Türkiye’nin en iyi 10 kokoreççisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 kokoreççisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2004 00:43

Bir ara ne kadar çok konuşulmuştu, ‘Avrupa Birliği’ne girince kokoreç yasaklanacakmış’ diye. Halk arasında itiraz sesleri yükselmiş, ‘Birliğe alacaklarsa kokoreçimiz ile alsınlar’ sohbetleri yapılmıştı. Böyle sevdiğimiz bir lezzet yani kokoreç.

Koyunun, kuzunun bağırsaklarını temizleyip, sarıp, kızartıp yiyoruz. Yurtdışından gelen ecnebi arkadaşlara yedirip, ‘Bil bakalım yediğin neydi?’ diye soruyoruz. İlk duyduğunda pek çoğunun yüzü sararıyor. Çoğunluk kokoreçin yanında mutlaka soğuk bir bira diyor. Ancak kokoreç çoğunlukla içki servisi yapılmayan işkembe salonlarında karşımıza çıkıyor. Eh ne yapalım, ayrana da razıyız. Bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin kokoreç yenecek en iyi adreslerini sorduk. Birinci İstanbul’dan çıktı, İzmir ve Ankara ikişer adresle listede yerini aldı.

EN İYİ 10

1. Lale İşkembecisi - İstanbul

2. Kıtır Piliç - Ankara

3. Kartal Kokoreç Sofrası - İzmir

4. Şampiyon - İstanbul

5. Erenler - İstanbul

6. Profesör - Ankara

7. Akçeşme Kokoreç - Denizli

8. Kokoreççi Hilmi - Antalya

9. Yenidoğan Lokantası - İzmir

10. Mercan - İstanbul


LALE İŞKEMBECİSİ

Önce süte yatırıyorlar


Lale, 1960’ta Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak’ta açıldı. İstiklal Caddesi’nde, ardından Tarlabaşı’nda hizmet vermeye başladı. Sahibi Vedat Akkaya, Arnavut kökenli olduklarını ve kokoreç sarmayı ciğerci babaları Baki Akkaya’dan öğrendiklerini söylüyor. Lale’de iki kere suyla temizlenen bağırsak süte yatırılıyor ve mangalda kömür ateşinde kızartılıyor. Vedat Bey’in önerisi yuvarlak kesilmiş porsiyon kokoreçi sade yemek. Fiyatı 6.5 milyon lira. Ekmek içi porsiyon da aynı fiyat. Ama eğer kırıntı kesilmiş baharatlı kokoreçte ısrar ediyorsanız o da var. Porsiyonu 4.5 milyon lira. Meşrubat servisi de yapan Lale 24 saat açık. Alkollü içki servisi yok. Müdavimleri arasında Ali Sirmen, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, sanatçı Mehmet Aslantuğ ve modacı Canan Yaka var. Tel: (212) 269 52 68

KITIR PİLİÇ

Malzeme Adana’dan geliyor


Ankara Tunalı Hilmi Caddesi’nde 27 yıldır hizmet veriyor. Domatesli-biberli özel hazırlanan kokoreçin ustası Muzaffer Şahin, Kıtır’ın sahibi ise M. Tuğrul İslam. Müşterileri öğrencilerden oluşuyor. İçkili lokanta tarzında hizmet veriyor. Kokoreç, Adana’dan özel olarak getirilen malzemeyle yapılıyor. Kokoreçte iddialı olan Kıtır’da kumpir, tavuk, tavuk dolma, kıtır piliç, günlük sebze yemekleri, midye dolma ve tava da var. Kokoreçin porsiyonu 4 milyon lira, yarım ekmek arası isterseniz 3.5 milyon lira ödüyorsunuz. Tel: (312) 426 01 37

KARTAL KOKOREÇ SOFRASI

Eğlence çıkışı gidiliyor


İzmir Çamdibi semtinde 10 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Sahibi Şaban Memiş. Kartal Kokoreç, 24 saat açık. 10 kişinin çalıştığı mekan 20 kişilik bahçeye ve 40 kişilik kapalı salona sahip. Kömür ateşinde, günlük süt kuzu kokoreçin yanı sıra uykuluk, badem, köfte ve çöp şiş de satılıyor. En yoğun saatleri 22.00 ile 03.00 arası. Uzak mesafede olmasına rağmen Balçova, Karşıyaka, Alsancak’tan eğlence ve sinema çıkışı karnı acıkanlar mutlaka uğruyor. Servis hızlı. Yarım ekmek arası kokoreçin fiyatı 3 milyon lira. Yakın çevreye paket servisi var. Tel: (232) 486 78 67

ŞAMPİYON

Sırrı özel sosunda saklı


İşe 1950’lerde büfeci olarak başlayan Galip ve Necati Tokgöz kardeşler, 1981’de Beyoğlu Balıkpazarı’ndaki Şampiyon’u açmışlar. Şimdi Beşiktaş, Bostancı ve Kızıltoprak’ta şubeleri var. Buradaki kokoreçin özelliği baharat karışımlı özel sos. İçecek seçenekleriniz ayran ve meşrubat. Sabah saat 11.00’de hizmet vermeye başlıyor. Beyoğlu şubesi hafta içi 21.00, hafta sonu 01.00’de kapanıyor. Diğer şubeler ise 04.00’e kadar açık. Yarım ekmeğe kokoreç 3 milyon, çeyrek ekmeğe kokoreç 2, porsiyon 5 milyon lira. İbrahim Tatlıses, Tamer Karadağlı, İlhan Mansız, Pascal Nouma buranın müdavimlerinden. Tel: (212) 251 25 11

ERENLER

Sabaha kadar açık


İstanbul Şehremini’de bulunan Erenler, ağız tadına düşkün olanların kokoreç için tercih ettiği yerlerden biri. Erdoğan Uğurlu’nun 1983’ten beri işlettiği dükkanda, kokoreç klasik usulle tandırda yapılıyor. Ayran ve meşrubat da var. Kokoreçin porsiyonu 5 milyon lira. İsteyenlere tam ya da yarım porsiyon ekmek arası da hazırlanıyor. Erenler 24 saat açık. Nejat Uygur ve Sinan Özen, Erenler’i tercih edenlerden. Tel: (212) 585 03 43

PROFESÖR

Lakabı tescilli marka oldu


Ankara’da üç değişik yerde 14 yıldır hizmet veriyor. Gençlik Caddesi, Sakarya Cadesi ve Sıhhiye’de şubeleri var. Sahibi Adnan Zengin. Kokoreç malzemesi Mersin bölgesinden getiriliyor. Kendi özel karışımlarıyla özel olarak hijyenik şartlarda hazırlanıyor. Müşterilerin yıllar önce taktığı lakabı ‘Profesör’ ile Ankara’da tescilli markaya dönüştü. Ankara’nın elit tabakasının yanı sıra her kesimden müşterisi var. Yarım ekmek arası kokoreç 3.5 milyon lira. Alkollü içki servisi yok. Kokoreç dışında köfte de yiyebilirsiniz. Her gün 09.00-06.00 saatleri arası açık. Tel: (312) 231 60 74 (Gençlik Caddesi şubesi)

AKÇEŞME KOKOREÇ

Kendi yağında sade pişiyor


Denizli Atatürk Bulvarı’nda faaliyet gösteren Akçeşme Kokoreç’in sahibi Niyazi Ödemiş. Burada kokoreçe başka hiçbir madde karıştırılmıyor. Kendi yağıyla, lezzetini buluncaya kadar pişiriliyor. Müşteriye servis yapılırken sadece kimyon, pul biber ve tuz serpiliyor. Ekmek arası olarak, kornişon turşuyla servis yapılan kokoreç çok beğeniliyor. Niyazi Ödemiş, 10 yıldır bu işi yapıyor ve işin sırrının iyi pişirmekte olduğunu söylüyor. Akçeşme Kokoreç’te çeyrek ekmek kokoreç 750 bin liradan, yarım ekmek ise 1.5 milyon liradan satılıyor. Tel: (258) 262 35 79

KOKOREÇÇİ HİLMİ

Turistlerin kokoreççisi


Antalya’nın en eski kokoreççilerinden Hilmi, 17. yılını kutluyor. Kokoreç hakiki kuzu bağırsağından hazırlanıyor. Özellikle gece eğlencesinden dönenlerin uğrak yeri. Seyyar tezgahta başlayan kokoreç serüvenini önce Şarampol Caddesi’ndeki dükkanına, ardından da Balbey Mahallesi’ndeki şubesine taşıyan ve Antalya’da marka haline gelen Kokoreççi Hilmi, aynı zamanda turistlerin de gözdesi. Kokoreçin porsiyonu 4 milyon, yarım ekmek arasında servis edileni 2 milyon 750 bin lira. Kokoreç kömür ateşinde pişiyor, az bir baharat karışımı ile misafirlerin beğenisine sunuluyor. Müdavimleri arasında Koç ve Sabancı ailelerinin üyeleri ve oyuncu Sümer Tilmaç var. Tel: (242) 243 05 32

YENİDOĞAN LOKANTASI

Kömür ateşinde pişiyor


İzmir’in en hareketli bölgelerinden Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde, 1958 yılından beri hizmet veriyor. Lokantada 12 yıldır kokoreç servisi yapılıyor. Sahibi Coşkun Erol mesleği babası Nazmi Erol’dan öğrenmiş. Günlük taze kuzu bağırsağını kesimhaneden bizzat kendi alıp, temizleyerek şişe takıyor. Odun kömüründe pişirilen kokoreç haftanın her günü 12.00 ile 02.00 arası müşterilere sunuluyor. İzmir’in yanı sıra İstanbul’dan özel müşterileri var. Yarım ekmek arası kokoreç 2.5 milyon lira. Yoğunluk bir hayli fazla. Tel: (232) 422 17 49

MERCAN

İstanbul’da 3 şubesi var


Kadıköy çarşı içindeki Yasa Caddesi’nde bulunan kokoreççi 22 yıldır hizmet veriyor. Yılmaz Tutarel ve Gökhan Tamkaynak’ın sahibi olduğu mekanda yarım ekmek kokoreç 3 milyon lira, porsiyonu ise 3.5 milyon lira. Etiler ve Beyoğlu’nda da şubeleri var. Mercan’ın ünlü müdavimleri arasında Hülya Avşar, Bülent Ersoy, Oya Aydoğan, İbrahim Tatlıses bulunuyor. Sadece kokoreç servisi var. Her gün 11.00-23.00 saatleri arasında açık. Kadıköy ve Beyoğlu şubelerinde içki servisi de var. Paket servisi yapılmıyor. Tel: (216) 346 66 56

DÜZELTME

16 Temmuz 2004 tarihli Hürriyet Cuma Eki’nin En İyiler sayfasında yayınlanan ‘Zeytinyağlıları En Güzel 10 Mekan’ başlıklı haberde, Elmadağ Divan Oteli restoranı için kullanılan ‘Çanakkale Has-Ada zeytinyağı kullanılıyor’ ibaresi yanlıştır. Has -Ada Zeytincilik Ayvalık/Alibey Adası olarak düzeltir, özür dileriz.

27 Ağustos 2004 tarihli Hürriyet Cuma Eki’nin En İyiler sayfasında yayınlanan ‘Türkiye’nin En Güzel 10 Trekking Parkuru’ başlıklıhaberde Ihlara Vadisi, Nevşehir iline bağlı gösterilmiştir. Ihlara Vadisi Aksaray ili sınırları içindedir. Düzeltir, özür dileriz.

Gurmelerden ve gazetecilerden oluşan büyük jüri seçti

Yaşar Aksoy - İzmirli araştırmacı yazar

Oğul Türkkan - Ankaralı gurme

Tayyar Zaimoğlu - Adanalı gurme

Kanat Atkaya - Hürriyet yazarı

Kamil Toygar - Türk Mutfağı Kültürü kitabının yazarı

Şerif Yenen - Turist Rehberleri Birliği Başkanı

Ali Sirmen - Gazeteci, gurme

Yalçın Manav - Mutfak Profesyonelleri Derneği Başkanı

Semih Somer - Mutfak Dostları Derneği Başkanı

Ahmet Güzelyağdöken - İzmirli gurme
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!