Adana’nın en iyi 10 kebapçısı

Güncelleme Tarihi:

Adana’nın en iyi 10 kebapçısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2004 00:15

Adana denilince akla hemen meşhur kebabı gelir. Elde kıyılan erkek kuzu eti, maharetli ustaların ellerinde geniş şişlere saplanıp uzun mangallarda kömür ateşinde cızır cızır pişerken, yayılan dumanı insanın iştahını açar. Eti ve harcı hazırlayan ustanın önemi kadar, pişiricinin ustalığı da lezzetli bir kebapta önemli yer tutar. Soğan, közlenmiş biber ile domates, ezme salata ve şalgam suyu asırlardır kebabın yol arkadaşıdır.

Kebap, 4 bin yıl önce Çukurova’yı yurt edinen Kizzuwatna Krallığı’nın Adana’ya bıraktığı bir lezzet mirası. Kadirli’nin Karatepe Köyü’ndeki Kizzuwatna Krallığı’nın merkezinde bulunan yazıtlar, kebabın anavatanının Adana olduğunu kanıtlıyor. Yıllar içinde ustaları işten ellerini eteklerini çektikçe, ‘Kebabın Başkenti’ne gelenler de, lezzetli bir kebap yiyebilmek için adres şaşırabiliyor. Örneğin, ünlü Onbaşı Kebap’ın sahibi Sadık Onbaşı’nın vefat etmesine rağmen, yıllar önce bu kente gelenler hálá o Onbaşı’yı soruyor. Biz de, Adana Ticaret Odası’nın (ATO) Türk Patent Enstitüsü’nden tescil ettirerek koruma altına aldığı Adana kebabını, anavatanında son yıllarda en iyi yapanları büyük jürimize sorduk. Ortaya bir en iyi 10 listesi çıktı ama, jüri üyelerimiz, Adana’nın ünlü kebabını yapanların ne 10, ne de 100 kişilik listelere sığmayacağını özellikle belirtti.

EN İYİ 10

1. Yüzevler Kebapçısı - Kurtuluş Mah.

2. Seyhan Ocakbaşı - Seyhan Otel

3. Kebap 52 - Büyüksaat

4. Menekşe Kardeşler - Menderes Bulvarı

5. Hacı Salih - Kuruköprü Mah.

6. Hasan Kolcuoğlu - Baraj Kapısı, Güzelyalı

7. Onur Kebap Salonu - Cemalpaşa Mah.

8. Elem Restoran - Havutlu

9. Sercan Restoran - Güzelyalı Mah.

10. Hasan Usta - Baraj Yolu

YÜZEVLER KEBAPÇISI

Bekara alkol yok


Yüzevler’e gelen gruplara çoğunlukla ‘ortaya karışık’ servis ediliyor. Tabağın ortasında Adana kebap, etrafında tavuk kanat, kuşbaşı, tavuk göğüs, kaburga, külbastı yer alıyor. Açlık bastırmak isteyenler için çöp şiş ve ciğer servisi de var. Adana kebap 6 milyon lira. Bekar müşteriye alkollü içki verilmiyor. 12 yıllık mekanı Aydoğdu ailesinin 7 erkek kardeşi işletiyor. Selahattin, Bedrettin, Mehmet, Şevket, Mahsun, Orhan ve İlhan Aydoğdu kardeşler, Adana merkez ile İstanbul Etiler ve Göztepe’deki şubeleri dönüşümlü olarak yönetiyor. Rahmi Koç, Hakan Şükür, Deniz Baykal, Erdal İnönü, Yılmaz Erdoğan, Mehmet Ali Erbil, Metin Akpınar, Banu Alkan, Ayşe Arman, Hıncal Uluç, Duygu Asena, Süheyl-Behzat Uygur Kardeşler gibi birçok ünlü ismin mekanda yemek yerken çekilen fotoğrafları duvarları süslüyor. Kurtuluş Mahallesi Ziyapaşa Bulvarı’ndaki Yüzevler Kebapçısı her gün gece yarısına kadar açık. Tel: (0322) 454 75 13

SEYHAN OCAKBAŞI

Beş yıldızlı kebapçı


5 yıldızlı Seyhan Otel’in ocakbaşı, beş yıldır hizmet veriyor. 290 kişilik salonu ve 20 kişilik ocakbaşı ile kapılarını saat 18.00’de açıyor. Terbiyeli şiş, müdavimlerin favorisi. Közde pişirilen künefesi meşhur. Evlere servis yok ama hatırlı müşteriler istediklerini yaptırıp, evlerine götürebiliyorlar. Ocak saat 23.30’a kadar yanıyor. Adana kebabın porsiyonu 6.5 milyon lira. Tel: (322) 457 58 10

KEBAP 52

Fatih Terim’in mekanı

35 yıl Büyüksaat’teki salaş mekanda hizmet veren Kebap 52, son bir yıldır Mithat Saraçoğlu Caddesi’nde. 52 kilo güreş şampiyonu olan arkadaşından esinlenerek işyerine ‘Kebap 52’ adını veren Vahit Bayrak, lezzetin sırrının günlük kuzu etinde saklı olduğunu söylüyor. Fatih Terim, İtalya’daki yıllarında Adana’ya geldikçe hasret gidermek için Büyüksaat’teki mekana gidermiş. Adana kebabın yanı sıra fileto kuşbaşı, çöp şiş çeşitleri, kanat kebap, patlıcan ve ciğer kebabı var. Tatlı olarak sadece tel kadayıf bulunuyor. Adana kebap ve fileto kuşbaşı 3.5 milyon lira.Tel: (0322) 459 97 87 - 351 33 53

MENEKŞE KARDEŞLER

Göl manzaralı kebap keyfi


Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki Menekşe Kardeşler, beraberindeki Beyaz Saray tesisleriyle birlikte 30 bin metrekarelik alanda hizmet veriyor. Elde kıyılan et, lezzetli salçası olan Karaisalı biberiyle yoğruluyor. 1973 yılında Valiyolu’nda doğan Menekşe’yi Avni, Fevzi ve Cevdet Menekşe ile ortakları Vedat Bayraktar ve Mahmut Aysalar 1994’ten beri Beyaz Saray çatısı altında işletiyor. Adana kebap 5 milyon lira. Sabah saatlerinden gece yarısına kadar servis var. Tel: (322) 234 35 50

HACI SALİH

Külbastının adresi


Yarım asırlık maziye sahip Hacı Salih’i diğer kebapçılardan farklı kılan lezzeti yaprak külbastı. Hacı Salih’in çekirdekten yetişme oğulları Müslüm, Celal ve Mustafa Darıcıoğlu, baba mirası kebapçı dükkanını 20 yıldan beri Kuruköprü Mahallesi 4 Sokak’ta işletiyor. Alkollü içki servisi yok. Akşam 22.00’ye kadar açık. Ünlü müdavimleri arasında Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mehmet Ali Erbil, Sibel Egemen, Yıldırım Gürses, Ekrem Bora, Yaşar Nuri Öztürk, Tayfun Talipoğlu, Çiğdem Tunç var. Külbastı 7, Adana kebap 3.5 milyon lira. Tel: (322) 363 02 17

HASAN KOLCUOĞLU

Metrelik kebabın mucidi


Metrelik kebabın mucidi Hasan Kolcuoğlu Restaurant, 3 metre 15 santimlik kebabıyla yıllardır kebap severlerin gönül tahtındaki yerini koruyor. Adana’nın ünlü kebapçısı Hasan Kolcuoğlu’nun lezzet dünyasına miras bıraktığı metrelik kebabı el verdiği oğulları Necati ve Tarkan Kolcuoğlu yaşatıyor. Baraj kapısı Menderes Bulvarı kavşağındaki salonu Necati, Güzelyalı Mahallesi’ndeki salonu ise Tarkan Kolcuoğlu idare ediyor. Metrelik kebap közlenmiş domates, biber, piliç kanat ve sarma dilimleriyle süsleniyor. 1 metre kebap 30 milyon lira. Porsiyon kebap 3.5 milyon lira. Dürüm ve paket siparişleri kabul ediliyor. Tel: (322) 232 65 29, 232 27 85 - 86.

ONUR KEBAP SALONU

Eti elde kıyılıyor


Nadir Giray ve Şevket Azboy işletiyor. Adana kebap, külbastı, kaburga, lahmacun, kiremitte beyaz ve kırmızı et tava yiyebilirsiniz. Koyunun kaburga kısmı dahil et kendi yağıyla elde kıyılıyor. Ete tuz ve pul biberden başka herhangi bir baharat konmuyor. Ünlü müdavimleri arasında Süleyman Demirel, Beyazıt Öztürk, Haluk Ulusoy, Hamdi Alkan, Rıdvan Dilmen, Aytaç Arman var. 13 yıllık mekanın paket servisi de var. Adana kebap 3.5, külbastı 7 milyon lira. Tel: (322) 454 66 30

ELEM RESTORAN

Erkek kuzu etinden kebap


Yüreğir İlçesi’ne bağlı Havutlu Beldesi’nde 14 yıllık maziye sahip. Ersoy ve Salih Tiniz ile Mutlu ve Miliç Geçgeldi kardeşler tarafından işletiliyor. Kuyrukaltı denilen, iri tike kuşbaşı kebap Elem’in spesiyali. Adana kebap 5, kuyrukaltı 7 milyon lira. Zengin sakatat çeşitleri var. Tanju Çolak, Savaş Ay, Can Dündar, Nadide Sultan, Perihan Savaş, Murat Göğebakan müdavimleri arasında. Her gün gece yarısına kadar açık. Tel: (322) 336 33 94 - 336 37 99

SERCAN RESTORAN

Yeni yerine taşındı


Güzelyalı Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı’nda 4 katlı göl manzaralı yeni tesise taşındı. Menderes ve Mustafa Madak kardeşlerin 25 yıldır alın teri döktüğü mekan, müşterilerini 400 kişilik salonunda ağırlıyor. Teras bölümü güneşli kış günlerinde ve yaz aylarında manzarasıyla tercih ediliyor. Çıtayı düşürmeden, kaliteli kebabı en uygun fiyatla sunmayı hedefliyorlar. Duble kebap 5 milyon lira. Dört kişi kebap, salata, meyve ve tatlıdan oluşan yemeğe en fazla 40 milyon lira ödüyor. Balık çeşitleri de mevcut. Tel: (322) 233 91 04.

HASAN USTA

Günde 8 bin kişiyi ağırlıyor


Günde yaklaşık 8 bin kişi ziyaret ediyor. Kebap ustası Hasan Oral ve 9 kardeşi tarafından işletiliyor. Baraj Yolu ve Turgut Özel Bulvarı Kurttepe kavşağında toplam 2 bin kişilik iki şubesi var. Bir kişilik kebap 3.5 milyon lira. Karışık ezme, soğan salatası ve yeşillik ücretsiz. Hasan Usta’yı farklı kılan özellik bir dakikanın altında arabaya servis ve paket servis olması. Erkek koyunlar 250 dönümlük çiftliklerinde yetiştiriliyor. Tel: (322) 247 00 00 - 225 97 98 - 225 88 98

DÜZELTME: 10 Aralık 2004 tarihli sayımızda yayınlanan En iyi Tantuniciler listesinde yer alan Mersin Memoş Tantuni’nin telefon numarası yanlış yer almıştır. Memoş Tantuni’nin telefonu (0324) 237 20 98’dir. Düzeltir, özür dileriz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!