havhav.com ve kedigen.com hayvanseverleri buluşturan iki kardeş site

kedigen.com ve havhav.com, hayvanseverler için birer referans site; aynı zamanda aktif birer platform.

15 binin üzerinde üyesi olan bu iki kardeş site sayesinde birçok kişi kedi-köpek sahibi oluyor, sayısız sahipsiz kedi ve köpek de sahiplendiriliyor. Sokak hayvanlarının tedavisi ve barınaklara yardım için düzenledikleri etkinliklerle de adını duyuran siteleri, editörleri Elif Soyer ve Esrin Keşci anlattı.

n Kedigen.com ve havhav.com iki kardeş site. Nasıl kuruldular?

Elif Soyer:
Kedigen.com, 2000 yılında kendi kedilerim için yapmaya başladığım bir site olarak doğdu. Kedilerimin hikayelerini, bakımla ilgili birkaç bilgiyi yazarken, veteriner hekimimden yardım istedim. Kısa zamanda çevremdeki kediseverler bana resim ve hikayelerini göndermeye başladılar ve kedigen büyüdü. Kısırlaştırma, barınaklar, dernekler, sokak hayvanlarının sorunlarından haberdar olmaya başladıkça sitenin amacı da şekillenmeye başladı ve bir proje olarak ele aldık.

Esrin Keşci: Kedigen bir sürprizdi ama havhav.com planlı projeli başladı hayata. Kedigen’in köpek sahibi üyeleri sürekli yazarak ‘Lütfen köpekleri unutmayın’ dediler. Kedigen güzel ve başarılı ki, bunu bizden istiyorlar dedik. Havhav’ı talep etmeleri bize ödül gibi geldi. Uzun bir hazırlık aşamasından sonra yayına geçtik.

n Hangi konuları ele alıyorsunuz?

E.K:
Kedi ve köpeklerle ilgili her konuyu ele alıyoruz. Komik veya hüzünlü hikayeler, hayvan sahiplerinin başından geçen olaylar, yardıma muhtaç hayvanlarla ilgili sahiplendirmeler, duyurular, yeni çıkan kitaplar, sağlık ve beslenme konuları, barınaklarda yaşananlar...

n Sitelere üye olmanın ne gibi avantajları var?

E:S:
Kedigen’deki aktif üye sayımız 17 bin, havhav.com’da ise 15 binin üzerinde. Kedigen’de dört yıldır, 30 kadar klinikle birlikte ‘Ücretsiz Sokak Kedileri Kısırlaştırma Kampanyası’ düzenliyoruz. Üyelerimiz bu kampanya sayesinde mahallelerindeki sahipsiz kedileri kedigen.com’a başvurarak ücretsiz olarak kısırlaştırabiliyor. Forumlara katılım ve site içinde yorum yapmak için de üye olmanız gerekiyor. Ayrıca üyelerimiz için dönem dönem promosyonlarımız ve ödüllü yarışmalarımız oluyor.

n Barınaklara köprü projeniz nedir?

E.K:
Kedigen.com ve havhav.com sadece evde yaşama şansına sahip hayvanlar için değil, sokak hayvanları için de çalışmalar yapıyor. Sahipsiz hayvanlara yardım etmek isteyenler çoğunlukla nereye başvuracaklarını, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bu nedenle sitelerimizde yürüttüğümüz ‘Barınaklara Köprü’ projemiz ile dernek ve barınakların ihtiyaçlarını, çalışmalarını duyurmaya çalışıyoruz. Şu anda Türkiye çapında 11 barınak bu projeye dahil. Diğer barınakların da aramıza katılmasını bekliyoruz.

n İki sitenin ortak birçok etkinliği de oluyor. Bu etkinlikler ne amaçlı yapılıyor?

E.S:
Etkinliklerimiz, buluşmalarımız daha çok yardım amaçlı. Üyelerimizle kaynaşma, tanışma buluşmaları dışında, barınak ve adalardaki (Büyükada, Heybeli, Kınalı, Burgaz) kedi ve köpekler için yaptığımız ziyaretlerde bir araya geliyoruz. İki yıldır, özellikle kış aylarında iki haftada bir adalardaki sahipsiz hayvanları beslemeye gidiyoruz. Herkes elinden geldiği kadar mama alıyor ve dört adaya dağılarak kedi ve köpekleri doyuruyoruz. Hasta olanları tedavi ettirip sahiplendirmeye çalışıyoruz. Üyelerimizin katılımıyla yaptığımız tüm aktiviteleri sitelerde duyuruyoruz. Bu aktivitelere katılmak için üye olmak gerekmiyor. İçinde hayvan sevgisi barındıran herkes bize katılabilir. Ayça BARUT

BU PAZAR PİKNİK VAR

24 Nisan Pazar günü (yarın) Heybeliada’da bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Herkesin köpeği, eşi, dostuyla katılabileceği bir piknik bu. Sirkeci, Beşiktaş, Kadıköy ve Bostancı İskeleleri’nden bir tekne sabah üyelerimizi alacak ve Heybeliada’ya ulaştıracak. Gitmişken adadaki sokak hayvanlarını da besleyeceğiz. 150’nin üzerinde kedi ve köpeksever olacağını düşünüyoruz. Katılmak isteyenler, pikniğin ayrıntılarını ve köpekleriyle birlikte katılacaklarsa nelere dikkat etmeleri gerektiğini havhav.com ya da kedigen.com’dan öğrenebilirler.

Köpeklerde dişeti tümörü

Köpeklerde ağız içinde görülen tümörlerin en yaygın olanı ‘Epulis’ adı verilen ve genellikle diş etlerinde yerleşen iyi huylu tümörlerdir. Genellikle kesici dişlere veya köpek dişlerine yakın dişeti dokularında ortaya çıkar. Dişleri çene kemiğine bağlayan dokulardan köken alan bu tümörler dişeti çıbanı olarak da bilinir.

Epulislerin oluşum sebebi bilinmiyor ama yaşlı köpeklerde daha fazla görülüyor. Köpek sahipleri genellikle epulisleri ilk olarak iki diş arasındaki dişeti dokusunda hafif bir şişkinlik olarak fark edebilir. Bu tümör genellikle dişeti ile aynı renkte, düzgün yüzeyli ve diş etine küçük bir sap benzeri yapıyla bağlanmış olarak gözlenir. Epulis büyüdükçe köpekte salya artışı, yemek yerken zorlanma, iştahsızlık, kötü ağız kokusu, tümör etrafında kanamalar ve çok şiddetli seyreden vakalarda tümörün yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak nefes alma güçlükleri ortaya çıkabilir. Epulis, yakınında olduğu dişi ittirerek zamanla o dişin ağız içindeki hizasını bozabilir.

Epulis kolayca veteriner hekiminiz tarafından teşhis edilebilir. Ancak her halükarda biyopsi alınarak incelenmesi ve epulis ise tipinin belirlenmesi gerekir. Tümörün mutlaka cerrahi yöntemle uzaklaştırılması gerekmektedir. Bazı durumlarda yakınındaki diş de çekilebilir. Çok büyük epulisler uzaklaştırıldıktan sonra bazen radyoterapi de gerekebilir. Epulis küçükse, zamanlı müdahale ile iyileşme oranı çok yüksektir. Eğer büyükse tekrarlama ve komplikasyon ihtimali daha yüksektir.
Yazarın Tüm Yazıları