Türkiye’nin en iyi 10 sandviççisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 sandviççisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2003 01:42

Sandviç, adını 18. yüzyılda yaşamış İngiliz Amiral Sandwich Kontu John Montagu'den alıyor. İki rivayet var: Birincisine göre Lord Sandwitch kumar masasından bir türlü kalkamadığı için iki dilim ekmeğin arasına et koydurup karnını doyururmuş.

Diğerine göre Lord Sandwich, 1760'larda Donanma Bakanı'yken öyle meşgulmüş ki, soğuk eti iki ekmek diliminin arasına koyup çalışma masasının başında açlığını bastırırmış. İngilizlerin başlattığı bu yemek türü zamanla çok çeşitlendi ve ABD'de fast-food'ların ortaya çıkmasıyla bir endüstri halini aldı. Ayrıca her ülke kendi ekmek ve yiyecek çeşitlerine göre farklı sandviç türleri yarattı. Türkiye de sandviçte yaratıcı bir ülke. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye'nin en iyi sandviççilerini sorduk. Ortaya, ‘‘alelacele karın doyurmak’’ amacının çok ötesine taşan, gerçek birer lezzet çeşnisi olan çeşitleriyle en iyi sandviççilerin listesi çıktı.

ŞÜTTE

Uzun bagetin içine karışık

1918'de Alman Schutte'nin adının Türkçe okunuşuyla açtığı şarküteri zinciri Şütte, sandviç denince jürimizin aklına gelen ilk isimlerden oldu. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Schutte'nin ülkesine dönmesiyle el değiştiren şarküteriyi 1969'dan beri Jifko Eldek işletiyor. İstanbul'da 7, İzmir'de 1 şubesi bulunan Şütte baget ekmek içine karışık sandviçleriyle ünlü. Amerikan veya İtalyan salatasının üzerine 5 dilim salam ya da bir başka et ürünü, taze kaşar peyniri, yeşillik, domates, salatalık ve turşuyla hazırlanıyor. Caddebostan Şütte'de sandviçinize özel sosları da katabilirsiniz. Sandviçlerin fiyatı 2.5 milyon liradan başlıyor. Karışık sandviç 3.5 milyon lira. Beyoğlu'ndaki Şütte 20.00'de Yeniköy, Caddebostan gibi ana arterlerde yer alanlar 22.00'de kapanıyor. Şütte'nin müdavimleri arasında Ferhan Şensoy, Derya Baykal, Ara Güler, Ali Poyrazoğlu ve çok sayıda sanatçı yer alıyor. Adres: Duduodaları Sokak No:21 Balıkpazarı-Beyoğlu. Tel: 212-293 92 92.

DURAN

Viyana’dan gelen lezzet

Avusturya Viyana'dan 1991'de İstanbul'a uzanan lezzet Duran Sandwiches, ilk şubesini İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde açtı. Şimdi İstanbul'da 7 şubesi bulunan Duran'ın en sevilen ürünleri açık sandviçleri. Taksim'deki 22.00'ye diğerleri 20.00'ye kadar hizmet veren Duran'larda 28 çeşit soğuk, 13 çeşit sıcak sandviç yapılıyor: Ton balıklı, ançuezli, somonlu, peynirli vb. En çok satılan ekmek arası ise şinitzelli sandviç. Fiyatlar 850 bin lira ile 5 milyon lira arasında değişiyor. Gün boyunca satılmayan sandviçler atılıyor. Duran'ın lezzetine kapılanlardan bazıları Haluk Levent, Orhan Pamuk, Mehmet Ali Alabora ve Halit Akçatepe. Adres: İstiklal Caddesi, No: 9 Taksim. Tel: 212-243 52 30.

ÇERKEZO

Binbir çeşit ekmeği var

Kapılarını 1992'de açan Çerkezo, 08.30-21.30 arasında hizmet veriyor. Soğuk sandviçlerde dilli, rozbifli, ton balıklı, somonlu, hindi fümeli ve salam jambonlu gibi çeşitler var. Bazı sıcak sandviç çeşitleri ise soya soslu ve mantarlı tavuklu, mantarlı sosis soteli, köfteli. En çok tercih edilen soya soslu mantarlı tavuklu sandviçin fiyatı 3.5 milyon lira. En büyük özelliği ekmekleri. Çerkezo'da İtalyan ve Alman ekmekleri, baget ekmekler ya da zeytinli ekmek arası sandviç seçeneklerinizden bazıları. Küçük club sandviçlerinin fiyatı 2 milyon liradan başlayan Çerkezo'da fiyatlar 5 milyon liraya kadar çıkıyor. İzzet Çapa, Çağla Şikel, Nez ve Aşkın Nur Yengi müdavimleri arasında. Teşvikiye Caddesi No: 101 Teşvikiye. Tel: 212-260 85 87.

KUMRUCU HÜSEYİN

İzmir’in klasik kumrusu

Çeşme'nin geleneklerine göre 1966'dan beri kumru yapan Kumrucu Hüseyin Ilıca Merkez'deki ilk dükkanının yanı sıra Çeşme'de bir, İstanbul'da üç şubeye sahip. Kumru denilen ekmeğin İzmir'e 19. yüzyıldan Makedonya göçmenleri tarafından getirildiği söyleniyor. Kumru, üstü susamlı, esmer, tıkız bir tür ekmek ya da simit. Kumrulu sandvici Türkiye'ye tanıtanlardan biri olan Hüseyin Pekmen, diğer rakipleri gibi mayonez, ketçap kullanmıyor. Klasik kumrudan vazgeçemediğini belirten Kumrucu Hüseyin, ‘‘Kömür ızgarasında sucuk, kaşar peyniri ve salamlının yanı sıra yengen ve sayaslımızla meşhuruz. Közde domates ve yeşil biberle servis ediyoruz’’ diyor. Kumru fiyatları 1.5 ile 2.5 milyon arasında değişiyor. Adres: İzmir Caddesi No: 89 Ilıca - Çeşme. Telefon: 232-723 06 35.

BAMBİ

Taksim’in 24 saat açık büfesi

Bambi Taksim'de 1974'ten beri 24 saat hizmet veriyor. Kaşarlı, sucuklu, sosisli, salamlı, dilli-kaşarlı, dilli-Amerikan salatalı, sosisli-Amerikan salatalı, dönerli sıcak ve soğuk sandviçler yapıyor. Bambi müşterilerinin en çok yedikleri ise kaşarlı dürüm döner. Yufka ekmeğin yani lavaş ekmeğinin arasına kaşar peynir, döner, turşu, domates, yeşillik yerleştiriliyor. Dürüm sandvicin yapımı kaşar peynirin erimesi için tost makinesinde bastırılmasıyla bitiyor. Bu özel lezzetin fiyatı 2.5 milyon lira. Bambi'nin en ucuz ürünü ise 750 bin liralık kaşarlı tost. Devlet Tiyatrosu sanatçıların uğrak yeri olan sandviççiye Mehmet Ali Alabora da sık sık uğruyor. Bambi'nin Elmadağ ve Sirkeci'de de şubeleri var. Adres: Sıraselviler Cad. No: 20 Taksim. Tel: 212. 252 87 13.

KUMRUCU ŞEVKİ

Kumru fırını hiç sönmüyor

Kumrudan yapılan sandviçle adı özdeşleşen Kumrucu Şevki'nin ünü tüm Türkiye'de biliniyor. Çeşme'de ilk mangalı yakan, kumrunun yaratıcılarından Şevki, Çeşme Ilıca Merkez'de 35 yıllık bir geçmişe sahip. Özel nohut mayasından yapılan kumrular, odun ateşinde pişiriliyor. 24 saat açık olan mekanda ateş hiç sönmüyor. Sucuklu, salamlı, peynirli çeşitlerin yanı sıra üçünün karışımıyla ortaya çıkan Yengen ve bunlara eritme peyniri eklenmesiyle hazırlanan Süper Yengen spesiyaller arasında. Kumrucu Şevki olarak bilinen Şevki Çilek, ‘‘Dalyan'da balık da yense, diskoda alkol de alınsa eve gitmeden önce illa ki kumru yenir’’ diyor. Ayranla tavsiye edilen kumruların fiyatları 1.5 milyon ile 2.5 milyon arasında. Adres: Çeşme Ilıca Merkez. Telefon: 232-723 23 92.

SCHLOTZSKY’S DELI

Polonya kökenli Amerikan sandvici

Bir Polonya göçmeninin ABD'de fast-food zincirine dönüştürdüğü Schlotzsky's Deli'nin en revaçta sandvicinin adı The Original. Tost edilmiş özel sandviç ekmeğinin içine, 3 çeşit et, 2 çeşit peynir, hardal, marine edilmiş siyah zeytin, somon, göbek marul ve domates yerleştirilmesiyle oluşuyor. Ekmekler günlük pişiriliyor. 13 çeşit sıcak sandvicin bulunduğu mekanda mayonezler light. Türkiye'ye 1996'da gelen Schlotzsky's Deli'nin hepsi İstanbul'da 5 şubesi var. Normal ve büyük boy olarak yapılan sandviçlerin fiyatları 3 milyon 750 bin ile 5 milyon 800 bin lira arasında değişiyor. Deniz Akkaya başta olmak üzere mankenlerin tercih ettiği Schlotzsky's Deli'nin müdavimleri 15-40 yaş arası. İstiklal Caddesi No: 238 Galatasaray. Tel: 212-244 09 19.

AMBROSIA

Diplomatların sandviççisi

Ankara'da sandviç tercihinde ilk sıralara oturan Ambrosia, diplomat ve sanatçıları da ağırlıyor. Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Sinan Çetin, Ayşegül Aldinç ve Ege Aydan gibi birçok ünlü Ankara'da Ambrosia'ya gidiyor. Ambrosia'da sandviç fiyatları 3 milyon 500 bin lira ile 8 milyon lira arasında değişiyor. Burada salamlı ve sosisli sandvici 3 milyon 750 bin liraya, ton balıklı sandvici 5 milyon liraya, karidesli sandvici ise 5 milyon 250 bin liraya yiyebilirsiniz. 18 çeşit sandviç yiyebileceğiniz Ambrosia 08.30-19.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Adres: Nenehatun Caddesi, Şairler Sokak 9/A Gaziosmanpaşa. Tel: 312-446 44 16.

MARMARİS BÜFE

Çikolatalı muzlu Leyla

Elmadağ-Taksim arasındaki küçük dükkanında 1964'ten beri hizmet veren Marmaris Büfe, İstanbul'da sandviç denilince ilk akla gelen isimlerden. Jüri üyelerimizden Ali Esat Göksel'in deyişiyle sandvicin ‘‘nostaljik adı’’. 24 saat açık Marmaris Büfe dilli, dilli-kaşar peynirli, biftekli, biftek-kaşar peynirli sandviçleriyle tanınıyor. Leyla adlı çikolatalı-muzlu tostu meşhur. Büfede, füme tavuk-kaşar peynirli, kavurma-kaşar peynirli sandviçler de var. Toplam 25 çeşit arasında seçim yapabilirsiniz. Sezen Aksu, Seren Serengil ve Erol Evgin buraya uğruyor. Sandviç fiyatları 1 milyon lira ile 2.5 milyon lira arasında değişiyor. Şubesi yok. Adres: Cumhuriyet Caddesi No: 19 Taksim. Tel: 212-237 38 45.

PİKNİK SANDVİÇ

Başkentin yarım asırlık sandviççisi

Ankara Armada Alışveriş Merkezi'nde yer alan Piknik Sandviç, aslında yarım asırlık bir geçmişe sahip başkentte. Şimdi Armada Alışveriş Merkezi'nde yer alıyor. Seksen yaşında olan Reşat Önat'ın işlettiği Piknik'te dana jambonlu sandviçten, tavuk söğüşlü sandvice kadar birçok çeşit var. Sandviç fiyatları 2-2.5 milyon lira arasında değişiyor. Piknik'in en çok sevilen sandvici terbiyelenmiş tavuk biftek, karamelize edilmiş soğan, kızarmış patlıcan ve iceberg (atom salata) parçacıklarından oluşan Piknik Özel sandviç. Piknik'te saat 10.00'dan 22.00'ye kadar sandviç yiyebilirsiniz. Adres: Armada Alışveriş Merkezi, B Blok. No:188 Söğütözü-Ankara. Telefon: 312-219 15 51.

GURME VE ÇOK GEZEN GAZETECİLERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

İzmirli tarihçi, gazeteci, yazar

Yaşar AKSOY


Oğul Türkkan-Ankaralı gurme


Oğul TÜRKKAN


Yemek kültürü yazarı


Tuğrul ŞAVKAY


Mimar, gurme yazar


Ali Esat Göksel


İzmirli gurme


Ahmet Güzelyağdöken


Gazeteci yazar


Ayşe ARMAN


İstanbul Life Dergisi yayın yönetmeni, yazar


Nur Çintay


Neolevanten yazar


Donatella Piatti


TV'de yemek programı yapımcısı


Hülya EKŞİGİL


Rehberler Birliği Başkanı


Şerif Yenen
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!