Milletin vekili ve aslı

ÜZERİNDEKİ kıyafet ve davranışlarından köyden geldiği belli olan bir adam, son dakikada yetiştiği trene binmiş. Bindiği vagon dolu olduğu için oturacak yer bulamamış.

Diğer vagonları da tek tek dolaşmış, hepsi dolu...

Tam umudunu kestiği anda vagonlardan birinin boş olduğunu görmüş ve ‘‘milletvekillerine aittir’’ yazısını da farketmeden, girip oturmuş.

Biraz sonra, biri gelmiş ve adama çıkışmış;

- Ne işin var burada, çabuk kalk!.. Burası, benim yerim!..

- Nereden senin oluyormuş, para verip biletimi aldım. Burası da boştu, niye kalkayım?

- Bak arkadaş, şu levhaya dikkat etsene burada ‘‘milletvekillerine aittir’’ diye yazıyor. Ben milletvekiliyim, sen kimsin?

- Hadi oradan be... Sen milletin vekili isen ben de aslıyım. Milletin aslı varken, vekilin ne işi var!..

FIKRA GİBİ OLAY

Son birkaç gündür izliyorsunuzdur. 4 Nisan Günü ‘‘Vergi Barışı’’ ile ilgili dört maddelik ilginç bir yasa kabul edildi. Emin Çölaşan'ın dün ‘‘Rezaletin Son Perdesi’’ başlığıyla açıkladığı ve ‘‘beş dakikada beşiktaş’’ yöntemiyle aceleye getirildiğini belirttiği bu yasa ile bazı şirketlere, 100 trilyonlarca liralık avantaj sağlanıyor. Daha açıkçası, toplam olarak 100 trilyon lirayı aşan vergi inceleme raporları, bir yasa ile geçersiz kılınıyor.

Yasanın çıkartılış biçimi ve sonrası da çok ilginç.

AKP ve CHP milletvekillerinin, müşterek imzası ile 4 maddelik önerge veriliyor.

Önerge görüşülüyor, o da ne? İktidar ya da muhalefetten, bir tek milletvekili söz alıp, yasayı eleştirmiyor.

Yasa oylanıyor. 455 kabul oyuna karşılık 5 ret oyu ile yani neredeyse ‘‘oybirliği’’ ile kabul ediliyor.

Olay basına yansıyor. Milletvekillerinin neredeyse oybirliği ile kabul ettiği bu yasaya ‘‘milletin aslı’’ büyük tepki gösteriyor.

Bunun üzerine, yasaya ‘‘kabul’’ oyu veren CHP ilginç bir açıklama yapıyor. Özetle; ‘‘AKP'ye inanıp imzaladık. Güvenimizi suistimal ettikleri, bizi kullandıkları ortaya çıkıyor. Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz’’ diyorlar.

İLGİNÇ BİR SAVUNMA

Muhalefet partisinin ‘‘kandırıldık’’ anlamındaki savunması, kamuoyunu pek tatmin etmedi. Kaldı ki, hadi kandırıldınız, yasa Meclis'te görüşülürken, ilgili maddeler tek tek sonra da topluca okunup, oylandı. Niye hiç birine itiraz etmediniz?

‘‘Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz’’ gerekçesi de tatmin edici değil. Anayasa'nın 153. maddesinin beşinci fıkrasına göre, Anayasa Mahkemesi'nin ‘‘iptal kararları geriye yürümez’’ yani atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmiş olur.

Dün Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) her zamanki duyarlılığını gösterip, milletin aslı adına bu yasaya şiddetle karşı çıktı ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın yasayı onaylamamasını talep etti.

Şimdi gözler, yine Sayın Cumhurbaşkanı'nda... Milletin aslı, bu ‘‘ucube’’ yasanın onaylanmayıp geri çevrilmesini bekliyor...


AÇIKLAMA

TAPU
kayıtlarında ‘‘cins düzeltmesi’’ yaptırılmadığı ve binde 15 harç ödenmediği için, cezalı duruma düşen milyonlarca vatandaşımız var. Bu konu ile ilgili geçen haftaki yazılarımıza, okurlarımızdan binin üzerinde mektup, faks ve mail aldık. Hepsi de zor durumda olduklarını belirtip, bu sorunun çözümünü bekliyor. Olayı ve sorunları Maliye Bakanlığı yetkililerine aktardık. Çok yakında, bu soruna vatandaşın lehine pratik bir çözüm getirilecek. Önümüzdeki hafta, bu konuda ayrıntılı bilgi vereceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları