşin doğuşundan hemen önce başlayan ve 11.00’e kadar devam eden zaman dilimi. Akşam suyu için ise 15.00’ten güneşin batımına kadar olan zamanı kullanmanız gerekiyor.

GEREKLİ TELEFON VE ADRESLER

Seafari: Huzurhoca Cad. Doğanay Sok. No:1/5 Parlar İşmerkezi İçerenköy/Bostancı Tel: (216) 574 82 06

Deep Fishing (Adrasan İnternet Cafe ve Yat İşletmeciliği): Çavuşköy beldesi sahili Sarıkavak Cad. Deniz Mah. No:128

Adrasan (Çavuşköy)/Kumluca/Antalya Tel: (242) 883 12 33, (212)227 04 59

Cem Liman: www.kalamar.sitesi.com, http://cemliman.sitemynet.com Tel: 0532 591 30 15
False