Sabancı Ailesi'nde 'genç ölüm' acısı

Güncelleme Tarihi:

Sabancı Ailesinde genç ölüm acısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2004 01:31

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’nın kardeşi ve F&B Grubu’nun patronu Mehmet Sabancı, Londra’da dün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın kardeşi ve F&B Grubu'nun patronu Mehmet Sabancı, dün Lonrda'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 41 yaşındaki Mehmet Sabancı'nın ölümü Sabancı Ailesi'ni yasa boğdu. Mehmet Sabancı'nın vefatı sırasında eşi Zeynep Sabancı yanındaydı.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı'nın kardeşi, F&B Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sabancı, kalp krizi sonucu öldü. Bir iş seyahati nedeniyle Londra'da bulunan Mehmet Sabancı (41), sabaha karşı geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

2001 yılında Sabancı Holding’deki görevinden ayrılıp F&B otomotivi kuran ve 2002 yılında Rover markalı araçların Türkiye temsilciliğini alan Mehmet Sabancı, son dönemde kamuoyunda sıkça gündeme gelen ‘Hummer’ krizi nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyordu. Mehmet Sabancı, vefat ettiği sırada yanında Fenerbahçe Asbaşkanı olan eşi Zeynep Sabancı bulunuyordu.

1963 yılında Adana'da doğan Mehmet Sabancı, merhum Hacı Sabancı ve Özcan Sabancı'nın oğlu, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ile Bossa A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Demet Çetindoğan'ın kardeşi.

HOLDİNG'DE 18 YIL

Mehmet Sabancı, Tarsus Amerikan Koleji'ni bitirdikten sonra US International University Europe-Londra'da işletme eğitimi aldı. Akbank ve Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.'de 18 yıl çeşitli görevlerde bulunan Mehmet Sabancı, 2001 yılında Sabancı Holding'deki görevinden ayrılarak, 1998 yılında hobi işi olarak başlattığı otomotiv işinin başına geçti ve F&B Grup çatısı altında işlerini devam ettirdi. Zeynep Sabancı ile evli olan Mehmet Sabancı'nın, Faruk ve Burak adlı iki çocuğu var.

GÖZÜ FERRARİ'DEYDİ

Mehmet Sabancı, 1998 yılında babası Hacı Sabancı’nın ölümünün ardından 2001 yılında holdingle olan ilişkisini kesmiş ve kendi işlerine yönelmişti. Lüks otomobil markalarını ithal eden ve Rover’ın Türkiye temsilciliğini yürüten F&B şirketini kuran Mehmet Sabancı, son dönemde Ferrari ve Maserati otobillerinin de Türkiye temsilciliğini almak için çaba harcıyordu. Ferrari ve Maserati geçtiğimiz günlerde, Türkiye temsilcileri Zeytinoğlu Grubu ile anlaşmasını bitirmişti. Mehmet Sabancı, sahip olduğu F&B şirketi ayrıca Japon Beni Hana restoranlarının da sahibi.

Sigara yerine nikotin çiğniyordu

MEHMET Sabancı'nın bir ay önce sigarayı bıraktığı, ancak nikotin sakızı çiğnediği belirtildi. Yakın çevresinden Mehmet Sabancı'nın vefatını buna bağlayanlar oldu. Ancak, Mehmet Sabancı'nın daha önce de birkaç kez sigarayı bırakmayı denediği vurgulandı.

Otopsi yapmadan bırakmadılar

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, kardeşi Mehmet Sabancı'nın ölüm haberini alır almaz Londra'ya uçtu. Gerek Ömer Sabancı, gerekse Mehmet Sabancı'nın eşi Zeynep Sabancı cenazeyi hemen Türkiye'ye getirmek istedi. Ancak, Londra'daki ilgili makamlar, "Mehmet Sabancı hastaneye getirildiğinde vefat etmişti. Otopsi yapmadan cenazeyi götürmenize izin veremeyiz" yanıtı verdi. Bunun üzerine cenazenin İstanbul'a getirilişi gecikti.

Mehmet Bey'i kaybettik Güler Hanım gelemedi

MİMAR Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen 'Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri Töreni'nde bu yıl Sabancı Ailesi yer almadı. Törene katılması beklenen Türkan ve Dilek Sabancı ile bir konuşma yapması planlanan Güler Sabancı Mehmet Sabancı'nın ani ölümü nedeniyle törene katılamadı.

Grip bile olmazdı

MEHMET Sabancı’nın çok sağlıklı biri olduğunu söyleyen F&B Genel Müdürü Gürbüz Aydemir, ‘Kalp rahatsızlığı yoktu. Hatta grip bile olmazdı. Biz yılda iki kez grip olduğumuzda bizimle dalga geçerdi. Ben vefatını sorunları içine atmasına ve son dönemde Hummer krizine bağlıyorum’ dedi.

Zeynep Sabancı İstanbul'a döndü

LONDRA'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Mehmet Sabancı’nın eşi Zeynep Sabancı dün akşam İstanbul’a geldi. British Airways'in tarifeli seferiyle saat 21.50'de Londra'dan İstanbul'a gelen Zeynep Sabancı, Atatürk Havalimanı VIP Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO’su Celal Metin tarafından karşılandı. Metin, yürümekte güçlük çeken Zeynep Sabancı'nın fotoğraflarının çekilmemesini istedi. Metin "Daha sonra gerekli açıklama yapılacak. Basın toplantısı düzenlenecek" dedi.

Hummer davasını kafaya takmıştı

MEHMET Sabancı’nın sahibi olduğu F&B’nin Genel Müdürü ve 10 yıllık çalışma arkadaşı Gürbüz Aydemir, ‘Mehmet Bey sorunları içine atardı. En son ortaya çıkan sahte faturalı Hummer krizine çok üzüldü. Bu şekilde anılmak onu çok rahatsız etti’dedi. Sahte faturayla Türkiye’ye düşük fiyatla ithal edilen ve bu nedenle vergi kaçırıldığı iddia edilen Hummer’lar geçtiğimiz günlerde yapılan bir operasyonla toplatılmıştı. Bu operasyonla birlikte Hummer’ları Türkiye’ye ithal eden şirketlerden birisi olan F&B’ye de dava açılmıştı. Gürbüz Aydemir, bu konudaki ilk duruşmanın 3 Kasım’da yapıldığını ve ileri bir tarihe ertelendiğini belirterek, Mehmet Sabancı’nın bu konudaki rahatsızlığını şöyle dile getirdi: ‘Mehmet Bey, davanın olduğu tarihte eşiyle birlikte Londra’daydı. Bu tür davalar hemen sonuçlanmıyor, hatta 3 yıl kadar bile sürebiliyor. Ama Menmet Sabancı bu davanın bir an önce sonuçlanıp adlarının temize çkmasını istiyordu. Çünkü Hummer’la bu şekilde anılmak hem şirketi hem Sabancı soyadını lekeliyordu. Bu da onu rahatsız ediyordu ve sorunlarını içine atıyordu.’

Annesi VIP'te ağladı

İŞ seyahati nedeniyle bulunduğu Londra'da kalp krizi sonucu hayatını kaybeden 41 yaşındaki Mehmet Sabancı’nın ailesi dün Adana’dan İstanbul’a geldi. Mehmet Sabancı’nın Adana’da bulunan annesi Özcan Sabancı, kız kardeşi Demet Çetindoğan ve teyzesi Gülten Köseoğlu ile çok sayıda yakını dün Atatürk Havalimanı’nda yakınları ve bir grup Sabancı Holding çalışanı tarafından karşılandı. Aile mensupları VIP Salonu’nda gözyaşlarına hakim olamadı. Mehmet Sabancı’nın cenazesi, işlemlerinin tamamlanması halinde bugün İstanbul’a getirilecek.

10'uncu yıl törenine katılamadılar

SABANCI Ailesi’nin temsilen Toyota'nın Türkiye'deki 10'uncu yıldönümü törenine katılması beklenen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Toyota yatırımını Türkiye’ye getiren Özdemir Sabancı’nın oğlu Demir Sabancı, Mehmet Sabancı’nın beklenmeyen vefatı nedeniyle Adapazarı’na gidemedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!