GeriSeyahat Ankara’nın en iyi 10 restoranı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ankara’nın en iyi 10 restoranı

Ankara’nın en iyi 10 restoranı

Hürriyet Cuma’nın en iyi 10 listeleri, zaman zaman tek bir kent ya da bölgeye de odaklanıyor. Son on yılda yiyecek-içecek kültürünün çarpıcı bir şekilde geliştiği başkent, ayrı bir listeyi çoktan hak ediyordu. Hürriyet Ankara Bürosu, başkentli gurmeler, mutfak kültürü uzmanları ve yemek yazarlarından oluşan bir jüriye Ankara’nın en iyi 10 lokantasını sordu. Ortaya geniş bir yelpaze çıktı: Merkez Lokantası da, Budakaltı, Kalbur gibi kendine özgü mekanlar da, İtalyan ve Uzakdoğu restoranları da var listede. Hilton Oteli’nin ünlü Marco Polo’su ise birinci oldu.

Bu hafta en iyiler listemize başkent Ankara’dan bakıyoruz. Jürinin değerlendirmesiyle ortaya çıkan liste, geleneksel Osmanlı mutfağından Uzakdoğu mutfağına, deniz ürünleri restoranından İtalyan lokantasına kadar geniş bir yelpazeyi yansıtıyor. Hepsi farklı formatta ve farklı hizmetlerle müşterilerinin karşısında. Jüri üyeleri listenin en başına Hilton Marco Polo’yu yerleştirdi. Piyano ve keman eşliğinde Osmanlı mutfağının örneklerini sunan restoran, Avusturyalı şef Wolfgang Godl’un yönetiminde.

EN İYİ 10

1- Marco Polo

2- Kalbur

3- Mezzaluna

4- Trilye

5- Niki

6- Merkez Lokantası

7- L’Angoletto

8- Budakaltı

9- Kale Washington

10- Wok



MARCO POLO

Mönüye Osmanlı mutfağını ekledi

Ankara Hilton Oteli’ndeki restoranda sadece akşam yemeği servisi yapılıyor. 180 kişilik Marco Polo, uluslararası bir mutfağa sahip. En ünlü spesiyallerinden biber soslu biftek, yanı başınızda hazırlanıyor. Maydonoz çorbası da tadılmaya değer. Marco Polo, son olarak mönüsüne Osmanlı mutfağını da ekledi. Nohutlu mantı ve Halep işi kebap mutfağın baştaçları arasında. Mönü her üç ayda bir yenileniyor. Mutfak, otelin açılışından beri (1988) Avusturyalı şef Wolfgang Godl’a emanet. Restoran koyu ahşap ağırlıklı dekorasyonuyla ağır bir havaya sahip. Kristal şarap bardakları, gümüş çatal bıçakları bu atmosferi pekiştiriyor. Otelin Yiyecek Müdürü Yaşar Ersoy, bu dekoru müşterilerin isteği üzerine muhafaza ettiklerini söylüyor. Daha çok işadamı ve yabancıların rağbet ettikleri Marco Polo’nun önemli bir özelliği, pek çok evlilik teklifine sahne olması. Akşam 19.00-23.30 arası açık olan restoranda, 20.00-23.30 arasında piyano ve kemanla müzik yapılıyor. 150’ye yakın şarap çeşidi olan mekanın 25 kişilik özel bir odası da var. Ankara Hilton, Tahran Caddesi No:12 Kavaklıdere. Tel: 455 00 00.

KALBUR

Deniz ürünlerine farklı format

Görüntüsünün iddiasızlığıyla sunduğu lezzet arasında ters bir orantı var Mehmet-Bilen Tekmen çiftinin açtığı Kalbur’un. 1990’da hizmete giren mekanda yediğiniz yemeklerin çoğunu Türkiye’de başka bir lokantada bulmanız pek mümkün değil. Çünkü, Tekmen çifti sürekli arayış içinde. Mönüde tandır, mantı, sucuk, dolma, börek, bayıldı, pastırma, dönerle karşılaşabilirsiniz, ancak yanılmayın bunların hepsi deniz ürünlerinden yapılıyor. Tekmen, mekanı ‘Restoran ile meyhane arasında’ diye tanımlıyor. Lokantanın birkaç ay öncesine kadar tabelası bile yoktu. Tekmen, ‘Kulaktan kulağa duyuldu’ diyor. 45 kişilik olduğu için bir hafta önceden rezervasyon yaptırmak gerek. Müşterilerinin yüzde 60’ı kadın. Pazartesi hariç her gün 12.00-24.00 arası açık. Oran Şehri Çarşı Merkezi, No:23-24. Tel: 490 50 01.

MEZZALUNA

Kapalı pizza yapıyor

İşletmecisi Börekçi İnşaat. Mekan ünlü Floransalı mimar Roberto Magris tarafından dekore edilmiş. Mutfağın merkezinde pizza yer alıyor. 13 çeşit makarna, 25 çeşit pizza var. Pizzaları İtalyan şef Daniel Evangelista yapıyor. Özelliği, el açımı ince bir hamura sahip olması ve İtalya’dan ithal edilmiş odun fırınında pişirilmesi. Ançuezlisinden balıklısına kadar her türlü pizza var. Kapalı pizza da bulmak mümkün. Pizzalar en geç beş dakika içinde servis ediliyor. Pizzalarda, Napoli salamı, Parma ve Cotto jambonu gibi İtalyan ürünleri kullanılıyor. Ricotto, parmesan, gorgonzola ve mozzarella gibi İtalyan peynirleri de mevcut. 12.00-24.00 arasında hizmet veren mekanın Ankara’da iki şubesi var. İran Caddesi’ndeki merkezi iki katlı ve 160 kişilik. İran Cad. Turan Emeksiz Sokak No:1 Kavaklıdere. Tel: 467 58 18-19.

TRİLYE

Uzakdoğu pişirme teknikleri

Trilye, Süreyya Üzmez tarafından işletiliyor. Bir bahçede, yeşillikler arasında yer alan, ‘En taze balık Ankara’da yenir’ sloganıyla yola çıkan mekanda, Türkiye denizlerinden çıkan her balığı bulmak mümkün: Ayvalık’ın dalgıç ahtapotu, Saroz’un mezgiti, İğneada’nın kalkanı, Karataş’ın karidesi, İskenderun’un lagosu, İstanbul’un lüferi... Her gün canlı istiridye de sunuluyor. Trilye, Uzakdoğu’nun sağlıklı pişirme tekniklerini de kullanıyor. Örneğin dil balığı tamamen buharda pişiriliyor. Türk mutfağının klasik tatlarının modern versiyonları olan Eşme ayvası ile manda kaymağı ve pekmezi de var. Kapalı bahçesiyle 120 kişilik Trilye her gün sabah 8.30 gece 2.30 arasında açık. Reşit Galip Cad. Hafta Sok. No: 11 GOP. Tel: 447 12 00.

NİKİ

Akdeniz’den sıcak esintiler

Süleyman Ferahoğlu ve Mehmet Köse tarafından işletiliyor. Başta İspanya, İtalya, Fas ve Fransa olmak üzere Akdeniz’e özgü pek çok yemek çeşidini bulmak mümkün. İşletmeciler yemeğin hazırlanışından servise kadar her anda büyük rol üstleniyor. Ortaklardan Süleyman Ferahoğlu, New York’ta aşçılık yapmış. Elli kişilik, sıcak bir atmosfere sahip olan Niki’ye girildiğinde şirin bir bar ve yan yana dörder kişilik masalarla karşılaşılıyor. Bardaki kocaman punch kasesi ve içindeki İspanyol içkisi ‘sangria’ mekanla özdeşleşmiş. Açılalı kısa bir süre olmasına rağmen mekan, diplomatların, üst düzey yöneticilerin ve ağzının tadını bilen başkentlilerin adresi. Pazar hariç her gün 12.00-24.00 arası açık. İran Caddesi No: 27/1 Kavaklıdere. Tel: 426 54 90.

MERKEZ LOKANTASI

Atatürk açmıştı

Ankara’nın en köklü lokantası. Burayı bir Cumhuriyet müessesesi olarak görmek mümkün. İşletmecisi Mehmet Ali Öztürk. Kuru fasulye denince akla ilk gelen adreslerden, kuzu tandır ve su böreğinde başlı başına bir ekol. Pazar hariç her gün su böreği, pazar ise talaş böreği yapıyor. Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) içinde yer alıyor. 1933’te bizzat Atatürk tarafından açılmış, AOÇ’ye bağlı olarak Tarım Bakanlığı tarafından işletilmiş. 1950’lerde işletmesi şahıslara bırakılmış. Restoranı İsmet İnönü, Celal Bayar gibi birçok siyasi lider ziyaret etmiş. Bugün de siyasilerin uğrak yeri. Personelin çoğu 30 yıldır çalışıyor. Hüseyin Haktanır Usta da bunlardan biri. Lokanta, iç mekanda 225 kişiyi, bahçesinde 350 kişiyi ağırlıyor. 12.00-24.00 arasında açık. Rezervasyonsuz da gidiliyor. Alparslan Türkeş Cad. No:72 Gazi. Tel: 211 02 50.

L’ANGOLETTO

Tam bir İtalyan

Türkçe karşılığı ‘Küçük Köşe’ olan L’Angoletto, Sheraton Hotel & Convention Center’ın İtalyan restoranı. Restoran bu hafta koltuk döşemelerinden logosuna kadar her şeyi yenilendi. L’Angoletto’ya Sheraton’un lobisinden aşağı inen mermer merdivenlerle inerek veya lobiden panoramik asansörle ulaşıyorsunuz. Fuaye gibi düşünülmüş ferah mekanda şarap dolapları göze çarpıyor hemen. Masalar beyaz örtülerle kaplı. L’Angoletto’da Roma, Venedik, Milano adlı üç VIP odası da var. İtalya’daki Sheraton zincirine bağlı otellerin tecrübelerinden yararlanılarak hazırlanan mönü tamamen İtalyan. Kuzeyinden güneyine kadar tüm İtalyan mutfağının örneklerini bulabilirsiniz. Çok yakında özel gurme mönüsü de sunacak. Pazar hariç her gün 19.00-23.30 arasında hizmet veriyor. Sheraton Hotel& Convention Center Kavaklıdere. Tel: 468 54 54/3110.

BUDAKALTI

Adresi aynı zamanda ismi

Budakaltı, Gaziosmanpaşa’da Demokrat Parti döneminde milletvekillerinin oturduğu evlerden biri. Dört katlı bina 7 yıldır Ertuğrul Derer tarafından restoran olarak işletiliyor. Adını adresinden alıyor. İtalyan ve Türk mutfağının sentezini sunan Budakaltı’da Mengenli Sedat Seven ve Mehmet Ali Menemen Usta’nın ellerinden çıkan bademli ve piliçli ılık salata ve rokalı kızarmış peynir topları salatası tadılmaya değer. Budakaltı’nın en üst katında oturan Derer, mekanın bahçesini kendisi düzenlemiş. Bahçe, 50 yıllık çam ve ıhlamur ağaçları, gül, sarmaşık, ortanca, kardelen ve begonyayla süslü. Budakaltı, 10.00 ile 24.00 arasında hizmet veriyor. Arjantin Caddesi Budak Sokak No: 6 Gaziosmanpaşa. Tel: 427 85 45.

KALE WASHINGTON

Siyasilerin Kale’deki uğrak yeri

Kale Washington, başkentin en geleneksel lokantalarından biri. Müdavimlerinin başında siyasiler, bürokratlar ve yabancı diplomatlar geliyor. Ankara Kalesi’nde yer alması nedeniyle Ankara’yı kuşbakışı olarak görmek mümkün. Restoran, 400 yıllık iki Ankara evinin birleşmesinden oluşuyor. Yazın 200, kışın 120 kişiyi ağırlayan mekanın üst katı kışın kullanılıyor. Mevsime gören değişen yedi çeşit zeytinyağlısı meşhur. Biber dolması, enginar, yaprak sarma, pilaki, patlıcan salata, domates dolması ve barbunya bunlardan bazıları. Yemekler Iğdırlı Cemal Tokaç tarafından hazırlanıyor. Lokanta, bahçesinde, sabah 9.30’dan gece 24.00’e kadar hizmet sunuyor. Doyran Sokak No:5/7 Kaleiçi. Tel: 311 43 44.

WOK

Adını Çin tavasından alıyor

Yiyecek sektöründe kendini kanıtlayan Karaca ailesinden Yüksel Karaca işletiyor. Mönüsünde dünya ve Uzakdoğu mutfağından örnekler yer alıyor. Bir de suşi barı var. Çinlilerin yemek pişirdiği geleneksel tavalarının ismi olan Wok Restoran, iki kattan oluşuyor. Burayı mimar Ebru Silahtar’la birlikte tasarlayan Yüksel Karaca, ferah bir mekan yaratmış. Üst kat, kafe havasında. Alt kattaki büyük masalar iş toplantıları için ideal. Uzun bir bar da bulunuyor. Wok’ta rahatsız etmeyen bir seviyede müzik çalıyor. Akşam yemeğinde house tarzıyla başlıyor gece elektronik cazla devam ediyor. Öğlen 12.00’de açılan Wok, hafta içi 24.00, haftasonu 02.00’ye dek açık. Uğur Mumcu Caddesi No: 8/2 GOP. Tel: 446 19 92.
False