Büyüme hormonu hayatınızı tehdit edebilir

Kusursuz bir fiziğe sahip olma takıntısı, yaşamınızı tehdit edebilen bazı sonuçlara yol açabilir. Büyüme hormonunun kontrolsüz kullanımı bunların en önemlisidir.

Özellikle yüksek gelirli toplumsal kesimin devam ettiği fitness-egzersiz kulüplerinde kullanılan bazı destekler bu tehditin başlıca nedenleridir.

Olabildiğince ince, yağsız, kaslı ve mükemmel görünümde bir bedensel imaj isteğinin tahrik ettiği ‘bir şeyler kullanarak daha da mükemmeli yaklama’ arzusunun oltasına en çok büyüme hormonu takılıyor. Kas yapmak, yağ eritmek, ciltte, saçta ve enerji düzeyinde gençleştirici değişimler elde etme arzusu, hızlı, etkili bir kimyasal olan büyüme hormonunun kullanımında tehlikeli bir artışa yol açıyor.

Kalp yetmezliği, hipertansiyon, eklem harabiyeti, kemik sorunları ve daha pek çok ciddi sağlık riskleri olan bu ilacın suiistimal amacıyla kullanımının artmasının bir nedeni de, Çin’den gelen ucuz ithal ürünlerin pazara girmesi. Son derece pahalı ve reçeteli bir ilaç olan büyüme hormonunun el altından, eczaneler dışında da satılmaya başlanması ve bazı egzersiz- fitness merkezlerinde sorunun büyüklüğünden habersiz fitness hocalarının bu tehlikeli ürünün kullanımını önermesi, internet üzerinden yapılan satışların başlaması sorunun boyutlarını daha da büyüttü.

BÜYÜME HORMONU BOTOKS DEĞİLDİR

Büyüme hormonu beynimizdeki hipofiz bezinden salgılanan ve protein yapımını arttırarak büyümeyi uyaran bir moleküldür. Yağ depolanmasını azaltır, kemikleri güçlendirir, dokuları onarır, kas miktarını arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Büyüme hormonu eksikliğine bağlı boy kısalığı dışında yetişkin ve yaşlılarda kullanımı ciddi bir laboratuvar desteği, uzmanlık ve bilgi birikimi gerektirir. Reçeteli bir ilaçtır. Reçetesiz satılması ve deneyimli bir doktor zorunlu görmedikçe, tedavi sürecini gözetim altında tutmadıkça kullanılması sakıncalıdır. Vücudunuzu güzelleştirmek için kolay, hızlı ve etkili bir yol aramanız doğal. Daha iyi bir sonuç almak istiyorsanız tıbbi yardım istemeli, size önerilen her türlü reçeteli veya reçetesiz desteğin risklerini dikkatle araştırmalısınız. Ne büyüme hormonunu ne de hormon içeren diğer vücut geliştiricileri asla kendi kararınızla veya yetkisiz kişilerin önerisi ile kullanmamalısınız. Büyüme hormonunun etkisini botoks, dudak şekillendirme veya vücuttan yağ çekme gibi popüler kozmetik tedavilerden biri olarak düşünmemelisiniz. Eczanelerde satılan ve internet aracılığı ile de pazarlanan büyüme hormonu salgılatıcılarının herhangi bir tıbbi yararının bulunmadığını bir kez daha belirtelim. Büyüme hormonunun sadece çok özel durumlarda kullanılması gereken yan etkileri olduça ciddi tıbbi bir ürün olduğunu hatırlatalım.

AKLINIZDA OLSUN

Potasyum hipertansiyonu önleyebilir

Besinlerle potasyum tüketiminizi artırmanız, hücrelerinizin iyi çalışması, sinir sisteminizin görevini daha iyi yapması, kaslarınızın daha güçlü kasılıp kalbinizin bir saat gibi tıkır tıkır çarpması için zorunludur. Eğer potasyumdan zengin bir beslenme planı oluşturabilirseniz genetik mirasınızda olsa da hipertansiyondan korunabilir veya mevcut hipertansiyonunuzun tedavisine destek olabilirsiniz. Hipertansiyon ile daha başarılı bir mücadele planı oluşturmak istiyorsanız, fazla kilolarınızı vermeyi, uykunuzu iyileştirmeyi, düzenli bir egzersiz planı oluşturmayı, stresinizi azaltmayı, sigara ve alkolü bırakmayı unutmayın. Beslenmenizde yapacağınız diğer değişimler tuzu azaltmak, posa ve magnezyumdan zengin bir beslenme planı oluşturmaktır. İşte potasyum deposu besinler:

Muz Bir adet muz 100 kalori ve 450 mg potasyum içerir. Muz harika bir tansiyon düşürücü olabilir.

Patates Bir adet fırında pişmiş kabuklu patates 100 kalori, 600 mg potasyum ihtiva eder. Kalorisine ve kilo yapıcı etkisine dikkat edin.

Ispanak Yarım bardak pişmiş ıspanak 470 mg potasyum, sadece 26 kalori taşır

Domates 1 adet domates 250 mg potasyum ve 25 kalori kazandırır. 1 su bardağı domates suyu 30 kalori, 400 mg potasyum içerir. Faydası çok kalorisi düşük bir öneri.

Erik 1 bardak erik suyu 700 mg potasyum, 180 kalori içerir. Yaz aylarında bu meyveden yararlanabilirsiniz.

Şeftali 1 adet şeftali 50 kalori, 300 mg potasyum, 1 adet kuru şeftali 30 kalori, 150 mg potasyum kazandırır. Şeftalide bol bol posa da mevcuttur. Yapacağı ‘detoks etkisini’ de bonus olarak kullanın.

Yoğurt 1 bardak az yağlı yoğurtta 70 kalori, 210 mg potasyum bulunur.

Kayısı 4 adet kayısıda 40-50 kalori, 450 mg potasyum vardır. Kayısıda likopen, beta karoten ve lutein de var!

Portakal ve portakal suyu 1 bardak portakal suyu 120 kalori, 450 mg potasyum ihtiva eder. Portakal C vitamini ve folik asitten de zengindir.

İYİ HABER

Omega-3 yağ asitlerinin yeni bir faydası daha saptandı

Omega-3 yağ asitlerini EPA ve DHA’nın marifetlerini biz yazmaktan siz okumaktan sıkılmadınız! EPA ve DHA’nın temel özelliği kanı inceltmeleri, akışkanlığını yükseltmeleri ve damar sertliğini geciktirmeleridir. DHA ve EPA esterlerinin TRİGLİSERİD YÜKSEKLİĞİ sorunu ile mücadeledeki faydasını birkaç ay evvel FDA (Amerikan Besin İlaç Dairesi) da onayladı. Omega-3’ler kalp ritim bozukluklarını da önlüyor, inmeler ve kalp krizlerini geciktiriyor. Belleği korumada oldukça yararlılar. İleri yaş depresyonunda özellikle DHA faydalı bir Omega-3 yağ asididir. Omega-3 yağ asitlerinin yeni bir yeteneği daha saptandı. Aslında deniz ürünlerinden zengin bir beslenme planının kilo almayı önlediği uzun süredir biliniyordu ama altta yatan mekanizma saptanamıyordu. Yeni bir çalışmanın sonuçları Lipid Dergisi’nde yayınlandı. DHA’dan zengin Omega-3 yağ asitleri yağları parçalayan enzimleri aktive etmekte, yağ yıkımını hızlandırıp kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. DHA, kilo almaya programlı genlerin yeniden programlarını sağlıyor, yavaş ve güçlü olmayan bir etki gösteriyor.

NASIL YAŞIYORLAR?

AHU TÜRKPENÇE (Oyuncu)

27 yaşındayım. Boyum 1.70, kilom 56. Et olarak sadece balık yerim. Devamlı sette olduğumdan öğünleri bol bol tost yiyerek geçiriyorum. Bunun dışında süt, meyveli yoğurt ve günde 3 kez cheesecake atıştırırım. Haftada bir kez 1 kadeh viski içerim. Çay, kahve yerine sadece su içiyorum. Her sabah bir kaşık keten tohumu yemeye dikkat ederim. Sigara içmem. 4-5 ay kadar vitamin takviyesi olarak İsveç şurubu içtim, şu anda herhangi bir vitamin hapı kullanmıyorum. Vakit buldukça bisiklete binmeye çalışıyorum ve haftada 2 gün spor yapıyorum. Mesleğim çok stresli değil ama uyku düzenimi olumsuz etkiliyor. Genelde sabaha karşı 4 gibi yatıp saat 10’da kalkıyorum. Ailemde ırsi bir rahatsızlık bulunmuyor.

PROF. MÜFTÜOĞLU’NUN YORUMU

Sayın Ahu Türkpençe müthiş yoğun bir çalışma temposuna rağmen kendine olduça iyi bakan yetenekli bir sanatçımız. Yeme, içme düzeni genelde iyi görünüyor. Uyku düzenini biraz daha ciddiye alması, uyku saatlerini biyolojik ritme uygun hale getirmesi ve egzersiz konusunu biraz daha önemsemesi sağlığına çok şey kazandıracak. İçinde ne olduğu bilinmeyen mucize şurupları, tabletleri ya da iksirleri hiç kimsenin kullanmamasını öneriyoruz. İsveç şurubu da bunlardan biri. Neyse ki Sayın Türkpençe bu yanlıştan erken dönmüş. Enerji düzeyini arttırmak için günde 100 mg Coenzyme Q 10 ve performansı yükseltme amaçlı bir B vitamini karışımı (B1, B6, B12) kullanması yararlı olabilir. Masal bitti! Dinlenmek ve kendine zaman ayırmak için yeterince fırsatı var. Bunu iyi değerlendirmeli. Sayın Türkpençe’ye sağlıklı, başarılı, huzurlu bir hayat diliyorum...
Yazarın Tüm Yazıları